August 10, 2014

Хроніка подій дня 09.08.2014 від інформаційного агентства "Дайджести і Аналітика Україна"

Під час запеклих боїв за висоту Саур-Могила пошкоджений пам'ятник радянским воїнам

В Україні

  • Перед Верховною Радою люстраційним комітетом було проведено мітинг з вимогою прийняття депутатами закону про люстрацію на найближчому засіданні 12 серпня.
  • У Харкові побилися противники та прихильники мера Кернеса, що проводили паралельні мітинги в центрі міста.

Київ

  • На Майдані було проведено суботник, на якому були прибрані більшість барикад і наметів, незважаючи на опір активістів, які підпалювали шини. В суботнику взяв участь мер Кличко. На Майдані залишилася сцена, кілька наметів і каркас йолки, а також штабелі плитки та бруківки, які можуть бути використані для відновлення тротуару.

Театр військових дій

  • Донецьк, Ясинувата і Горлівка були піддані потужним обстрілам з мінометів і систем залпового вогню "Град". У Донецьку загинув, принаймні, один мирний житель. Луганськ балансує на межі гуманітарної катастрофи.
  • Обстріл з гранатомета Конотопського авіаремонтного заводу істотних пошкоджень не заподіяв, міліція розслідує факт за статтею "тероризм".
  • Росія продовжує обстріли позицій українських військ і населених пунктів зі своєї території з мінометів, систем залпового вогню і реактивних вогнеметів. Для нанесення максимального пошкодження українським військовим російські диверсанти використовують заборонені Женевською конвенцією протипіхотні міни.
  • До кордону з Україною з російського боку стягуються військові частини та техніка з різних регіонів Росії, в тому числі, з Уралу і Сибіру.
  • Українські військові стискають кільце оточення навколо Донецька, в Стаханові бойовики будують укріплений район.
  • Йдуть напружені бої за ключовий пункт оборони терористів - місто Красний Луч, місто-супутник Міусинськ вже взяте українською армією. Під контроль військових перейшла ключова висота Саур-Могила, однак вона постійно піддається обстрілу з боку російського кордону.

Україна і світ


  • Президент США Обама заявив в інтерв'ю "The New York Times", що Путін може віддати наказ про вторгнення в Україну, через те, що українська армія поступово перемагає контрольованих Росією терористів. Можливості досягнення мирних домовленностей звужуються.
    У телефонній розмові з Держсекретарем США Керрі міністр закордонних справ Лавров спробував нав'язати прийняття "термінових заходів для запобігання гуманітарної катастрофи" у східній Україні.
    Канцлер Німеччини Ангела Меркель у телефонній розмові з президентом України Порошенком заявила, що введення Росією "миротворчих військ" для захисту гуманітарної допомоги буде вважатися прямою агресією, тому що така допомога може поставлятися тільки Червоним Хрестом або ООН і тільки за узгодженням з урядом України.
    Віце-президент США Байден у розмові з президентом Поршенком підкреслив, що гуманітарна допомога, яку поставляють в Україну, може бути доставлена ​​тільки через контрольовані українською стороною пункти пропуску і для її супроводу не потрібно іноземного військового супроводу.
    Генеральний Секретар ООН Пан Гі Мун повідомив, що організація готова надати гуманітарну допомогу Україні.
  • Прес-секретар президента Росії Пєсков повідомив, що Путін не планує вводити додаткові санкції відносно Заходу, якщо ЄС і США не будуть посилювати тиск на Росію.
  • В неділю 10 серпня, в Туреччині відбудуться президентські вибори. Фаворитом називають нинішнього прем'єр-міністра Ердоана.

No comments:

Post a Comment