November 09, 2019

08.11.2019: Міжнародний суд ООН визнав свою юрисдикцію за позовом України до РФ

Міжнародний суд ООН визнав свою юрисдикцію за позовом України до РФ
Міжнародний суд ООН визнав свою юрисдикцію за позовом України до РФ

  • Міжнародний суд ООН визнав свою юрисдикцію за позовом України до РФ.
  • Олександрійський патріархат визнав автокефалію ПЦУ.

В Україні

  • Президент Зеленський звільнив першого заступника глави СБУ – начальника головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Бухарєва, і ще двох заступників глави. На місце Бухарєва призначено його заступника Нескоромного, який брав активну участь у затриманні "діамантових прокурорів".
  • За даними Держстату, у жовтні зростання цін склало 0,7 %, у порівнянні з вереснем, а середньорічний темп зростання інфляції сповільнився до 6,5 %.
  • Після переговорів із президентом Зеленським великі тютюнові компанії BAT Прилуки та JTI Україна відновили виробництво сигарет. Воно було зупинено після прийняття поправки до закону про введення єдиного рахунку для сплати податків і зборів, що встановлює маржу на оптову та роздрібну торгівлю в розмірі 7 % і 13 % від максимальної роздрібної вартості. Тютюнові компанії стверджують, що імплементація поправки призведе до зростання вартості сигарет з 1 січня 2020 році не менше, ніж на 14 грн за пачку, а також до різкого збільшення нелегальної торгівлі.
  • Мін’юст відкриває доступ до повної інформації єдиного реєстру підприємств та підприємців. Інформація в реєстрі буде оновлюватися щотижня.
  • Медіахолдинг олігарха Ахметова "Медіа Група Україна" запускає в грудні новий інформаційний телеканал "Україна 24"
  • Колишній начальник управління спецрозслідування Генпрокуратури Горбатюк подав позов про визнання свого звільнення незаконним і поновлення на посаді.
  • НАБУ провело обшуки в Міністерстві оборони в рамках розслідування справи про постачання до армії вантажних і медичних автомобілів за завищеними цінами корпорацією "Богдан", власником якої був колишній заступник секретаря РНБО Гладковський.
  • Фонд гарантування вкладів продав активи ліквідованих банків – "Фінанси і кредит", "Надра" й "Дельта Банку" – на суму майже 850 млн грн.
  • За словами заступника глави НБУ Рожкової, докапіталізації потребують 5 великих банків – державні Ощадбанк, Укрексімбанк, а також Укрсоцбанк і "дочки" російських держбанків – "Промінвестбанку" і "Ощадбанку". Вона зазначила, що Укрсоцбанк уже приєднано до Альфа-Банку, Промінвестбанк згортає свою діяльність, а Ощадбанк – уже докапіталізовано. Українські держбанки мають велику частку непрацюючих кредитів що призвело до низької операційної ефективності. Стрес-тест Приватбанку показав, що його бізнес-модель є життєздатною й генерує великий прибуток. Рожкова стверджує, що за наявної  економічної ситуації банківський сектор достатньо сталий.
  • Торги на міжбанку пройшли мляво, з урахуванням вихідного дня в США в понеділок: 24,50 ₴/$ (-0,01 грн), 27,04 ₴/€ (-0,12 грн), 3,84 ₴/10 руб (-0,02 грн).
    З 4 по 8 листопада Нацбанк купив $372 млн, а з початку року – $4,98 млрд, продав – $0,48 млрд.

Війна

  • На Донбасі не припиняються позиційні бої. Унаслідок обстрілу загинув український військовослужбовець, ще одного – поранено. Бойові дії тривали на ділянці фронту на схід від Маріуполя – у Водяному, Лебединському, Гнутовому, в околицях Горлівки – у Залізному, Південному, Зайцевому, а також у Луганському в районі Світлодарська, в Орєховому і Кримському поруч із трасою Р-66 "Бахмутка", а також у Золотому за межами ділянки розведення військ.
    Штаб операції об’єднаних сил планує почати розведення військ у Петровському 9 листопада, оскільки "армія ДНР" 8 листопада не підтвердила готовність до відведення підрозділів.
    Партія "Голос" наполягає на виході України з мінських домовленостей і заморожуванні конфлікту на Донбасі.

Україна та світ

  • Міжнародний суд ООН у Гаазі визнав свою юрисдикцію за позовом України до Росії в рамках конвенцій про заборону всіх форм расової дискримінації і фінансування тероризму, відхиливши всі заперечення РФ щодо суті та процедури.
  • Нафтогаз готовий до укладення контракту на транзит газу з Газпромом "з чистого аркуша", що не означає відмови від вимоги виплати боргу і штрафів за рішенням Стокгольмського арбітражу. Контракт має бути укладено з новим оператором газотранспортної системи, якого було створено під час поділу (анбандлінгу) Нафтогазу.
    Держсекретар Помпео нагадав німецьким депутатам, що США виступають проти будівництва газопроводу "Північний потік-2", який збільшить залежність Європи від російського газу.
  • Ще один патріархат – Олександрійський – визнав автокефалію Православної церкви в Україні (ПЦУ).
  • За повідомленнями американських ЗМІ, Держдепартамент США планує ліквідувати посаду спецпредставника щодо врегулювання в Україні, яку обіймав дипломат Волкер.
  • Україна перебуває в епіцентрі скандалу навколо імпічменту президента Трампа, процедуру якого запустила нижня палата Конгресу. Чиновник Держдепартаменту Кент, якого комісія Конгресу допитала в четвер, заявив про спробу особистого адвоката Трампа Джуліані оформити візу для колишнього українського генпрокурора Шокіна, який нібито хотів повідомити відомості про корупцію в посольстві США. За його словами, проти колишнього посла Йованович активно вели "кампанію брехні" Джуліані та колишній генпрокурор Луценко, а згодом до неї приєдналися інтернет-тролі, що фінансуються президентом Порошенком – "порохоботи".
    Демократична більшість палати представників Конгресу має намір проголосувати за імпічмент Трампа до кінця поточного року.

Тренди

  • Україну відвідав китайський мільярдер Ма, власник однієї з найбільших компаній світу Alibaba Group. Він порадив українській владі для поліпшення бізнес-клімату вдосконалити логістичну інфраструктуру, інтернет-покриття, систему платежів для електронної торгівлі, а також полегшити умови роботи підприємців.

No comments:

Post a Comment