December 22, 2018

21.12.2018: Рада ЄС подовжила антиросійські санкції ще на півроку

Рада ЄС подовжила антиросійські санкції ще на півроку
Рада ЄС подовжила антиросійські санкції ще на півроку

  • Рада ЄС подовжила антиросійські санкції ще на півроку.
  • Україна отримала перший транш кредиту МВФ.
  • В рейтингу умов ведення бізнесу Forbes Україна посіла 77 місце.

В Україні

  • Міністерство економічного розвитку повідомило, що рівень тіньової економіки в ІІ кварталі знизився на 1% до 32%, а з початку року зниження склало 3%. Чиновники стверджують, що детінізація економіки стала наслідком збереження макроекономічної стабільності, дотримання Нацбанком стратегії інфляційного таргетування, високого рівня ділової активності і поліпшення очікувань в умовах зростання споживчого попиту і сприятливої ​​зовнішньої кон'юнктури.
  • Україна отримала перший транш кредиту МВФ за новою програмою stand-by в розмірі SDR 1 млрд (еквівалент $1,4 млрд). Загальна сума кредиту, яку Україна може отримати за півтора року при виконанні всіх умов меморандуму з Фондом, становить SDR 2,8 млрд ($3,9 млрд). Станом на 21 грудня, золотовалютні резерви України збільшилися до $20,1 млрд.
  • Незважаючи на те, що суботу оголошено офіційним робочим днем, торги цього дня проводитися не будуть. Тому перед трьома вихідними днями на біржі активність була максимальною, з невеликим переважанням пропозиції валюти над попитом, що дозволило Нацбанку зміцнити курс і купити, за оцінками банкірів, близько $20 млн: 27,43 ₴/$ (-0,14 грн), 31,31 ₴/€ (-0,26 грн), 4,03 ₴/10 руб (-0,06 грн).

Війна

  • Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, минулої доби на Донбасі втрат серед українських військових не було. Позиції українських військ було обстріляно з мінометів у Новотошківському і Кримському в районі траси Р-66 "Бахмутка" в Луганській області, перестрілки сталися в околицях Донецька і на приморській ділянці фронту.

Україна та світ

  • Рада ЄС подовжила санкції проти Росії ще на півроку, до 31 липня 2019 р. Санкції ЄС прив'язані до виконання Росією мінських домовленостей.
  • Держдепартамент США повідомив про виділення $10 млн на модернізацію Військово-морських сил України у відповідь на агресію Росії в Чорному й Азовському морях і закликав російське керівництво повернути судна й моряків, захоплених у Керченській протоці.
    За результатами переговорів із держсекретарем Великобританії з питань оборони Вільямсоном, міністр оборони Полторак повідомив, що в січні до України прибуде група британських військових фахівців для визначення обсягів допомоги для розвитку українських ВМС.
    Спецпредставник Держдепартаменту Волкер заявив, що перший транш військової допомоги США буде надано Україні вже на початку 2019 р. Він нагадав, що США скасували заборону на поставки летальних озброєнь в Україну, а загальна сума допомоги в 2019 році, за рішенням Конгресу, складе $250 млн.
    Прес-служба МВС повідомила, що в Національну гвардію і Держслужбу з надзвичайних ситуацій надійшли перші 2 вертольоти Airbus H225 Super Puma. Всього МВС за міжурядовою контрактом буде поставлено 55 вертольотів Airbus: 21 вертоліт Н225 Super Puma, 10 – Н145 і 24 вертольоти Н125. З вертольотами H225 пов'язано кілька гучних аварій, які спричинили за собою людські жертви, недоліки в конструкції було офіційно визнано виробником. Майже половина вертольотів, котрі постачають, уже були в експлуатації протягом декількох років.
  • 19 із 24 військових моряків, захоплених Росією в Азовському морі, визнали себе військовополоненими.

Тренди

  • Україна піднялася на три позиції в рейтингу Forbes за умовами ведення бізнесу і посідає 77 місце з 161 країни. Очолюють рейтинг Великобританія, Швеція і Гонконг, Польща посідає 34 місце, Грузія - 44-е, Росія – 55-е, Молдова – 87-е, Білорусь – 88 місце.

No comments:

Post a Comment