November 10, 2019

09.11.2019: Зеленський доручив уряду розробити систему цензури ЗМІ

Зеленський доручив уряду розробити систему цензури ЗМІ
Зеленський доручив уряду розробити систему цензури ЗМІ

  • Зеленський доручив уряду розробити систему цензури ЗМІ.
  • Польські прикордонники затримали добровольця Мазура за запитом російського Інтерполу.
  • ЄБРР проти поспішного введення ринку землі.

В Україні

  • Президент Зеленський доручив Кабміну до кінця року розробити законопроєкт щодо регулювання діяльності ЗМІ в Україні, який має запровадити "стандарти новин", а також "створити механізми запобігання поширення неправдивої та перекрученої інформації". Це вже не перша спроба нової влади ввести цензуру. Після бурхливої ​​реакції журналістів і користувачів соцмереж міністр культури, молоді та спорту Бородянський спробував виправдати дії Зеленського, назвавши слова в указі президента "термінологічним непорозумінням". На цей час указ не скасовано.
  • Прем’єр-міністр Гончарук планує продати держпакет акцій однієї з найбільших енергогенерувальних компаній “Центренерго” вже найближчим часом і сподівається, що її власником стане "сильний іноземний гравець".
    На його думку, зростання ВВП на 40 % протягом 5 років є реальним планом, якщо інвестори повірять новому уряду. Він стверджує, що олігархи вперше не мають на владу жодного впливу, а рішення він приймає без урахування вимог Ахметова й Коломойського.
  • На думку керівного партнера ЄБРР у країнах Східної Європи й Кавказу Патроне, швидке проведення земельної реформи може призвести до непоправних і незворотних наслідків, хоча він визнає необхідність її запровадження. Світовий банк повністю підтримує плани української влади щодо запровадження ринку земель сільгосппризначення, оскільки, на думку керівництва банку, це прискорить економічне зростання й покращить рівень життя українців.

Київ

  • КМДА повідомила, що рівень розрахунків за комунальні послуги в столиці складає майже 80 %, не платять за послуги лише 5 % споживачів – на них припадає 60 % заборгованості. До них можуть бути застосовані штрафи за рішенням суду, а саме: арешт майна й заборона виїзду за кордон.

Війна

  • Окупанти обстріляли позиції українських військ із мінометів у Гнутовому й Водяному на приморській ділянці фронту, а також у Пісках на околиці Донецька. На схід від Маріуполя вони атакували за підтримки бойових машин піхоти в Талаківці й Водяному. Перестрілки сталися в Гнутовому, у Березовому – поруч із КПВВ на трасі Донецьк-Маріуполь, в околицях Донецька – у Красногорівці, Невельському, Пісках, у Майорську на північ від Горлівки, а також у Новолуганському в районі Світлодарська й у Кримському – поруч із трасою Р-66 в Луганській області. За офіційним зведенням штабу операції об’єднаних сил, унаслідок обстрілу отримав поранення український військовослужбовець.
    Почалося розведення сил на південь від Докучаєвська – у районі Петровського. Штаб ООС стверджує, що на першому етапі будуть відведені на заздалегідь підготовлені позиції 42 бійці, а весь процес триватиме 3 дні, враховуючи верифікацію відведення спостерігачами ОБСЄ.
  • Видання "Дзеркало тижня" опублікувало результати опитування жителів непідконтрольної території, проведеного соціологічною службою "Нью імідж маркетинг груп". 58 % респондентів назвали себе громадянами України, водночас більше третини отримали паспорти "республік", 7 % – російські паспорти. Більше третини опитаних сподіваються на поліпшення економічної ситуації в регіоні, з них пов’язують це поліпшення з реінтеграцією в Україну – менш, як 4 %. Якщо "республіки" буде реінтегровано до України, чверть респондентів очікують погіршення ситуації, а 10 % сподіваються на стабілізацію після надання "ЛНР" та "ДНР" "широкої автономії". У разі заморожування конфлікту або визнання суверенітету "республік" чверть респондентів припускають погіршення ситуації.
    3/4 респондентів назвали війну на Донбасі "внутрішнім українським конфліктом", не згодні з цим – усього 14 %. З тим, що війну інспірувала Росія, цілком або частково не згодні 86 %. Також більшість переконана, що дії РФ у Криму – законний захист російськомовних громадян. Відповідальність за війну в регіоні більшість жителів покладають на українську владу, числі колишнього президента Януковича, а також на США. Майже 2/3 респондентів переконані, що відновлювати інфраструктуру треба коштом України під контролем "влади республік".
    Майже 3/4 опитаних – проти участі українських політичних партій у місцевих виборах.
    Загалом, опитування показує відсутність розуміння населенням шляхів виходу з кризи й надії на поліпшення в разі будь-якого сценарію розвитку подій.
    Компанію "Нью імідж маркетинг груп" неодноразово звинувачували в публікації замовних результатів опитувань.

Україна та світ

  • Польські прикордонники за запитом російського Інтерполу затримали добровольця – одного з лідерів УНА-УНСО Мазура. Його може бути екстрадовано до Росії, де його звинувачують в участі в чеченській війні. Перед посольством Польщі відбулася маніфестація на його підтримку.
    Віцеспікер польського Сейму Гошівський стверджує, що затримання Мазура є "технічним кроком" і гарантує його безпеку. За її словами, Росія використовує Інтерпол для політичної помсти.
    Польська прокуратура призначатиме Мазуру запобіжний захід у неділю. Посол України Дещиця заявив, що звернеться до суду з проханням узяти його на поруки.
  • Влада Росії переконана, що Міжнародний суд ООН під час розгляду по суті позову України врахує позицію РФ і залишить без задоволення всі українські претензії.
  • Співробітник Ради національної безпеки США Віндман на слуханнях у Конгресі в рамках розслідування діяльності президента США Трампа заявив, що чув, як американський посол у ЄС Сандерленд вимагав від українських чиновників розслідування діяльності компанії "Бурісма", членом правління якої був син колишнього віцепрезидента Байдена – суперника Трампа на наступних президентських виборах. Колишній радник президента США з національної безпеки Болтон повідомив про готовність надати інформацію про зустрічі й розмови Трампа, що стосуються України, якщо суд ухвалить рішення про необхідність його свідчень у комісії з розслідування, попри заборону адміністрації Білого дому.
    Видання Bloomberg повідомило, що Держдепартамент власноруч розблокував надання допомоги Україні ще до того, як президент Трамп видав свій указ.

No comments:

Post a Comment