February 26, 2017

25.02.2017: Порошенко затвердив Доктрину інформаційної безпеки

Порошенко затвердив Доктрину інформаційної безпеки
Порошенко затвердив Доктрину інформаційної безпеки

Головні події і теми доби 25.02.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Президент Порошенко затвердив Доктрину інформаційної безпеки.
  • Учасники мінських переговорів закликали забезпечити режим тиші задля ремонту Донецької фільтрувальної станції.
  • У Києві відкрито пам'ятник Олені Телізі.

В Україні

  • Президент Порошенко затвердив "Доктрину інформаційної безпеки", прийняту РНБО. Документ покладає на Службу безпеки України завдання проведення моніторингу українських і зарубіжних ЗМІ у мережі Інтернет з метою виявлення загроз національній безпеці. Крім того, СБУ приписано проведення спецоперацій для припинення дій, що спрямовані на підрив конституційного ладу, суверенітету й територіальної цілісності, а також загострення суспільно-політичної і соціально-економічної ситуації. Міністерству інформаційної політики доручено здійснення заходів в інформаційній сфері, у тому числі таких, що пов'язані із введенням правового режиму надзвичайної ситуації та воєнного стану. Міністерство культури, Нацрада з питань телерадіомовлення, державні агентства з питань кіно, телебачення та радіомовлення мають брати участь у забезпеченні захисту інформпростору від пропагандистського впливу агресора. Виконання окремих завдань мають забезпечити розвідувальні органи, Міністерство оборони, Держслужба спецзв'язку та захисту інформації і Національний інститут стратегічних досліджень. Координацію дій усіх відомств покладено на РНБО, фінансування та реалізацію інформполітики держави – на Кабінет міністрів.
  • Порошенко затвердив терміни призову та звільнення у запас військовослужбовців строкової служби у 2017 році. Призов чоловіків у віці 20-27 років проходитиме у квітні–травні та жовтн–і-листопаді, демобілізація – у квітні–червні та жовтні–грудні.

Київ

  • В урочищі Бабин Яр на території історико-меморіального заповідника відкрито пам'ятник поетесі Олені Телізі.

Війна

  • Обстановка на фронті, залишається напруженою. За офіційними даними, у ході боїв та обстрілів дістали поранень 4 військовослужбовців, ще одного  – травмовано. Позиції українських військ у районі Пісок та Авдіївки були обстріляні із танків. Усією лінією бойових дій бойовики ведуть обстріли із мінометів, стрілецької зброї і гранатометів.
  • Машини місії ОБСЄ були зупинені патрулем бойовиків у районі Первомайська та обстріляні із підствольного гранатомета. Персонал та автомобілі місії не постраждали. Посольство США в Україні засудило напад на спостерігачів ОБСЄ. Днем раніше, у районі Ясинуватського перехрестя, бойовики обстріляли спостерігачів місії і вилучили в них безпілотник, за допомогою якого мав здійснюватися контроль припинення вогню у районі Донецької фільтрувальної станції. Вона розташована у сірій зоні та постійно потрапляє під обстріли бойовиків.
    Тристороння контактна група на переговорах в Мінську з ініціативи ОБСЄ провела екстрену відеоконференцію для вирішення питання про відновлення роботи фільтрувальної станції і припинення втручання бойовиків до процесу моніторингу. Учасники переговорів закликали бойовиків забезпечити "режим тиші" для виконання ремонтних робіт. Штаб антитерористичної операції спростував повідомлення російських ЗМІ про захоплення станції українськими військами. Глава Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Жебрівський стверджує, що російські офіцери "Спільного центру з контролю та координації" не надали гарантії безпеки персоналу водоканалу, який забезпечує ремонт фільтрувального та енергетичного обладнання. "Влада" самопроголошеної "Донецької республіки" стверджує, що українські військовослужбовці використовують цей об'єкт критичної інфраструктури як прикриття для обстрілів житлових кварталів Донецька, Макіївки та Ясинуватої. Жителі Донецька та навколишніх населених пунктів зазначають часткове припинення подачі водопровідної води та різке зниження її якості.
  • На форумі "Крим в умовах окупації: наслідки для України та світу" глава Меджлісу кримськотатарського народу Чубаров заявив, що українська влада запізнилися зі створенням стратегії деокупації півострова. Він зазначив, що не можна розділяти проблеми звільнення Донбасу та Криму, а головним ворогом України є Росія.

Україна і світ

  • Віце-президент Болгарії Йотова виступила за поступове скасування санкцій проти Росії.
  • Посол Туреччини в Україні Тезель виступає за проведення внутрішньоукраїнських дебатів і досліджень з питань деокупації Криму й Донбасу.

Тренди

  • Активісти блокади торгівлі з ОРДЛО встановили ще один "редут" на трасі Донецьк–Маріуполь у районі селища Новотроїцьке. Вони вимагають звільнення полонених і прийняття закону про окуповані території. В іншому випадку учасники протесту мають намір повністю перекрити товарообмін з "ДНР" і "ЛНР".
    Укренерго повідомило про двократне зменшення споживання антрациту українськими тепловими електростанціями після введення режиму надзвичайного стану в енергетиці. Офіційні особи компанії стверджують, що енергосистема країни працює стабільно, у штатному режимі.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment