July 04, 2017

03.07.2017: Комітет Верховної Ради відмовився знімати недоторканність із депутата Дейдея

Комітет Верховної Ради відмовився знімати недоторканність із депутата Дейдея
Комітет ВР відмовився знімати недоторканність із депутата Дейдея

Головні події і теми доби 03.07.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Комітет Верховної Ради відмовився знімати недоторканність із депутата Дейдея.
  • НАБУ та Генпрокуратура заарештували майно Приватбанку.
  • Україна перевищила минулорічний рекорд експорту зернових.

В Україні

  • Регламентний комітет Верховної Ради визнав недостатніми докази Генпрокуратури та відмовився виносити на розгляд парламенту питання про зняття недоторканності з депутата від Народного фронту Дейдея. У відповідь на гнівний спіч генпрокурора Луценка глава комітету Пінзеник заявив, що президентське оточення намагається "перетворити депутатів на рослини, які зобов'язані виконувати волю президента".
    Генпрокуратура зняла з депутата від Радикальної партії Рибалка підозру у несплаті податків, проте, за заявою генпрокурора, розслідування законності діяльності фірм, що належать родині депутата, триває.
  • Адміністрація президента стверджує, що парламентські фракції досі не внесли кандидатури нових членів Центральної виборчої комісії. Повноваження чинних членів ЦВК закінчилися в червні 2014 року.
  • Виплавка сталі в травні скоротилася на 17 %, порівняно із попереднім роком.
  • За минулий рік Україна експортувала рекордні 43,8 млн т зернових, перевищивши показники минулого року (також рекордного) на 4,3 млн т.
  • Мінфін розмістив додаткові облігації держпозики на 38,56 млрд грн для збільшення статутного капіталу Приватбанку. Прем'єр-міністр Гройсман заявив, що фінансовій стабільності банку нічого не загрожує. Генпрокуратура заарештувала більше 700 об'єктів нерухомості Приватбанку за заявою колишнього глави правління Шлапака й допитує колишніх членів кредитного комітету банку. Колишній співвласник банку, олігарх Коломойський, заявив про продовження переговорів щодо реструктуризації кредитів, отриманих його підприємствами. Чиновники НБУ оголосили про намір примусово стягнути борги з колишніх власників банку, оскільки термін, відведений на реструктуризацію, вже сплив.
  • До Києва прибула місія Світового банку для оцінювання легкості ведення бізнесу в Україні.
  • Курс гривні зміцнився через велику пропозицію долара на ринку перед Днем незалежності США, коли світові валютні біржі закрито: 25,99 ₴/$ (-0,03 грн), 29,55 ₴/€ (-0,14 грн), 4,38 ₴/10₽ (-0,04 грн). Учасники ринку заявили, що Нацбанк знову скуповував надлишки доларів в уповноважених банків за механізмом "запиту кращого курсу" без оголошення валютного аукціону. НБУ оголосив, що з початку року курс української валюти зміцнився на 4 %.

Київ

  • Комітет зі світової спадщини ЮНЕСКО розгляне альтернативний звіт київських громадських організацій про забудову буферних зон навколо національних заповідників "Софія Київська" та "Києво-Печерська Лавра". ЮНЕСКО неодноразово зверталася до влади України з вимогою заборонити подібні забудови, проте будівництво триває, у тому числі, й на території Лаври, де роботи веде Московський патріархат.

Війна

  • Незважаючи на оголошене "перемир'я", армія зазнає важких втрат. За попередню добу 2 військовослужбовців загинули, 3 – дістали поранень. Бойовики ведуть обстріли й атаки вздовж усієї лінії фронту, у районі Маріуполя вони застосували переносні ракетні комплекси "Град-П". Унаслідок мінометного обстрілу поранено жителя Мар'їнки.
  • На кордоні з РФ у Харківській області затримано громадянина України з другим (російським) паспортом, який брав участь у незаконних збройних формуваннях. У нього вилучено відеодокази про розстріли українських полонених в ОРДЛО.
  • Прем'єр-міністр Гройсман заявив, що проект закону про "реінтеграцію тимчасово окупованих територій" до Кабміну ще не передано.

Україна й світ

  • Візит держсекретаря США Тіллерсона до України відбудеться 9 липня.
  • Президент Трамп має намір запропонувати лідерам європейських країн "трьох морів", який відбудеться 6 липня у Варшаві, поставки американського скрапленого газу для зменшення енергетичної залежності від Росії.

Тренди

  • Адміністрація президента призначила крайніх у нагородженні орденами одіозних депутатів від колишньої Партії регіонів Гереги та Іщейкіна, які голосували за "диктаторські закони Януковича" 16 січня 2014 року. Керівник прес-служби Верховної Ради Кармелюк заявила, що подання про нагородження були прийняті профільними комітетами, апарат парламенту лише виконав технічну функцію й передав їх на розгляд президентської адміністрації. У документах комітетів не вказано, хто був ініціатором цих рішень і хто за них голосував.
  • Деякі ЗМІ повідомили, із посиланням на джерела, близькі до переговорів України та МВФ, що на прохання президента Порошенка фонд готовий відмовитися від вимоги скасування мораторію на продаж земель сільгосппризначення в Україні.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment