January 16, 2019

15.01.2019: Ахметов отримав повний контроль над "Київобленерго"

Ахметов отримав повний контроль над "Київобленерго"
Ахметов отримав повний контроль над "Київобленерго"

  • Ахметов отримав повний контроль над "Київобленерго".
  • Російська влада подовжила арешт українських моряків до кінця квітня.
  • Порошенко на повну силу використовує адміністративний ресурс і веде агітацію з використанням церкви.

В Україні

  • Центральна виборча комісія зареєструвала кандидатами в президенти лідера партії "Громадянська позиція" Гриценка, а також депутатів Мураєва та Купрія.
    Президент Порошенко продовжив "томос-тур" містами України. На Волині він назвав томос про автокефалію перемогою України над Росією, "можливо, не меншою, а може, й більш важливою, ніж перемога на фронті". Порошенко веде широкомасштабну передвиборну агітацію без звіту про витрачання коштів, оскільки його ще не зареєстровано кандидатом, а також щосили використовує державний адміністративний ресурс. На молебен за участю президента в Луцьку, на якому Порошенко продемонстрував томос, було привезено в робочий час кілька тисяч працівників бюджетної сфери. По всій країні розміщено тисячі білбордів, котрі нагадують виборцям про роль Порошенка в отриманні томосу, а також зовнішня реклама від імені священнослужителів, які закликають голосувати за Порошенка. Жителям Харкова розіслали привітання з новорічними святами з підписами Порошенка й мера Кернеса, який уже заявив, що підтримає його на виборах. У невеликих містах під виглядом "соціологічного проекту" літнім виборцям виплачують по 1000 грн, при отриманні змушують підписувати "анкету однодумців", котра містить персональні дані й "особисте зобов'язання", яким виборець зобов'язується не голосувати проти Порошенка й не брати участь у виборчих кампаніях інших кандидатів.
    Партія "Батьківщина" висуне кандидатом у президенти свого лідера Тимошенко, яка очолює передвиборчі рейтинги, в День Соборності України – 22 січня.
    Депутат Савченко, яка перебуває в СІЗО за підозрою в підготовці терактів і державного перевороту, заявила, що тюремна адміністрація не допускає до неї нотаріуса, що не дозволяє їй подати документи на участь у президентській кампанії.
  • УПЦ Московського патріархату не має наміру залишати Києво-Печерську та інші Лаври. Прес-служба президента Порошенка заявила, що 70 парафій УПЦ МП уже перейшли під юрисдикцію нової об'єднаної Православної церкви в Україні.
  • Компанія олігарха Ахметова ДТЕК придбала 25% акцій Київобленерго у російської групи VS Energy. На думку низки експертів, таким чином Росія виводить свої активи в Україні з-під можливих санкцій. При цьому після покупки Київобленерго і Одесаобленерго Ахметов сконцентрує в своїх руках не тільки більше половини теплової генерації, але й більш аніж 40% транспорту електроенергії.
  • Згідно зі звітом Укртрансгазу, підземні газові сховища заповнено на 40%, обсяг запасеного в них газу становить 12,6 млрд м3, за добу з них відібрано 0,09 млрд м3.
  • Мінфін спрогнозував, що середньорічна зарплата в Україні в 2019 р. зросте до 10,1 тис.грн, до 11,4 тис.грн – в 2020 і до 12,8 тис.грн – в 2021 р.
  • На валютному ринку відчувався брак доларів, що призвело до здешевлення гривні, проте до кінця торгової сесії ситуація вирівнялася і курс гривні трохи підріс: 28.16 ₴/$ (+0,14 грн), 32,18 ₴/€ (+0,04 грн), 4,20 ₴ /10 руб (+0,02 грн). Нацбанк в офіційному форматі на торги не виходив.

Війна

  • Минулої доби на Донбасі окупанти 5 разів порушили режим припинення вогню. Обстріляно позиції українських військ зі стрілецької зброї і гранатометів в околицях Попасної, Донецька та на приморській ділянці фронту, а також у районі траси Р-66 "Бахмутка", де захисників Кримського було обстріляно з мінометів. Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу український військовослужбовець отримав поранення.
  • Розвідувальний безпілотник США здійснив обліт лінії бойових дій на Донбасі і навколо окупованого Криму.

Україна та світ

  • Обидві палати парламенту Великобританії відхилили урядову угоду про вихід із ЄС "Brexit", узгоджену з керівництвом Євросоюзу. Прем'єр-міністр Мей заявила, що не має наміру проводити повторний референдум або відкладати процес виходу з ЄС, навіть якщо палата представників провалить голосування. Керівництво ЄС звернулося до влади Великобританії за роз'ясненням про майбутні дії і заявило що продовжить антикризові заходи для підготовки до різних сценаріїв. Низка опозиційних депутатів заявили про неминучу відставку уряду Мей, також тривають дебати про припинення Brexit. На думку низки експертів, події в країні не вплинуть на підтримку України.
  • Московський суд продовжив до кінця квітня арешт 20 з 24 українських моряків, захоплених береговою охороною ФСБ у районі Керченської протоки в нейтральних водах. Посольство США в Україні закликало російську владу негайно звільнити українських моряків, а не використовувати їх як пішаків у політичній грі.
  • Міністр інфраструктури Омелян стверджує, що пасажиропотік із РФ з 2018 р. скоротився на 15%, і наполягає на повному припиненні залізничного сполучення з Росією.

No comments:

Post a Comment