September 27, 2014

26.09.2014 Україна: Кортко про головне - Росія намагається тиснути на Україну по всіх дипломатичних та економічних фронтах

Министр иностранных дел Лавров на пресс-конференции в Нью-Йорке заявил, что отказ Украины от внеблокового статуса - ошибка, подрывающая безопасность в Европе

Хроніка подій дня 26.09.2014 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна" 

ЄС, Росія та Україна намагаються знайти взаємоприйнятний розв’язок газової проблеми на переговорах. ЦВК визначив всі партії, які братимуть участь у позачергових виборах до Верховної Ради. Росія намагається тиснути на Україну по всіх дипломатичних та економічних фронтах.

В Україні

  • Прем'єр-міністр Яценюк вважає, що основною умовою початку мирних переговорів по Донбасу за участю РФ і США є виведення російських військ і відновлення Україною контролю над державним кордоном.
  • Центральна виборча комісія закінчила реєстрацію й провела жеребкування місць серед 29 партій, що беруть участь у позачергових парламентських виборах.
  • За повідомленням Держстату реальна заробітна плата в Україні у серпені 2014 року зменшилася порівняно з липнем на 7,1%, і на 12,7% - порівняно із серпнем 2013 року.
  • Кабмін затвердив список з понад 1200 юридичних та фізичних осіб, причетних до агресії Росії в Україну, щодо яких планується застосування санкцій, і передав його на затвердження РНБО.
  • НАК "Енергоатом" веде переговори про переробку ядерного палива з французькою компанією Areva, зокрема палива компанії Westinghouse, з якою нещодавно був підписаний договір про поставку.
  • Нацбанк трохи підвищив офіційний курс гривні щодо світових валют: 12,90 грн/$ (+5 коп), 16,40 грн/€ (+21 коп), 3,37 грн/10 руб. Курси на міжбанківському ринку стабілізувалися.
  • Прес-служба МОЗ повідомила, що в Україні буде створено міжвідомчий реєстр усіх поранених із зони бойових дій з метою їх реабілітації і подальшого супроводу.

Київ

  • Мер Кличко повідомив, що з метою економії газу опалювальний сезон у столиці, за ініціативою уряду, може початися пізніше звичайного терміну, якщо погода залишиться досить теплою.

Театр воєнних дій

  • Гарячими точками протягом доби залишалися Донецький міжнародний аеропорт, що піддався масованій атаці терористів, населені пункти в Донецькій і Луганській областях і місто Донецьк, які були обстріляні бойовиками з артилерії і мінометів, унаслідок чого загинуло кілька мирних жителів. РНБО та незалежні експерти повідомляють про погіршення оперативної обстановки в зоні бойових дій.
  • Бойовики ДНР відмовилися від обміну полоненими, звинувативши українську сторону в порушенні умов обміну, проте не виключили, що обмін може бути продовжений.
  • Прес-служба кабінету міністрів повідомила, що перший етап проекту "Стіна" по зведенню укріплень на кордоні з Росією, на який виділено 100 млн грн, планується завершити до 30 вересня.
  • На переговорах у Соледарі (Донецька область) представників України з місією ОБСЄ та російськими військовослужбовцями вирішується питання про визначення кордонів буферної зони та виведення з неї важкого озброєння.

Україна і світ

  • Прес-секретар Білого Дому Ернст заявив на регулярному брифінгу, що, незважаючи на суперечності по Україні, США і Росія можуть співпрацювати в різних областях, включаючи боротьбу з тероризмом і космічну сферу.
  • Міністр закордонних справ Лавров на прес-конференції в Нью-Йорку заявив, що відмова України від позаблокового статусу - помилка, яка підриває безпеку в Європі, а вступ в силу угоди про зону вільної торгівлі з ЄС змусить Росію відмовитися від нульових ставок на український експорт.
  • Прес-секретар Єврокомісії Хансен повідомила, що Президент ЄК Баррозу отримав листа від президента РФ Путіна з вимогою перегляду угоди про асоціацію між ЄС і Україною, однак цей договір може бути змінений тільки за пропозицією однієї зі сторін і за згодою - іншої, таким чином, зміни до тексту угоди не вноситимуться.
  • Міністерство фінансів Росії заявило про небажання України повертати борг у розмірі $ 3 млрд, що був отриманий урядом Януковича. На думку експертів виплата боргу може бути поставлена ​​в залежність від повернення Криму Росією і компенсації збитків від агресії і анексії.
  • Єврокомісар з енергетики Еттінгер повідомив про готовність ЄС частково фінансувати закачування газу в підземні сховища України у відповідь на газові погрози Росії, яка вимагає у вигляді передоплати $ 2 млрд у відповідь на готовність почати постачання з 1 жовтня.
    На переговорах з врегулювання газового питання Росія відмовилася від пропозиції Єврокомісії по схемі оплати Україною боргу за газ, міністр енергетики України Продан заявив, що без узгодження поточної ціни покупки питання про суму і схему оплати боргу вирішене бути не може, а прем'єр-міністр Яценюк повідомив, що Україна не відкликатиме позов до Газпрому із Стокгольмського арбітражу.

Тренди


  • Закон про очищення влади дозволить розпочати процес реформування управління державою, проте з нього виключені категорії осіб з виборних органів, які безпосередньо причетні до репресій на Майдані й  підтримували сепаратистів і терористів, також не прописаний механізм здійснення люстрації.

No comments:

Post a Comment