December 08, 2014

01-07 грудня 2014 Україна: Головні теми тижня - Світ втягується в холодну війну з Росією

Головні теми тижня 01-07 грудня 2014 від інформаційного агентства "Дайджести та Аналітика — Україна"

Сформовано новий коаліційний уряд України. Проблеми в енергетиці країни наростають. У Донбасі йдуть запеклі бої за Донецький аеропорт, Авдіївку та Дебальцеве. У результаті обстрілів міст бойовиками гинуть десятки мирних жителів. Світ втягується в холодну війну з Росією.

Формування нового уряду

Верховна Рада прийняла відставку членів попереднього Кабінету Міністрів і призначила нових. Більшість портфелів у новому складі дісталися представникам "Блоку Петра Порошенка", посади прем'єр-міністра, міністрів внутрішніх справ та юстиції – "Народного фронту", екології і молоді та спорту, агропромислового комплексу – "Самопомочі". Серед міністрів – троє громадян, які отримали в той самий день за Указом президента громадянство України. Міністри оборони та закордонних справ зберегли свої пости.
Віце-президент Байден запевнив про підтримку США нового Кабінету Міністрів України.
Прем'єр-міністр Яценюк обіцяє прийняти до затвердження бюджету на 2015 рік новий Бюджетний кодекс і внести суттєві зміни до Податкового кодексу, які зменшать єдиний соціальний внесок, введуть прогресивну шкалу оподаткування, скоротять кількість податків і змінять їх базу. Експерти сумніваються в дієвості заходів, які планує зробити уряд, і вказують  на збільшення податкового тиску на бізнес.

Економіка продовжує падіння

На думку вітчизняних і міжнародних експертів, економіку країни можуть врятувати від розвалу й дефолту тільки рішучі заходи, на які новому уряду Яценюка відведено два-три місяці.
Нацбанк продовжує послаблювати гривню, за тиждень курс знизився щодо долара США на 3 % – до 15,42 грн/$, готівкові долари в обмінних пунктах купують по 16 грн.
Міністерство фінансів повідомило, що за період з лютого по листопад 2014 розмір залучених позик становив близько $9 млрд.
Золотовалютні резерви України становлять менше $10 млрд і досягли десятирічного мінімуму, знизившись за останній місяць на 20 %. Заступник голови НБУ Щербакова, відповідальна за грошово-кредитну політику, подала у відставку.
Єврокомісія готується до третього етапу макрофінансової допомоги Україні. Допомогу буде надано одночасно з черговим траншем кредиту МВФ.

Проблеми в енергетиці

Через відсутність поставок вугілля з шахт, що перебувають на підконтрольних бойовикам територіях, запасів на п'яти найбільших ТЕС лишилося на кілька днів. У багатьох районах проводяться планові та позапланові відключення електропостачання. Новопризначений міністр енергетики та вугільної промисловості Демчишин заявив про необхідність закупівлі вугілля у будь-яких постачальників по всьому світу. На думку експертів, під виглядом російського вугілля в Україну поставлятиметься вугілля з окупованих територій Донецької і Луганської областей, а тіньові схеми заміни енергетичного вугілля породою на електростанціях продовжують діяти.
Прем'єр-міністр Яценюк заявив, що дефіцит "Нафтогазу" більший від дефіциту держбюджету.
Уряд прийняв рішення про закупівлю електроенергії у Росії.
Нафтогаз вніс передоплату Росії за 1 млрд м3 газу та готовий почати його закачування з понеділка, 8 грудня. Україна збільшила реверсні постачання газу з Європи на 6 %, незважаючи на скорочення імпорту з Польщі, спровоковане "Газпромом".
Глава "Газпрому" Міллер заявив про закриття проекту "Південний потік" через позицію Болгарії та ЄС, однак буде розширюватися газопровід до Туреччини дном Чорного моря й далі  – до Греції.

Початок нової "холодної війни" Заходу з Росією

НАТО фіксує значне збільшення кількості російських військ у прикордонних областях, перекидання до України новітніх систем бойової техніки та живої сили, посилення військової активності РФ в Європі. Щодня сили НАТО перехоплюють над Європою літаки ВПС Росії, у неділю зафіксовано розгортання тактичного ядерного комплексу "Тополь-М" в Одинцово, а в Москві – систем С-300.
Болгарські та румунські політики заявляють про фінансування Росією антиурядових протестів через "православні" організації.

Військові дії у Донбасі

Незважаючи на заяви ЗМІ, запеклі бої у Донецькому аеропорту, Дебальцевому та Авдіївці тривають, захисники відбивають всі атаки російських військ і бойовиків ДНР. Щодня спостерігачі фіксують десятки нападів та обстрілів позицій української армії і житлових кварталів міст по всій лінії бойових дій. Інтенсивність обстрілів різко зростає після приходу з Росії "гуманітарних" конвоїв. Щодня через кордон до України вторгаються сотні одиниць бойової техніки, російські війська на окупованих територіях проводять передислокацію, посилюючи угруповання на основних можливих напрямках наступу.
Кількість офіційно зареєстрованих вимушених переселенців перевищила півмільйона осіб.

Підготовка до переговорів у Мінську

Незважаючи на неодноразові заяви українського керівництва про неможливість продовження переговорів з терористами в "мінському" форматі, черговий їх етап намічено на 9 грудня. Напередодні переговорів президент Порошенко зустрівся зі спеціальним представником місії ОБСЄ Тальявіні для обговорення шляхів виходу з конфлікту в Донбасі. Терористи ДНР зажадали перенесення зустріч на 12 грудня "для проведення консультацій з керівництвом". Закон про "особливий статус територій Донбасу" не скасовано, він продовжує діяти, незважаючи на рішення РНБО.
Президент РФ Путін і міністр закордонних справ Лавров вимагають від України реінтеграції окупованих територій Донбасу на умовах федералізації і не бажають нести витрати на їх утримання, проте інтенсивно постачають туди озброєння та найманців.

Зміцнення обороноздатності України

НАТО оголосило про початок роботи трастових фондів для підтримки України. Їх роботу буде спрямовано на поліпшення логістики в Збройних силах, комунікацій та боротьбу з кіберзлочинністю. Палата представників США прийняла резолюцію на підтримку України, яка передбачає поставки озброєння.
Міністр оборони Полторак заявив про необхідність проведення чергової хвилі часткової мобілізації для ротації військовослужбовців, що перебувають у зоні бойових дій уже півроку.

No comments:

Post a Comment