January 17, 2019

16.01.2019: Порошенко продавив грошові виплати субсидій із 1 березня

Порошенко продавив грошові виплати субсидій із 1 березня
Порошенко продавив грошові виплати субсидій із 1 березня

  • Порошенко продавив грошові виплати субсидій із 1 березня.
  • Кабмін затвердив перелік підприємств для "великої приватизації" в 2019 р.
  • Укрзалізниця підвищує ціни на залізничні квитки.

В Україні

  • До Центральної виборчої комісії подав документи ще один претендент – колишній голова Держфі служби Насиров, якому Генпрокуратурою пред'явлено підозру в перевищенні службових повноважень при наданні податкової розстрочки підприємствам депутата Онищенка, який утік за кордон. Адміністративний суд на початку грудня 2018 р. відновив Насирова на посаді, однак він не приступив до виконання обов'язків у зв'язку з відсутністю постанови Кабміну про його повторне призначення.
    Передвиборний штаб Тимошенко стверджує, що в БПП готуються до масового підкупу виборців за допомогою збору "анкет однодумців", за заповнення яких виплачують по 1 тис. грн.
  • Міністр соціальної політики Рева повідомив про рішення уряду після наради у президента Порошенка почати виплату субсидій готівкою, починаючи з 1 березня, безпосередньо перед виборами. Щомісяця для цього виділятимуть 6 млрд грн. На початку січня Кабмін ухвалив рішення про виплату субсидій у безготівковій формі на спеціальні рахунки, з яких можна оплачувати тільки комунальні послуги, а залишок зняти після закінчення опалювального сезону. Більшість експертів розглядають готівкові виплати субсидій як непрямий підкуп виборців президентом.
  • Кабмін затвердив список підприємств, державні пакети акцій яких заплановано до продажу Фондом держмайна. Серед них – 6 енергогенеруючих і енергозбутових компаній, Одеський припортовий завод, одна з найбільших шахт "Краснолиманська", Об'єднана гірничо-хімічна компанія, Азовмаш, Електроважмаш, Оріана, Украгролізинг, Сумихімпром, Президент-готель, фармацевтична компанія "Індар".
  • Прем'єр-міністр Гройсман уважає основними пріоритетами роботи уряду в 2019 р. економічний розвиток, безпеку й оборону, посилення енергонезалежності, посилення боротьби з корупцією, а також "розвиток людського капіталу".
  • Укрзалізниця запланувала підвищення цін на пасажирські перевезення в поїздах із 1 квітня на 13-21% і потім іще раз – із 1 жовтня.
  • Нацбанк прогнозує отримання ще двох траншів від МВФ протягом 2019 р. на загальну суму в $2,6 млрд. За прогнозом чиновників, основним джерелом валюти будуть продажі виручки експортерами металів і агропродукції. Голова НБУ Смолій назвав причиною зміцнення гривні в 2018 р. рекордний урожай зернових і сприятливу кон'юнктуру на світових ринках для українських експортних товарів.
  • Експортери активно продають валюту для сплати податків, тому курс гривні зміцнюється на тлі перевищення пропозиції валюти над попитом: 28.01 ₴/$ (-0,15 грн), 31,90 ₴/€ (-0,28 грн), 4,20 ₴/10 руб. Надлишки валюти скупив НБУ в анонімному режимі через систему Matching. За твердженням аналітиків, гривня зміцнюється за рахунок продажів іноземних спекулянтів, які конвертують валюту для купівлі гривневих ОВДП. За твердженням заступника голови НБУ Чурія, нерезиденти придбали держзобов’язання на суму $150 млн. Як правило, після погашення облігацій спекулянти активно виводять валюту з країни, що провокує стрибок курсу.

Війна

  • Обстановка на Донбасі загострилася, українська армія знову зазнала втрат. У Троїцькому, на захід від Горлівки, внаслідок потрапляння ракети у вантажівку, що перевозила військових, 5 із них отримали поранення, ще п’ятьох травмовано. В цьому ж районі, в Новоселівці 2-й, українські війська було обстріляно з мінометів. Перестрілки відбулися на околицях Авдіївки й Донецька: у Пісках, Невельському, Красногорівці, Мар'їнці.

Україна та світ

  • МВФ назвав головними викликами для України в 2019 р. збереження макроекономічної стабільності, залучення інвестицій, зміцнення державних інститутів і проведення структурних реформ.
  • 2 лютого США виходять із договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД), оскільки Росія не дотримується його положень. На думку більшості аналітиків, президент РФ Путін підвищує ставки й готується до нової гонки озброєнь. Країни НАТО вважають, що порушення Росією договору про ліквідацію РСМД руйнує основи ефективного контролю над озброєннями й підриває безпеку країн Альянсу.
  • Незважаючи на прогнози, парламент Великобританії не підтримав відставку уряду прем'єр-міністра Мей після провалу голосування за угодою з ЄС про Brexit.
  • Єврокомісія ініціювала переговори про скасування Україною мораторію на експорт лісу-кругляка, оскільки, на думку єврочиновників, мораторій порушує ключові торгові положення Угоди про асоціацію.
  • Міністр закордонних справ Клімкін повідомив, що представники ОБСЄ на переговорах у Мінську запропонували ООН направити на Донбас спільну миротворчу місію. Міністр відвідав прифронтову зону разом із чинним головою ОСБЕ, міністром закордонних і європейських справ Словаччини Лайчаком із метою ознайомлення із ситуацією на "лінії розмежування".

No comments:

Post a Comment