January 19, 2019

18.01.2019: Аваков назвав незаконною політичну рекламу кандидатів в президенти

Аваков назвав незаконною політичну рекламу кандидатів в президенти
Аваков назвав незаконною політичну рекламу кандидатів в президенти

  • Аваков назвав незаконною політичну рекламу кандидатів в президенти.
  • Коболєв стверджує, що Україна втратила $32 млрд через договір із Газпромом, підписаний Тимошенко.
  • Конкурсна комісія відхилила ще 8 кандидатів у судді Антикорупційного суду.
  • Укрзалізниця підвищила ціни на постільну білизну та напої в поїздах.

В Україні

  • Міністр внутрішніх справ Аваков стверджує, що більшість кандидатів у президенти виготовляють і поширюють політичну рекламу незаконно, оплачуючи її не з рахунків виборчого фонду. Він підкреслив, що в ЦВК є інформація про відкриття рахунків тільки двома кандидатами: мером Львова Садовим і колишнім міністром екології Шевченком. ЦВК зареєструвала ще двох кандидатів у президенти: депутата від БПП Богомолець і лідера партії 5.10 Балашова.
    Шоумен Зеленський відкинув звинувачення в наявності у нього бізнесу в Росії. При цьому журналісти продовжують стверджувати, що він володіє часткою в компанії, яка отримує кошти з бюджету РФ на зйомки фільмів.
    Прес-служба соцмережі Facebook повідомила, що у зв'язку з виборами в Україні буде заборонено оплату політичної реклами з-за кордону й посилено контроль за виконанням правил мережі рекламодавцями.
  • Низка депутатів, в основному від «Опозиційного блоку», оскаржили в Конституційному суді закон про перейменування УПЦ Московського патріархату.
  • Кілька громадських організацій закликали президента Порошенка ветувати закон про подовження мораторію на продаж земель сільгосппризначення до 1 січня 2020 р.
  • Рада міжнародних експертів і Вища кваліфікаційна комісія суддів відхилила кандидатури 8 учасників конкурсу на посади суддів Вищого антикорупційного суду, щодо яких були сумніви в добропорядності і які не змогли відповісти на додаткові питання. Конкурсній комісії залишилося розглянути ще 41 кандидатуру з 113, які успішно склали іспити.
  • Голова експертної організації StateWatch Канівський стверджує, що в 2018 р. внаслідок конфіскації коштів корупціонерів до бюджету надійшло лише 141 тис.грн (близько $5 тис).
  • Укрзалізниця істотно підвищила ціну на постільну білизну та напої в поїздах, а також збільшила в 6 разів ціни за бронювання квитків за заявками фізичних і юридичних осіб – з 32 до 200 грн. за квиток, окрім дітей, інвалідів і військових. Чиновники стверджують, що основними споживачами послуг є туристичні компанії, які заробляють на турах, тоді як Укрзалізниця "несе значні витрати на підтримку мережі кас групового бронювання і співробітників, які обслуговують групові перевезення".
  • Нафтогаз має намір судитися в Лондоні з міноритарними акціонерами Укрнафти від групи "Приват" олігархів Коломойського й Боголюбова за право призначення голови правління і вимагати компенсації збитків від діяльності менеджменту, призначеного "Приватом".
  • Міністр енергетики Насалик повідомив, що Україна отримала дозвіл американської фірми Westinghouse на будівництво ядерних об'єктів, у тому числі заводу з виробництва ядерного палива, що дозволить побудувати його протягом 3 років.
  • Держстат стверджує, що чисельність населення в Україні в 2018 р. скоротилася на 0,2 млн осіб і склала на 1 грудня 42,2 млн осіб. Чиновники констатували суттєве перевищення смертності над народжуваністю: в 2018 р. на кожних 100 померлих припадало лише 58 новонароджених.
  • Останнього дня податкових платежів бізнес інтенсивно продавав валюту, що дозволило Нацбанку купити в анонімному режимі, за оцінками учасників торгів, $15-20 млн і зміцнити гривню: 27,98 ₴/$ (-0,05 грн), 31,94 ₴/€ (-0,04 грн), 4,22 ₴/10 руб.

