January 10, 2019

09.01.2019: Нафтогаз має намір відсудити пакет акцій Газпрому у "Блакитному потоці"


Нафтогаз має намір відсудити пакет акцій Газпрому у "Блакитному потоці"
Нафтогаз планує відсудити пакет акцій Газпрому у "Блакитному потоці"

  • Нафтогаз має намір відсудити пакет акцій Газпрому в   "Блакитному потоці".
  • У 2019 року Україна повинна буде виплатити більш аніж $6 млрд за зовнішніми запозиченнями.
  • Члени Синоду Вселенського патріархату підписали томос про автокефалію ПЦУ.

В Україні

  • За повідомленням Мінекономрозвитку, за 6 місяців 2018 р. 100 найбільших держкомпаній отримали чистий прибуток у розмірі 21,5 млрд гривень, що майже на 42% (на 15,5 млрд грн) менше, ніж за аналогічний період 2017 року. Причиною стало різке скорочення прибутку Нафтогазу (більш аніж на 60% – до 11 млрд грн), за рахунок збитків "Укртрансгазу".
  • МЗС не реєструватиме на виборах спостерігачів із РФ. Жоден із кандидатів у президенти минулої доби не подав документи до Центральної виборчої комісії. Голова Комітету виборців України Кошель уважає, що більшість потенційних кандидатів не реєструються офіційно, оскільки в такому стані їм не потрібно звітувати про витрати на виборчу кампанію, тоді як як штаби вже розгорнуто й ведеться повномасштабна рекламна кампанія на телебаченні, радіо та на зовнішніх носіях. Наприклад, таким чином діє позафракційний депутат Кривенко, який оголосив про намір балотуватися від партії "Народний Рух України" і про збір коштів на передвиборну кампанію.
  • Головна військова прокуратура повідомила, що з 2014 р. відкрито понад 11 тис. кримінальних проваджень за фактом дезертирства, самовільного залишення місця служби та ухиляння від служби.
  • За повідомленням Держстату, середньорічний рівень інфляції в Україні вперше опустився нижче 10% і становить за підсумками 2018 р. 9,8%. МВФ прогнозує не більше 7% зростання інфляції в Україні у 2019 у порівнянні з 2018 роком. Всесвітній банк погіршив прогноз зростання ВВП України з 3,5% до 2,9%.
  • Основні платежі України за зовнішніми боргами в 2019 р. – це погашення боргу перед МВФ однаковими траншами по $450 млн у лютому, травні, серпні та листопаді, тобто всього $1,8 млрд. Окрім того, потрібно сплатити відсотки за єврооблігаціями: $550 млн у березні і $1,15 млрд у вересні. Також на травень заплановано погашення боргу США в розмірі $1 млрд. А навесні державні банки та Укрзалізниця мусять погасити євробонди на суму близько $1 млрд. Усього в бюджеті на 2019 р. на погашення боргу заплановано витратити майже 180 млрд грн – більш аніж $6 млрд.
  • Курс долара на торгах у середу знову виріс на тлі серйозної нестачі пропозиції валюти – експортери притримували валютну виручку, продаючи тільки обов'язкові 50%: 28.12, ₴/$ (+0,10 грн), 32,21 ₴/€ (+0,15 грн ), 4,19 ₴/10 руб (+0,16 грн). Учасники ринку повідомили, що Нацбанк на торги не виходив.

Війна

  • Протягом доби на Донбасі зберігалося відносне затишшя: перестрілки з використанням стрілецької зброї і гранатометів відбулися в околицях Донецька і в Лебединському на приморській ділянці фронту. Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат серед військовослужбовців не було.
  • Мінсоцполітики України повідомило, що у службах соціального захисту зареєстровано 1,512 млн внутрішніх переселенців із окупованої території Донбасу та Автономної республіки Крим.

Україна і світ

  • Члени Синоду Вселенського патріархату підписали томос про автокефалію Православної церкви в Україні.
  • Комерційний директор Нафтогазу Вітренко анонсував швидке рішення у справі про арешт активів Газпрому в Нідерландах, вартість яких перевищує суму штрафу й відсотків по ньому, які російський газовий монополіст має заплатити відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу. Йдеться про 50% акцій підприємства Blue Stream B.V., яке постачає газ до Туреччини. Друга половина пакету акцій належить італійському газовому концерну Eni. При цьому про перехід контролю над підприємством до Нафтогазу не йдеться, Росія щорічно поставляє "Блакитним потоком" до Туреччини до 16 млрд м3 газу.
    Віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович повідомив, що другий раунд тристороннього саміту за участю Росії і України про транзит газу через українську ГТС відбудеться в Брюсселі 21 січня. За його словами, "переговори будуть відштовхуватися від прогресу, який було досягнуто протягом попередніх політичних і експертних переговорів".
    Нафтогаз планує до 1 січня 2020 р. завершити анбандлінг (поділ на два підприємства: одне – для транспортування газу, друге – для видобутку й розподілу). Крім того, голова Нафтогазу Коболєв сподівається залучити до управління українською ГТС західного партнера. Коболєв повідомив, що Нафтогаз готовий відмовитися від позову проти Газпрому на суму $12 млрд за умови підписання довгострокового контракту на транзит російського газу українською ГТС.
  • Міністр закордонних справ Клімкін заявив, що Україна ініціює міжнародне розслідування про постачання вугілля з окупованих територій до країн Європи.
  • Росія проводить в окупованому Криму чергові військові навчання за участю понад 1000 військовослужбовців та 100 одиниць військової і спеціальної техніки. В акваторію Чорного моря перекинуто новітній російський фрегат "Сєвєроморськ" зі складу Північного флоту.
  • Посольство США в Україні повідомило про відновлення співпраці Експортно-імпортного банку США з Україною, що дозволить збільшити обсяги зовнішньої торгівлі і стане сигналом американським інвесторам про поліпшення умов ведення бізнесу в Україні.

Тренди

  • Згідно з доповіддю видання The Economist, Україна за результатами 2018 року посіла 84 місце в рейтингу демократичності. У 2017 році вона розділила 83-84 місце з Чорногорією. Грузія – на 89 місці, Білорусь – на 137, Росія і Казахстан поділили 143-144 місця. До першої трійки найбільш демократичних країн увійшли Норвегія, Ісландія та Швеція.

No comments:

Post a Comment