December 30, 2018

29.12.2018: Кордон із Білоруссю може стати ще однією зоною ризику вторгнення Росії

Кордон із Білоруссю може стати ще однією зоною ризику вторгнення Росії
Кордон із Білоруссю може стати ще однією зоною ризику вторгнення РФ

  • Кордон із Білоруссю може стати ще однією зоною ризику вторгнення Росії.
  • Порошенко підписав закон про розширення зони контролю в акваторії Чорного моря.
  • Росія розширила економічні санкції проти України.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон про розширення до 24 морських миль (44,5 км) зони контролю України над водами Чорного моря.
  • Міністр оборони Полторак заявив, що з 1 січня в зоні бойових дій на Донбасі мінімальне грошове забезпечення бійців складе більше 20 тис. грн.
  • Нацкомісія з регулювання у сфері енергетики й комунальних послуг звернулася до Державної регуляторної служби з метою отримання дозволу на проведення позапланової перевірки облгазів, більшість із яких контролює олігарх Фірташ через Регіональну газову компанію, котра йому належить. За твердженням чиновників, облгази ігнорують рішення Комісії і роблять донарахування додаткових обсягів газу споживачам, які не мають лічильників.
  • Митрополит ПЦУ Єпіфаній заявив, що питання щодо дати святкування Різдва є болючим для православних. На його думку, на етапі створення єдиної помісної церкви потрібно уникати питань, які можуть поділити вірян.
  • Генеральний прокурор Луценко стверджує, що знає замовника вбивства активістки Гандзюк, однак підозру йому ще не пред'явлено, оскільки слідство продовжує збір доказів. Він також повідомив, що розслідування вбивства журналіста Гонгадзе можна буде завершити протягом місяця, якщо слідство отримає оригінали "плівок Мельниченка", співробітника держохорони, який записував розмови в кабінеті колишнього президента Кучми. Крім того, Луценко оголосив про значне просування в розслідуванні вбивства журналіста Шеремета, машину якого було підірвано в центрі Києва в липні 2016 р.

Війна

  • З моменту початку перемир'я, оголошеного на переговорах, окупанти обстріляли позиції українських військ ув околицях Горлівки й Донецька і на приморській ділянці фронту зі стрілецької зброї і гранатометів. Застосування важких озброєнь не зафіксовано. Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, минулої доби втрат серед українських військових не було.
  • За твердженням посла України в Білорусі Кизима, за час переговорів тристоронньої контактної групи в Мінську з урегулювання на Донбасі вдалося обміняти понад тисячу осіб. Він заявив, що наразі втрати на Донбасі не можна порівняти з тими, які були раніше, а формат роботи групи дозволяє за допомогою спостерігачів ОБСЄ знати, що там відбувається насправді.
  • Командувач операцією об'єднаних сил Наєв у зверненні до жителів прифронтових районів заявив, що "найгірше вже позаду" і "приводів для оптимізму сьогодні більше, ніж рік тому", завдяки військовій операції, яку проводять у регіоні.

Україна та світ

  • У Москві відбувся другий етап переговорів президентів Росії і Білорусі Путіна й Лукашенка. Згідно з повідомленнями російських ЗМІ, мова на них ішла про кроки зі створення наддержавного об'єднання - Союзної держави, і, судячи з виступу Лукашенка на підсумковій прес-конференції, Путіну вдалося досягти своїх цілей. Це докорінно міняє ситуацію на північному кордоні України, який може стати ще однією зоною ризику вторгнення російських військ. 19 грудня Путін підписав розпорядження про затвердження військової доктрини Союзної держави.
  • Постійний представник України при ООН Єльченко повідомив, що дебати щодо ситуації на тимчасово окупованих територіях України пройдуть у Генеральній Асамблеї ООН у лютому.
  • Росія запровадила нові заборонні мита на низку українських товарів, зокрема, заборонено імпорт української агропродукції: пшениці, соняшникової олії, готової або консервованої риби, кондитерських виробів і шоколаду, хліба, консервованих овочів і фруктів, фруктових і овочевих соків, пива й вина. Крім того, під санкції потрапили будівельна сировина, меблі, папір і картон, трактори та причепи, а також засоби жіночої та дитячої гігієни.

Тренди

  • Міністр внутрішніх справ Аваков стверджує, що втручання Росії в президентські вибори в Україні буде "колосальним", проте, за його словами, фізичного втручання не буде, а російські спецслужби проявлять максимальну активність у пропаганді, а також будуть розкручувати тему релігійних протиріч. Аваков попередив, що монополія на силу під час виборчого процесу буде належати виключно підрозділам МВС – Національній поліції і Нацгвардії, а дії "цивільних груп", "національних дружин", "тітушок і" патріотичних активістів "будуть" дуже жорстко припинятися","навіть якщо ці сітки й каруселі якось пов'язані з кимось із представників влади".
  • За даними опитування громадської думки, проведеного службою "Соціс", вступ України до НАТО готові підтримати на референдумі 45%, 29% - висловилися проти, 9% не голосуватимуть і 17% – утримаються. За вступ до ЄС проголосувало би 58%, 21% –- проти, 8% не прийшли б на референдум і 12% – утрималися.

No comments:

Post a Comment