December 19, 2018

18.12.2018: МВФ і Світовий банк і надалі кредитуватимуть Україну


МВФ і Світовий банк і надалі кредитуватимуть Україну
МВФ і Світовий банк і надалі кредитуватимуть Україну

  • МВФ і Світовий банк вирішили виділити нові кредити Україні.
  • Кабмін розділив Держфіскальну службу на 2 відомства: податкову й митну служби.
  • 13% українців готові виїхати за кордон на тимчасові роботи, 7% – залишити країну назавжди.

В Україні

  • Верховна Рада України ухвалила закон про протидію цькуванню учнів у навчальних закладах, що передбачає штраф до 3400 гривень.
  • Кабмін ухвалив план дій і визначив пріоритети на 2019 р.
  • Міністерство фінансів повідомило про ухвалене урядом рішення про поділ Держфіскальної служби на два відомства: Державну податкову (до якої входитимуть підрозділи податкової міліції) та Державну митну служби. Конкурс на керівників служб буде оголошено протягом 3 місяців після затвердження постанови Кабміну, координацію діяльності служб буде здійснювати Мінфін.
  • Кабмін передав підприємство "Магістральні газопроводи України" (МГУ) в тимчасове управління Нафтогазу, оскільки уряд не має коштів для його фінансування. Надалі Кабмін планує створити умови для передачі "Укртрансгазу" під оперативний контроль МГУ.
  • Уряд продовжив до кінця 2019 р дію обмежень на імпорт низки товарів, вироблених у Росії.
  • Верховний суд остаточно відмовив голові НАБУ Ситнику в його скарзі на відмову відкривати провадження про скасування догани керівникові Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницькому.
  • СБУ викликала на допит намісника Києво-Печерської Лаври (УПЦ МП) митрополита Павла у справі про порушення рівноправності громадян за релігійною приналежністю. 30 листопада СБУ провела обшуки за місцем його проживання.
  • СБУ повідомила, що конкретні дії щодо заступника голови Служби зовнішньої розвідки Семочка будуть зроблені після завершення розслідування. Речниця СБУ Гітлянська відмовилася відповідати на питання, чи є підстави для його звільнення.
  • Предстоятель УГКЦ митрополит Святослав звернувся до новообраного голови Православної церкви в Україні Епіфанія із закликом до об'єднання зусиль і донесення правдивої інформації про ситуацію в Україні.
  • Прийдешнє католицьке різдво стимулює нерезидентів активно продавати валюту – з 21 грудня вони йдуть на різдвяні канікули. Напередодні новорічних свят населення також активно здає валюту. Ці фактори збільшили кількість долара на торгах, дозволили Нацбанку купити близько $10 млн і зміцнити курс гривні: 27,85 ₴/$ (-0,04 грн), 31,68 ₴/€ (+0,06 грн), 4,17 ₴/10 руб (-0,01 грн).

Війна

  • Минулої доби на Донбасі, згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу один український військовослужбовець отримав поранення. Окупанти обстріляли позиції українських військ із артилерії і мінометів у Новотошківському в Попаснянському районі Луганської області. Також під мінометний обстріл потрапили захисники Кримського поблизу траси Р-66 "Бахмутка" і Павлополя на приморській ділянці фронту. Перестрілки із застосуванням стрілецької зброї та гранатометів відбулися в околицях Донецька й Маріуполя.
  • Кабмін вніс до РНБО пропозицію про запровадження нових санкцій щодо російських юридичних і фізичних осіб, пов'язаних із окупацією Криму, в тому числі з будівництвом моста через Керченську протоку, а також тих, котрі забезпечують поставки на підприємство "Кримський титан" олігарха Фірташа.

Україна та світ

  • Рада директорів МВФ затвердила програму кредитування України SBA (stand-by assistance) на загальну суму $3,9 млрд. Із них $1,4 буде надано відразу, а решту коштів – за підсумками піврічних переглядів у травні і грудні 2019 р. Основним пріоритетом програми є антикорупційна й земельна реформи. Основні цілі кредитування – збереження бюджетної консолідації і подальше зниження держборгу, подальше зниження інфляції при збереженні гнучкого обмінного курсу, зміцнення фінансового сектора, сприяння в поверненні активів і відновлення банківського кредитування і просування комплексу структурних реформ, особливо в сфері поліпшення податкового адміністрування, приватизації та управління.
    За результатами рішення МВФ гарантії на суму $750 млн також надасть і Всесвітній банк, що дозволить уряду залучити кредитні ресурси ще на $1 млрд на цілі реалізації реформ у банківській системі, у сфері протидії корупції, пенсійного забезпечення,  житлово-комунальних субсидій і охорони здоров'я, а також реформи ринку землі.
  • Спецпредставник Держдепартаменту США Волкер відвідав Київ із дводенним візитом. Одна з можливих причин позачергового приїзду в Україну – додаткові поставки зброї, про що було оголошено минулого тижня. Волкер провів зустрічі з міністром оборони Полтораком, а також із головою парламенту Парубієм і лідерами парламентських фракцій.
  • Ватикан повідомив про обрання митрополита Єпіфанія головою Православної церкви в Україні, що фактично означає визнання автокефалії нової церкви.
  • Віце-прем'єр-міністр із питань євроінтеграції Климпуш-Цинцадзе повідомила, що низка країн НАТО виділили додаткові кошти в трастові фонди військово-технічної підтримки України, зокрема, до фондів розвитку співробітництва з Альянсом, логістики та медичної реабілітації українських військовослужбовців.
  • Уповноважена з прав людини Денисова заявила, що Україна досі не отримала від Росії офіційних відомостей про стан здоров'я моряків, захоплених у Керченській протоці.
  • Адміністрація морських портів України (АМПУ) і білоруська компанія "Белтопенерго" підписали меморандум про відновлення річкового судноплавства Дніпром, для чого АМПУ планує провести днопоглиблювальні роботи на фарватері Дніпра.
  • Угорський уряд відкриє безкоштовні курси української мови для етнічних угорців, які живуть у Береговому Закарпатської області.
  • У Чорне море зайшов розвідувальний корабель ВМС Великої Британії HMS Echo. Мета походу – демонстрація підтримки принципу свободи навігації в регіоні, в тому числі в Азовському морі.

Тренди

  • Центр Разумкова стверджує, на підставі власного соціологічного опитування, що 63% респондентів не збираються залишати Україну, 13% готові виїхати за кордон на тимчасову роботу і повернутися, коли ситуація в країні покращиться, 7% – збираються виїхати назавжди.

No comments:

Post a Comment