January 14, 2015

5-11 січня 2015 Україна: Головні теми тижня - Конфлікт у Східній Україні загострився

Конфликт в Восточной Украине обострился

Головні теми тижня 5-11 січня 2015 від інформаційного агентства "Дайджести та Аналітика Україна" 

Уряд шукає гроші на Заході. Стартували вибори глави Антикорупційного бюро. Конфлікт у Східній Україні загострився. Україна відгороджується від окупованого Донбасу. Теракти в Парижі можуть бути спробою Росії розіграти ісламську карту в Європі. Мирні переговори з врегулювання в Донбасі на межі зриву.

Вибори глави Антикорупційного бюро

Розпочала роботу конкурсна комісія з виборів глави Антикорупційного бюро, що складається з людей, яких запропоновано Кабінетом Міністрів, Президентом і Верховною Радою. Головою комісії обрано лідера Медждліса кримськотатарського народу Чубарова, його заступником – правозахисника Захарова. Перше засідання відкрив президент Порошенко.
Члени комісії визначилися з вимогами до майбутнього глави бюро: вік до 65 років, вища юридична освіта, прозора декларація, неучасть у політичних партіях. Кандидатом може бути іноземець, який, у разі вибору його кандидатури, зобов'язаний буде прийняти українське громадянство. Незважаючи на декларовану незалежність від органів влади, бюро не зможе відкривати справи про корупцію на вищих керівників держави, Генерального прокурора, Голову Верховного суду, Голову Нацбанку. Не прописано також процес притягнення винних у корупції до відповідальності.
За заявою Президента, закон не повністю відповідає вимогам міжнародних експертів і буде змінений з урахуванням пропозицій комісії.

Невтішні підсумки року для України. Керівництво України шукає гроші на Заході

За підсумками року державний бюджет недоотримав 8 % надходжень, що становило більше 36 млрд грн. Курс гривні щодо долара впав удвічі. На обслуговування державного боргу в 2014 році Україна витратила 121 млрд грн. Президент Порошенко підписав закон про збільшення порогу державного боргу на 161 млрд грн – до 968 млрд грн. Міністр економічного розвитку і торгівлі Абромавічус заявив, що для стабілізації фінансової системи України необхідно $15 млрд.
За повідомленням Держстату, річна інфляція в Україні становила майже 25 %. У грудні вона зросла з 1,9 до 3 %.
Керівництво України намагається переконати іноземні фінансові інститути та уряди в гарантії повернення кредитів. Під час переговорів і зустрічей президента та прем'єр-міністра з главами країн та урядів країн ЄС обговорювалися питання надання макрофінансової допомоги.
Прем'єр-міністр Яценюк заявив, що знов взяті кредитні кошти підуть не на виплату заробітних плат або фінансування держбюджету, а на обслуговування зовнішнього боргу. За його словами, уряд уже почав реформи та готовий повертати борги.
Німеччина готова дати фінансові гарантії на надання кредиту в розмірі €500 млн на відновлення Донбасу, Євросоюз – на €1,8 млрд. Однак більшість західних експертів, як й уряди їхніх країн, не впевнені в тому, що дії уряду України – не імітація реформ.
У консультаціях з ЄС з приводу введення Україною додаткового імпортного збору консенсусу не досягнуто. Переговори буде продовжено.
Місія МВФ має намір працювати в Україні до кінця січня. За результатами її роботи буде прийнято рішення про виділення чергового траншу стабілізаційного кредиту та можливості збільшення суми фінансової підтримки.
Мільярдер Сорос закликав міжнародні фінансові інститути надати підтримку Україні якнайшвидше, інакше в неї не вистачить ресурсів для боротьби із зовнішньою агресією.

Бойові дії у Донбасі

У зоні конфлікту в Донбасі тривають локальні бої, інтенсивність яких зростає  щодня. Гинуть і дістають поранень українські військовослужбовці та місцеві жителі. Спостерігачі фіксують перегрупування та зосередження російських сил на Донецькому, Волноваському, Дебальцевському напрямках, у районі траси "Бахмутка" та Станиці Луганської.
Росія продовжує перекидання військ і техніки в Україну через державний кордон. Військові експерти відзначають підвищення якості взаємодії підрозділів російської армії з озброєними формуваннями терористичних "республік" Донбасу та їх забезпечення паливом, запасними частинами та боєприпасами, що поставляються з Росії. Після вторгнення чергового "конвою" з Росії у Донбас ситуація різко загострилася. За твердженням Міністра оборони Полторака, у Донбасі проти української армії воюють 7,5 тис. російських військовослужбовців. Експерти ж заявляють про цифру, принаймні удвічі більшу, сотні танків і бронетранспортерів, до тисячі одиниць РСЗО та ствольної артилерії.
На території так званих ДНР і ЛНР російські війська прагнуть підпорядкувати собі місцеві збройні формування й казаків, що призводить до їх зачисток і перестрілок, проте не знижує інтенсивності атак на українські позиції.
"Правий сектор" пропонує перейти до активної партизанської і диверсійної діяльності на окупованих територіях.
Кількість офіційно зареєстрованих переселенців із зони бойових дій досягло 838 тис. осіб, їхні проблеми поглиблюються через падіння економіки, зростання безробіття й цін на житло.

