December 27, 2018

26.12.2018: Порошенко оголосив про закінчення режиму воєнного стану


  • Порошенко оголосив про закінчення режиму воєнного стану.
  • Україна посилює антиросійські санкції.
  • Порошенко і Тимошенко – лідери президентського антирейтингу.

В Україні

  • Президент Порошенко зібрав засідання РНБО, на якому оголосив про завершення режиму воєнного стану, який тривав із 26 листопада 2018 р. Незважаючи на гучні заяви про "досягнення" під час дії воєнного стану, жодну з цілей, передбачених законом про оборону, не виконано: моряків і судна не звільнено, територію Криму та Донбасу не деокупувано. На думку більшості експертів і політологів, Порошенко мав намір запровадженням воєнного стану на 60 діб зірвати чергові президентські вибори, заплановані на 30 березня, проте західні партнери виступили категорично проти такого сценарію. Для "збереження обличчя" президента воєнний стан все ж було запроваджено, однак жодного із заходів, визначених законами про оборону і про правовий режим воєнного стану, не було вжито: права громадян обмежено не було, мобілізацію – не проведено, стан війни з агресором – не оголошено.
  • Наприкінці року бізнес активно закриває платежі за контрактами. Цим скористалися чиновники, які загальмували виплату відшкодування ПДВ, що змусило експортерів продавати необов'язкову частину валютної виручки. Надлишок долара на торгах призвів до зміцнення курсу гривні й дозволив Нацбанку, за оцінкою учасників ринку, купити не менше $30 млн: 27,27 ₴/$ (-0,16 грн), 31,11 ₴/€ (-0,21 грн ), 3,96 ₴/10 руб (-0,07 грн).

Війна

  • Минулої доби на Донбасі окупанти обстріляли позиції українських військ із мінометів на приморській ділянці фронту – в Гнутовому. Перестрілки відбулися в населених пунктах в околицях Маріуполя, Донецька, на Світлодарському виступі. Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців не було, проте Львівська облдержадміністрація оголосила про загибель десантника під час боїв попередньої доби.

Україна і світ

  • Президент Порошенко анонсував розширення списку санкцій російських громадян і юридичних осіб у відповідь на санкції, запроваджені указом прем'єр-міністра РФ Медведєва.

Тренди

  • Згідно з опитуванням громадської думки, проведеним групою "Рейтинг", лідери президентських перегонів мають високий антирейтинг: за президента Порошенка не проголосують за жодних умов більше 50% респондентів, понад чверть – не підтримають лідера партії "Батьківщина" Тимошенко. Антирейтинг Ляшка, Яценюка і Бойка – близько 20%, Рабиновича – 16%.
    Мер Харкова Кернес оголосив про підтримку Порошенка на президентських виборах, аналогічну заяву зробив і мер Одеси Труханов. Суд зняв звинувачення проти Кернеса за викрадення та катування активістів під час Євромайдану, судові процеси проти Труханова буксують. На думку громадських активістів та експертів, Порошенко використовує контрольовані ним суди для примусу мерів великих міст до підкорення та застосування адмінресурсу на виборах.
    За оцінкою соцслужби, на парламентських виборах до Верховної Ради можуть потрапити 6 партій: Батьківщина, Слуга народу, Радикальна партія, Блок Порошенка, Опозиційний блок і УКРОП.

No comments:

Post a Comment