June 06, 2015

05.06.2015 Україна: Головні теми доби - Президент Порошенко провів розширену прес-конференцію за результатами першого року правління

Президент Порошенко провів розширену прес-конференцію за результатами першого року правління
Президент Порошенко на розширеній прес-конференції за результатами першого року правління

Головні події та теми дня 05.06.2015 від інформаційного агентства Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Президент Порошенко провів розширену прес-конференцію за результатами першого року правління.
  • На "Годині уряду" у Верховній Раді було присутнє менше чверті депутатів.
  • Кабмін хоче звільнити голову Донецької обласної адміністрації Кіхтенка.
  • Засідання Ради Безпеки ООН з приводу подій у Мар'їнці.

В Україні

  • Президент провів розширену прес-конференцію за підсумками першого року свого правління.
    Порошенко не вбачає причин для звільнення прем'єр-міністра, проте вважає, що уряду необхідно прискорити проведення реформ. Висновки про службову відповідність міністрів зробить Верховна Рада, яка вже восени, за умови чинного формату коаліції, може переформатувати Кабінет міністрів. Президент виключив можливість проведення позачергових парламентських виборів.
    Порошенко закликав партії парламентської коаліції об'єднатися на парламентських виборах, оскільки міжпартійна боротьба може дорого коштувати Україні.
    Він заявив, що Національний банк має бути незалежним регулятором, у тому числі й від президента. Для притягнення до відповідальності власників банків буде потрібно прийняти поданий ним до парламенту закон про пов'язані із  банками особи.
    Порошенко пообіцяв, що стосовно ЗМІ, які непрозоро фінансуються, Верховна Рада прийме закон, що зобов'язує розкривати їх кінцевих власників для можливості притягнення до відповідальності за поширення неправдивої інформації.
    На його думку, повернення Криму протягом найближчого року неможливо. Він учергове оголосив про підготовку санкцій щодо суб'єктів РФ і розробку концепції повернення Криму. Уряд готує судові позови до Росії до міжнародних судів щодо захисту власності та притягнення до відповідальності за анексію півострова.
    Порошенко відкинув звинувачення в існуванні таємних домовленостей з олігархом Фірташем. Він надав журналістам конфіденційну політичну угоду з партією "Удар" та її лідером Кличком.
    Найближчим часом Президент знову має намір здійснити спробу продажу належної йому компанії "Roshen", до цього часу він готовий передати її в управління трасту Ротшильдів.
    Він поінформував учасників прес-конференції про ситуацію в Донбасі й на східному кордоні та заявив, що небезпека повномасштабного вторгнення з боку Росії зберігається. Порошенко пообіцяв не допустити проведення референдуму про відділення Донбасу, однак не виключив можливості проведення референдуму про статус його в складі України. Він заявив, що для розширення місцевого самоврядування потрібно внесення змін до Конституції, для чого існує відповідна процедура.
  • Кабінет міністрів вніс подання президенту на звільнення голови Донецької військово-цивільної адміністрації Кіхтенка через неналежне виконанням обов'язків. Кіхтенко заявив, що незадоволений дисципліною військових, серед яких процвітає пияцтво та мародерство. Він не вважає введення блокади ДНР і ЛНР ефективним.
  • Міністерство оборони та Генеральний штаб затвердили стандарти НАТО для української армії з обмундирування та засобів захисту.
  • Прем'єр-міністр Яценюк оголосив про майбутній візит до США для переговорів з МВФ і Міністерством фінансів США.
  • Міністр фінансів Яресько заявила про відсутність бюджетних коштів на індексацію соціальних виплат. За рахунок бюджетної децентралізації зростання надходжень до місцевих бюджетів із початку року становило близько 40 %.
  • НБУ заявив про ліквідацію банку "Надра", що належить олігарху Фірташу.
  • Прем'єр-міністр Яценюк повідомив про неможливість зміни глави "Укрнафти" через п'ятимільярдний позов, який буде подано Коломойським на це рішення.
  • За заявою уряду, аудит комунальних тарифів буде завершено за тиждень.
  • Нафтогаз підписав з угорським газовим оператором угоду про об'єднання транскордонних газопроводів і "віртуальних" реверсних поставках, що дозволить прокачування лише різниці в обсягах газу, який прокачується між країнами в двох напрямках.
  • Офіційний курс гривні майже не змінився: 21,03 грн/$ (+0,02 грн), 23,59 грн/€ (-0,19 грн), 3,74 грн/10 руб (-0,08 грн).