Київ

  • Міністр інфраструктури Омелян має намір здати Київський центральний залізничний вокзал у концесію, яку може бути надано як місцевій владі, так і приватним інвесторам.

Війна

  • Окупанти обстріляли з мінометів позиції українських військ ув околицях Донецька. Перестрілки відбулися на приморській ділянці фронту і в Золотому Луганської області. Минулої доби, згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, українська армія на Донбасі втрат не зазнала.
  • Президент Порошенко створив військово-цивільні адміністрації Волноваського району, а також міст Волноваха і Щастя, розташованих у прифронтовій зоні.
  • Під час перетину нейтральної зони між блокпостами на КПВВ "Станиця Луганська" помер пенсіонер. Українське командування стверджує, що окупанти навмисно створюють довжелезні черги при перетині лінії фронту, що створює загрози життю і здоров'ю громадян.
  • У Покровському районі Донецької області знайдено тіла 2 українських військових. Військова прокуратура відкрила провадження за фактом їх умисного вбивства. Штаб операції об'єднаних сил стверджує, що смерть бійців не пов'язана з веденням бойових дій.

Україна та світ

  • Спецпредставник ОБСЄ на переговорах у Мінську Сайдик спростував повідомлення міністра закордонних справ Клімкіна про намір ввести на Донбас спільну з ООН миротворчу місію.
  • Міністр закордонних справ Німеччини Маас провів у Києві переговори з головою МЗС України Клімкіним про ведення моніторингу в Керченській протоці. Клімкін заявив, що Росія не повинна отримати можливість маніпулювати моніторинговою місією, в тому числі за допомогою розміщення її на окупованій території Криму, в Керчі. Маас визнав, що, за результатами його переговорів із головою МЗС РФ Лавровим, прогресу в узгодженні можливості введення місії не досягнуто.
    Маас заявив, що транзит газу через Україну має бути збережено, незважаючи на появу альтернативних маршрутів транспортування, в тому числі газопроводу "Північний потік-2", який влада Німеччини не вважає політичним проектом. Маас стверджує, що “Північний потік-2” буде запущено, незалежно від можливих санкцій США.
    Голова Нафтогазу Коболєв уважає, що Росія буде тягнути час з підписанням нового контракту про транзит до завершення виборів в Україні, і допускає повне припинення транзиту в 2020 р. За словами Коболєва, Україна втратила $32 млрд через невигідні умови контракту, підписаного колишнім прем'єр-міністром Тимошенко в 2009 р.
  • За твердженням міністра закордонних справ Клімкіна, дипломатичні відносини між Україною і Росією зведено до мінімуму, який необхідний для захисту громадян України. Він наполягає, що Україна не розриває дипломатичні відносини з РФ, оскільки вони носять "формальний характер". Разом із тим Клімкін визнав, що російські дипломати в Україні працюють на російські спецслужби. Він не виключив, що з Росією буде запроваджено візовий режим із паспортним біометричним контролем.
    Клімкін повідомив, що в червні почнуться слухання за позовами до Росії, до них буде включено претензії щодо дій РФ у Чорному й Азовському морях.
  • За повідомленнями американської розвідки, Росія минулого року двічі успішно провела випробування новітньої системи протиракетної оборони, що дозволяє збивати супутники на низьких орбітах, а також запускає супутники, здатні здійснювати складні маневри в космосі і збивати космічні об'єкти. Телеканал Fox News повідомив також про розгортання в Краснодарському краї дивізіону оперативно-тактичних комплексів Іскандер, здатних нести ядерні заряди. Низка експертів уважає, що реальна дальність польоту ракет цих комплексів може набагато перевищувати заявлені 500 км і сягати 2000-5000 км.
  • Міністр закордонних справ РФ Лавров заявив, що російські спостерігачі отримали від ОБСЄ запрошення для участі у спостережній місії організації на президентських виборах в Україні.

No comments:

Post a Comment