December 16, 2016

15.06.2016: ЄС позбавив Україну перспектив можливого членства

ЄС позбавив Україну перспектив можливого членства
ЄС позбавив Україну перспектив можливого членства

Головні події і теми дня 15.06.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • ЄС позбавив Україну перспектив можливого членства.
  • "Батьківщина" виключила Савченко із фракції.
  • Обмінні пункти з 17 грудня зобов'язані видавати касові чеки.

В Україні

  • Партія "Батьківщина" виключила депутата Савченко із фракції "через розбіжність принципів". "Батьківщина" виступає проти будь-яких переговорів з бандитами та вбивцями, а також проти легалізації незаконних "республік" Донбасу. Савченко подала заяву про вихід із партії ще у жовтні.
  • НАБУ допитала главу Центральної виборчої комісії Охендовського у справі про отримання коштів із "чорної бухгалтерії" Партії регіонів. Охендовський стверджує, що його переслідування замовлено поза Україною та заявив про готовність співпрацювати зі слідством.
  • Генеральний прокурор Луценко повідомив, що Печерський суд прийняв рішення про затримання колишнього президента Януковича та примусову доставку його в суд для вибору запобіжного заходу.
  • Компанія – власник банку "Михайлівський" подала позов до Київського окружного адміністративного суду з вимогою визнати неправомірним рішення НБУ про виведення фінустанови з ринку. 9 банків вже домоглися визнання дій регулятора незаконними, але НБУ не поспішає їх виконувати, оскільки "немає механізму їх виконання".
  • Від'ємне сальдо торгівлі товарами за 10 місяців 2016 року становило більше $2 млрд. За аналогічний період 2015 року баланс торгівлі товарами був позитивним і становив $397 млн.
  • Із 17 грудня обмінні пункти зобов'язані видавати касові чеки про здійснені операції обміну валюти.
  • НБУ прийняв постанову про запровадження екстреної підтримки ліквідності платоспроможних банків замість видачі стабілізаційних кредитів. Такий захід може бути застосований у разі вичерпання банком інших джерел підтримки ліквідності.
  • Валютний ринок заспокоївся після отримання відомостей про надання 14 грудня НБУ рефінансування Приватбанку: 26,29 ₴ / $ (-0,01 грн), 27,40 ₴/€ (-0,60 грн), 4,27 ₴/10₽ ( -0,07 грн). Зниження курсу євро відбулося внаслідок зміцнення долара на міжнародних фінансових ринках після оголошення про підняття відсоткової ставки Федеральною резервною системою США.

Війна

  • За попередню добу, за офіційними даними штабу антитерористичної операції, втрат серед українських військовослужбовців не було. Бойовики знов посилили нічні обстріли позицій українських військ. Гарячими точками залишалися промзона Авдіївки та населені пункти в околицях Маріуполя.

Україна й світ

  • Нідерланди "продавили" свій проект рішення Європарламенту про асоціацію України з ЄС, який враховує вимоги результатів національного референдуму. Резолюція Європарламенту не змінює текст угоди про асоціацію, однак ставить хрест на перспективі входження України до складу ЄС і можливої ​​військової підтримки з боку Євросоюзу. Крім того, підкреслюється неможливість пом'якшення режиму отримання трудових віз українцями. Доля угоди поставлена ​​у залежність від проведення реформ і боротьби з корупцією в Україні.
  • Евросовет підтримав скасування віз для України та Грузії, а Європарламент затвердив механізм призупинення безвізового режиму. Спікер Європарламенту Нуайон назвала технічною помилкою перенесення на 3 квітня 2017 року дати розгляду питання про візову лібералізацію для України. При цьому дату засідання, на якому обговорюватиметься "безвізовий режим", так і не названо, незважаючи на те, що Україна виконала всі вимоги щодо гармонізації законодавства. Затягування обговорення питання безсумнівно свідчить про побоювання деяких країн ЄС отримати неконтрольовану трудову міграцію з України, яка негативно вплине на рівень національної безробіття.
  • Лідери країн ЄС прийняли рішення про подовження санкцій проти Росії ще на півроку.
  • Московський апеляційний суд підтвердив законність арешту до 30 січня 2017 року українського журналіста Сущенка, затриманого російськими спецслужбами та обвинуваченого у шпигунстві.

Тренди

  • На думку фінансових експертів, 2016 рік був "м'яким" з погляду обслуговування державного боргу та виплати відсотків з нього. У 2017 і наступні роки навантаження на бюджет різко зросте. Без допомоги міжнародних донорів утримати фінансову стабільність буде практично неможливо, тому не виключена загроза дефолту та ще однієї реструктуризації у 2018-2019 роках.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment