January 11, 2017

10.01.2017: Савченко оприлюднила списки заручників

Савченко оприлюднила списки заручників
Савченко оприлюднила списки заручників

Головні події і теми доби 10.01.2017 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Савченко оприлюднила списки заручників.
  • На Донбасі в 2016 році покінчили життя самогубством 211 військовослужбовців.
  • Курс гривні знову знизився, незважаючи на валютну інтервенцію НБУ.

В Україні

  • Міністерство інфраструктури планує призначити виконувачем обов'язків керівника Адміністрації морських портів України громадянина Латвії Вецкаганса.
  • Заступник глави Національного агентства з питань запобігання корупції Радецький повідомив, що повна перевірка декларацій триватиме не більше 180 днів. Методику автоматизованої перевірки тільки розробляють, поки ж декларації перевіряють вручну.
  • Справа за обвинуваченням колишнього глави парламентської фракції Партії регіонів Єфремова розглядатиметься в суді м Старобільська Луганської області.
  • Попит на валюту помітно перевищив пропозицію – гривня подешевшала щодо всіх валют: 27,18 ₴/$ (+0,17 грн), 28,73 ₴/€ (+0,12 грн), 4,53 ₴/10₽ (+ 0,08 грн). НБУ частково збив попит, продавши на аукціоні $51 млн. Слідом за міжбанківським ринком валюта подорожчала й в обмінних пунктах.

Війна

  • За офіційними даними, у ході бойових дій на Донбасі загинув військовослужбовець, ще 2 – поранені. Українськими військами відбито атаку бойовиків у районі селища Оленівка на трасі Донецьк-Маріуполь.
  • За даними Міністерства оборони, небойові втрати армії 2016 року становили 211 чол., із них 63 – покінчили життя самогубством, 58 – померли від хвороб. Бойові втрати ВСУ становили 256 чол.
  • Депутат Савченко опублікувала список заручників і зниклих без вести, а також список осіб, яких хочуть повернути бойовики ОРДЛО.

Україна й світ

  • МЗС Польщі вимагає від української влади покарання вандалів, які пошкодили пам'ятник замученим полякам в селі Гута Пеняцька Львівської області.
  • Чинні та колишні глави держав, а також політичні лідери країн Центральної і Східної Європи звернулися до новообраного президента Трампа із закликом не йти на зближення із Росією, оскільки президент Путін "не хоче величі Америки".
  • ФБР США звинуватила спецслужби Росії у зломі серверів Республіканської партії.
  • МЗС повідомив, що розгляд справи міжнародним трибуналом ООН щодо порушення Росією норм морського права при окупації Криму відбудеться не раніше 2019 року й не пізніше 2021.

Тренди

  • Незважаючи на попередження СБУ, депутат Савченко оприлюднила в соцмережі Facebook дані про військовополонених і заручників, а також про зниклих без вести. Громадські активісти звернули увагу на те, що у переліку з української сторони присутні імена загиблих і тих, хто уже був обміняний. Помічник глави СБУ Тандіт назвав списки некоректними й повідомив, що глава СБУ Грицак провів нараду щодо зменшення негативних наслідків публікації. Савченко заявила про наявність у неї ще одного списку для обміну та стверджує, що опублікувала списки для того, аби уникнути спекуляцій з боку як Росії, так і України. У списках Савченко присутня колишня мер Слов'янська Штепа, звинувачена в сепаратизмі, а також співробітники спецпідрозділу "Беркут" Зінченко та Аброськін, обвинувачені у розстрілі активістів Майдану. "Влада ДНР" заявила про незгоду з обміном на умовах Савченко та вимагає видачі 527 осіб в обмін на утримуваних ними 42 громадян України.
  • Колишня глава Національної поліції Деканоїдзе заявила в інтерв'ю виданню "Kyiv Post", що її та інших реформаторів-іноземців українська влада використовувала як ширму для збереження корупції.
  • Депутат парламентської фракції "Самопоміч" Острикова повідомила, що в процесі голосування за зміни до Податкового кодексу, які відбувались у нічний час із внесенням поправок з голосу, депутати проголосували за ліквідацію податкової міліції, не пов'язавши цю подію зі створенням служби фінансових розслідувань. На "коригування" закону тепер може не вистачити голосів. Наразі податкова міліція працює поза правовим полем, підслідність розслідуваних нею справ не змінено, а самі справи нікому не передано. Острикова вважає, що тепер закон про службу фінансових розслідувань, який депутати не хотіли розглядати, буде проголосовано у прискореному режимі.
  • Прокуратура допитала депутата "Народного фронту" Пашинського, що поранив свого кривдника із нагородної зброї. За повідомленнями ЗМІ, наразі підозрюваних у справі немає. Експерти переконані, що Пашинський застосував зброю неправомірно й перевищив межі необхідної оборони.
  • Журналіст Бобровников, що розслідував розстріл у районі міста Щастя групи борців з контрабандою на прифронтовій території, яку очолював волонтер Галущенко (позивний "Ендрю"), був змушений покинути Україну через погрози.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment