September 29, 2014

22-28.09.2014 Україна: Події тижня - Третя газова війна Росії з Україною в самому розпал

Третья газовая война России с Украиной в самом разгаре

Події тижня 22-28 вересня 2014 одним поглядом від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"


Третя газова війна Росії з Україною в самому розпалі. Донецький міжнародний аеропорт - "Брестська фортеця" України. Нацбанку та Уряду вдалося адміністративними заходами утримати курс гривні. Позачергові вибори до Верховної Ради вийшли на фінішну пряму.

Війна в Україні

  • Оголошене мінським меморандумом припинення вогню не виконується бойовиками. На початку тижня інтенсивність обстрілів й атак позицій української армії знизилася, потім різко зросла, терористи безперервно штурмують Донецький міжнародний аеропорт, блок-пости під Дебальцевим, Гранітним, Маріуполем, Старомихайлівкою, Щастям, Авдіївкою.
  • У результаті обстрілів житлових кварталів Донецька, Авдіївки, Маріуполя, Макіївки, Щастя та інших населених пунктів загинули та дістали поранень кілька десятків мирних жителів.
  • На території самопроголошених "республік" ДНР і ЛНР між групами бойовиків постійно виникають збройні сутички за сфери впливу. Населенню пропонуються подачки у вигляді залишків "гуманітарної допомоги" з Росії і продуктів, захоплених у місцевих бізнесменів.
  • СБУ та МВС масово затримують диверсійні й терористичні групи як на лінії протистояння, так і в центральній частині України.
  • Триває інтенсивне будівництво укріплень за програмою "Стіна" на кордоні з Росією, першу чергу яких планується здати до 30 вересня. Українська армія, місцева влада та добровольці зводять оборонні споруди на напрямках можливих ударів російської армії і терористів з ЛНР і ДНР.
  • Міжнародні експерти повідомили про мінування бойовиками території у зоні падіння авіалайнера МН-17. Малайзія вимагає від ООН введення миротворчих сил для забезпечення розслідування і доступу слідчих до місця катастрофи.
  • Продовжився обмін полоненими з бойовиками ДНР. Усього за тиждень вдалося звільнити близько тисячі українських військових.

Політика

  • Президент Порошенко своїм указом ввів у дію рішення РНБО від 24 серпня, якими передбачається перехід країни на функціонування в умовах "особливого" ​​(військового) стану і перегляд позаблокового статусу. Частина документа має гриф "таємно".
  • На офіційному сайті президента опубліковано програму реформ в Україні "Стратегія-2020", яку він представив на першій після обрання прес-конференції, де заявив, що хоче увійти в історію як президент-реформатор і бачить своє завдання в створенні сприятливих умов для проведення реформ і вступу до ЄС. Серед запланованих 60 реформ головною він вважає судову. Закон про особливий статус територій Донбасу не є федералізацією. Погрози Росії Україна може зупинити зброєю власного виробництва, від світової спільноти потрібні лише системи зв'язку та радіорозвідки.
  • The Wall Street Journal і Reuters повідомили про факти тиску на керівництво Єврокомісії і президента Порошенка з боку Путіна та міністра економіки РФ Улюкаєва з метою перегляду Угоди про асоціацію ЄС з Україною, однак ні Україна, ні ЄС не збираються відмовлятися від ратифікованого документа.
  • ЦВК продовжує реєструвати депутатів на позачергових виборах Верховної Ради, зареєстровано 29 партійних списків, всього близько 5 тисяч кандидатів балотуються на 438 місць у парламенті.
  • За заявою одного із співавторів закону "Про очищення влади" він не буде застосовуватися до президента, депутатів, прокуратурі та міліції.

Економіка


  • На газових переговорах в Берліні між ЄС, Росією та Україною українська сторона не погодилася з умовами поновлення поставок, які були раніше узгоджені без її участі єврокомісаром Еттінгером і міністром енергетики РФ Новаком, а прем'єр-міністр Яценюк підкреслив, що Україна не відкликатиме позов до Газпрому зі Стокгольмського арбітражу.
    Угорщина після візиту керівництва Газпрому припинила постачання газу до України. Міністр енергетики РФ Новак пригрозив, що Росія зупинить постачання газу до Європи у разі реекспорту його до України, однак міністр енергетики Норвегії пообіцяв, що ЄС зможе розраховувати на збільшення імпорту газу у випадку зриву поставок Газпромом.
    Борг підприємств перед Нафтогазом досяг 40 млрд грн. Діра в газовому балансі може спричинити перебої в опаленні житлових будинків в осінньо-зимовий період, тому уряд хоче змусити найбільших споживачів економити газ і може дозволити їм самостійно укладати контракти на постачання.
  • Втручання президента, прем'єр-міністра та голови НБУ, які провели нараду з керівництвом 50 найбільших банків, а також адміністративні заходи щодо ринку готівкової валюти знизили котирування на міжбанківському ринку та підвищили офіційний курс гривні на 10 %. У результаті на кінець тижня курси встановилися на рівні 12,90 грн/$,), 16,40 грн/€ і 3,37 грн/10 руб.
  • Прем'єр-міністр Яценюк заявив, що дефолт Україні не загрожує, і вона може виконати свої фінансові зобов'язання, включаючи гарантії перед Росією. При цьому узгоджена з МВФ програма кредитування може бути переглянута.
  • Україна за підсумками 8 місяців скоротила випуск сталі більш ніж на третину і випала з десятки основних світових виробників.
  • Для зменшення залежності від російського ядерного палива вслід за договором про постачання з компанією Westinghouse готується до підписання контракт на утилізацію відпрацьованих паливних зборок з французькою фірмою Areva.
  • Зустріч прем'єр-міністра Яценюка з міністром торгівлі США Прітцкер була присвячена питанням залучення американських інвестицій, реформам в Україні та захисту інтелектуальної власності.

No comments:

Post a Comment