Україна відгороджується від окупованого Донбасу

РНБО визначила сім коридорів для проїзду в зону, контрольовану бойовиками, в Донбасі. У них буде встановлено пропускні пункти з прикордонним, митним і міліцейським контролем. Громадяни зможуть перетнути такі пункти тільки за спеціальними перепустками, що видаються СБУ, однак докладної інформації про оформлення документів поки не оголошено. 11 січня три із семи пунктів були тимчасово закриті для проїзду транспорту через посилення обстрілів бойовиками позицій української армії. Інспекція з безпеки на транспорті повідомила, що з 6 січня в зоні військових дій припиняються міжміські автобусні пасажирські перевезення у зв'язку із загрозою життю людей. Раніше таку саму заборону було введено на перетин пункту пропуску до Криму. Однак фактично автобусне сполучення не припинено.

Будівництво української армії

Корупція в постачанні армії залишається величезною. За повідомленням радника президента Бірюкова, розкрадається до чверті оборонного бюджету. При передачі президентом військової техніки на полігоні в Житомирі одна з частин відмовилася приймати неробочу й недоукомплектовану техніку. Тим не менш, президент заявив про повну боєготовність армії.
Директором департаменту держзакупівель Міністерства оборони призначено волонтерку Стельмах. На порядку денному у Міністерстві оборони та Генеральному штабі – масштабні звільнення.
У 2015 році планується залучити в армію до 104 тис. призовників у межах трьох етапів мобілізації, із них 50 тис. – обов'язковий призов, 54 – за умов загострення військової ситуації. За словами Бірюкова, армія має комплектуватися контрактниками, що виключить її непрофесіоналізм і проблеми, пов'язані з мародерством і пияцтвом особового складу, які відзначені в зоні бойових дій.
Глава харківської обладміністрації заявив, що з органів МВС звільнено близько 500 співробітників, які відмовилися їхати на передову.
Україна отримує обмундирування із Литви. В одеському порту розвантажується нелетальна допомога з Канади. Найближчим часом очікується надходження з Канади двох літаків зі спорядженням.

Теракти в Парижі

7 січня в результаті теракту ісламських екстремістів, які належать до організації "Аль Каїда", у Парижі вбито двоє поліцейських і 10 співробітників сатиричного журналу Charlie Hebdo, який друкував карикатури на пророка Мухаммеда. При звільненні захоплених заручників терористи були вбиті, також загинули кілька заручників.
У Франції і в Європі, у зв'язку з терактом в Парижі, посилилися антиісламські настрої. Рівень терористичної загрози розцінюється поліцією як високий.
11 січня всією Францією пройшли Марші єдності, в яких брало участь, за підрахунками поліції, до 3,5 млн осіб, серед них – керівники держав і міністри закордонних справ.
Під час заходів президент Порошенко провів короткі переговори з канцлером Німеччини Меркель і президентом Франції Олландом. Також відбулися зустрічі з лідерами країн Європи та Генеральним секретарем НАТО.
Експерти вказують на можливий зв'язок терактів з Росією, яка, таким чином, намагається розіграти "ісламську карту" в дестабілізації Європи. Ці події зміцнюють позиції проросійської партії "Національний фронт", яку очолює відома французька націоналістка Ле Пен.

Міжнародна підтримка України

ЄС намагається врегулювати конфлікт у Східній Україні шляхом переговорів у рамках мінських домовленостей. Переговори на рівні міністрів закордонних справ України, Росії, Франції і Німеччини з метою підготовки зустрічі в Астані (Казахстан) не привели до значимого результату через позицію РФ, яка наполягає на необхідності повернення політики України під контроль Росії, зокрема проведенні вигідної РФ конституційної реформи. Керівництво Німеччини вважає, що зустріч в Астані матиме сенс тільки в разі реального шансу прориву на переговорах. США не братимуть у них участь, однак підтримують зусилля, спрямовані на подолання кризи.
Президент Франції Олланд заявив про можливе зняття санкцій з Росії у разі досягнення миру в Донбасі. Канцлер Німеччини Меркель у відеозверненні закликала Європу до єдності в запобіганні таких порушень міжнародного права, як вторгнення Росії в Україну та анексія Криму. На її переконання, часткового скасування санкцій щодо Росії бути не може. Адміністрація США заявила, що в разі прогресу в розв'язанні кризи в Східній Україні з Росії може бути знята частина санкцій, однак не йдеться про повне їх скасування до досягнення реальних результатів у реалізації мінських домовленостей. Представник адміністрації президента США Ернст охарактеризував відносини з Росією як "складні" і попередив, що невиконання мінських угод призведе до посилення санкцій.
Відома своєю антиросійською позицією Республіканська партія здобула більшість в обох палатах Конгресу США. Голова комісії Сенату з оборони Маккейн зажадав негайного повернення Криму Україні та виведення військ Росії зі Східної України як привід для розгляду питання про неприєднання України до НАТО.
НАТО посилює військову присутність у Східній Європі та планує реструктуризацію сил. Альянс частково замінив війська США на військових базах на місцеві формування. США перемістили свої частини далі від кордонів з Росією та Білоруссю, помітно зміцнивши їх.

Звільнити Савченко

Українська льотчиця Савченко продовжує голодування у російській в'язниці з вимогою визнати її військовополоненою. Російська влада перевела її в одиночну камеру "за порушення режиму". Вашингтон вимагає негайного звільнення її та інших ув'язнених українських громадян, незаконно утримуваних у в'язницях на території Росії.
Лідер партії "Батьківщина" Тимошенко просить Савченко припинити голодування, оскільки це може завдати непоправної шкоди її здоров'ю.

Український консул, якому вдалося добитися зустрічі із Савченко, заявив, що вона сильно схудла. Адвокат льотчиці закликав світову громадськість провести глобальну акцію на її підтримку 25 січня – у день відкриття сесії ПАРЄ, членом української делегації якої є Савченко.

No comments:

Post a Comment