February 09, 2016

08.02.2016 Україна: Головні теми доби - Парламентська коаліція на межі розвалу

Парламентська коаліція на межі розвалу
Парламентська коаліція на межі розвалу

Головні події і теми дня 08.02.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Парламентська коаліція на межі розвалу.
  • Росія проводить масштабні навчання на кордоні з Україною.
  • З колишнього депутата Партії регіонів Іванющенка знято звинувачення у розкраданні державних коштів.

В Україні

  • Голова Верховного суду Романюк категорично заперечує проти повної заміни суддівського корпусу, проте підтримує проведення їх переатестації.
  • Генеральна прокуратура не може достовірно визначити, чи використовувалася в розстрілах активістів Майдану зброя, про знаходження якої повідомили президенту Порошенку глава СБУ та генеральний прокурор.
  • Прокуратура проводить перевірку дій патрульної поліції, унаслідок яких було вбито пасажира переслідуваного автомобіля.
  • Через бездіяльність прокуратури суд зняв звинувачення з колишнього депутата Іванющенка, що входив до найближчого оточення "сім'ї" президента Януковича, за підозрою у розкраданні коштів, отриманих Україною від продажу квот парникових газів за Кіотським протоколом. Генеральна прокуратура заявила, що на рішення суду подано апеляційну скаргу, а Іванющенко все ще перебуває в міжнародному розшуку.
  • Генеральний штаб запланував на березень початок сьомої хвилі часткової мобілізації. У квітні будуть демобілізовані військовослужбовці, призвані в ході четвертої хвилі.
  • Бійці одного з армійських підрозділів в Миколаївській області пройшли пішим маршем до обласного центру та звернулися до прокуратури зі скаргами на нелюдські умови служби.
  • Держстат повідомив про нульову базову інфляцію у січні, порівняно з груднем 2015 року.
  • НБУ остаточно позбавив ліцензії платіжну систему 24nonstop, яка володіє широкою мережею платіжних терміналів по всій країні.
  • Національний банк йде з ринку довготермінових депозитних запозичень і розміщуватиме тільки сертифікати із терміном погашення від місяця та менше. Облігації внутрішньої державної позики терміном від трьох місяців і довше надалі розміщуватиме міністерство фінансів.
  • Офіційний курс гривні щодо долара майже не змінився: 25.88 ₴/$ (-0.04 грн), 28,73 ₴/€ (-0.30 грн), 3.36 ₴/10 ₽ (+0.01 грн).

Війна

  • Унаслідок обстрілу бойовиків у Мар'їнці поранено військовослужбовця. Бойові дії велися всією лінією фронту в Донецькій області – у районі Широкиного, на волноваському напрямку, в околицях Донецька та Горлівки, на світлодарському плацдармі.
  • Глава Луганської військово-цивільної адміністрації Тука стверджує, що рівень контрабанди через лінію розмежування останнім часом помітно зріс.

Україна та світ

  • Росія почала раптові навчання для перевірки боєготовності військ Південного військового округу й доданих з’єднань, у тому числі авіації, військово-транспортної авіації і повітряно-десантних військ на західному стратегічному напрямку у безпосередній близькості від державного кордону з Україною. Начальник генерального штабу Муженко вважає ці навчання плановими.
  • За словами президента Білорусі Лукашенка, країна готова виконувати рекомендації МВФ, проте не даватиме західним партнерам нездійсненних обіцянок.
  • Росія продовжує килимові бомбардування сирійських міст касетними авіабомбами, у результаті гинуть десятки мирних жителів. Канцлер Німеччини Меркель шокована діями російських військ. Президент Туреччини Ердоган заявив Путіну, що війська Росії в Сирії – окупанти, а турецька армія готова допомогти військам міжнародної коаліції у проведенні антитерористичної операції у Сирії.
  • Британська армія у складі сил НАТО проведе масштабні навчання з розгортання військ в Йорданії на кордоні із Сирією для відпрацювання бойового злагодження на віддаленому театрі військових дій у разі можливого конфлікту з Росією.

Тренди


  • Чергове засідання ради коаліції у Верховній Раді закінчилося безрезультатно. За словами Луценка – голови фракції Блоку Порошенка, три фракції відмовляються співпрацювати з прем'єр-міністром, що свідчить про відсутність достатньої кількості голосів при голосуванні в парламенті. Народний фронт в ультимативній формі наполягає на тому, щоб Яценюк залишався прем'єр-міністром. Глава фракції Радикальної партії Ляшко заявив про вихід із переговорів про переформатування коаліції. Фракція партії "Батьківщина" не збирається виходити з процесу, але вимагає від кабінету міністрів подати програму дій на наступний рік, яка стане вотумом довіри уряду Яценюка. Захід неодноразово заявляв про негативне ставлення до зміни уряду та дострокових виборів, однак існуючі протиріччя всередині парламенту можуть призвести до його недієздатності та розпуску.
  • Триває корупційний скандал навколо Кононенка – бізнес-партнера президента Порошенка. Міністр економічного розвитку Абромавічус дав свідчення детективам Національного антикорупційного бюро. Опубліковано смс-листування Абромавічуса з чиновником, якого Кононенко хотів призначити до міністерства. Із фракції Блоку Порошенка вийшов депутат Фірсов через небажання керівництва фракції боротися з корупцією. Глава фонду Держмайна Білоус заявив, що Кононенко та колишній депутат Мартиненко особисто впливають на енергетичні підприємства, тому для виключення корупційних процесів необхідно негайне проведення приватизації найбільших підприємств.

No comments:

Post a Comment