Київ

  • Мер Кличко, представивши електронний бюджет столиці, заявив, що Київ став першим "розумним" містом в Україні.
  • Організатори "Маршу рівності" заявили, що він відбудеться 6 червня, незважаючи на заклик влади Києва відмовитися від його проведення.

Війна

  • У ході бойових дій, починаючи з Мар'їнки, бойовики почали відкрито застосовувати РСЗВ і важку артилерію. Бої йшли в Широкиному, Гранітному, околицях Донецького аеропорту. Українська армія повністю взяла під контроль Мар'їнку. За минулу добу поранено четверо українських військовослужбовців.
  • Президент Порошенко вважає, що бойовики друкують на окупованій території Донбасу фальшиві гривні.
  • Прем'єр-міністр Яценюк заявив про плани уряду щодо введення прозорого, але жорсткого контролю на лінії зіткнення в Донбасі та адміністративному кордоні з Кримом, для чого внесе до Верховної Ради відповідні законопроекти.

Україна та світ

  • Росія затримала і видворила з країни колишнього керівника торгової палати США за порушення міграційного законодавства. Посольство США в Москві вважає причину абсурдною.
  • У Молдові заборонено трансляцію телеканалу "Росія 24" за антимолдовську пропаганду та необ'єктивне висвітлення подій в Україні. Скасування заборони можливе тільки після дотримання каналом норм транскордонного мовлення.
  • Deutsche Bank розслідує можливе відмивання не менше $6 млрд російськими клієнтами протягом чотирьох останніх років.
  • Заступник міністра закордонних справ РФ Рябков заявив, що Росія не має наміру напрошуватися до клубу провідних країн G7, а вбачає для себе набагато більше перспектив в інших об'єднаннях – БРІКС і G20.
  • Країни ОПЕК мають намір зберегти щоденний обсяг видобутку нафти на рівні – 20 млн барелів на добу.
  • ЄБРР не має наміру скорочувати фінансування інфраструктурних проектів в Україні через війну, основна частина із запланованих коштів в €1,2 надійде в другому півріччі.
  • Президент Путін заявив, що Росія не збирається нападати на країни НАТО, але "змушена" відповідати на існуючі загрози. Він дорікнув Євросоюзу в ігноруванні інтересів Росії.
  • Рада Безпеки ООН обговорила загострення ситуації у Донбасі через дії бойовиків у Мар'їнці. Члени Радбезу констатували порушення Росією мінських угод. Представник США Пауер заявила, що бойовики атакували Мар'їнку спільно з російськими військовими, а ескалація напруженості несе загрози цілісності системі світових взаємин. Представник Китаю закликав сторони до перемир'я та припинення вогню, представник Росії звинуватив Україну у використанні перемир'я для перегрупування сил.

Тренди


  • Експерти розглядають заяву президента Порошенка про об'єднання всіх партій парламентської коаліції на місцевих виборах як спробу перекласти відповідальність за провал внутрішньої політики та погіршення життя населення на Парламент.
  • Рада Безпеки ООН учергове продемонструвала нездатність приймати значущі рішення навіть в умовах різкої ескалації конфліктів.
  • Дії президента, уряду та НБУ щодо структур, що належать олігарху Фірташу, свідчать про намір повного його усунення з політичного та економічного життя країни.

No comments:

Post a Comment