December 18, 2018

17.12.2018: Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію про мілітаризацію Криму

Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію про мілітаризацію Криму
Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію про мілітаризацію Криму

  • Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію про мілітаризацію Криму.
  • Кабмін полегшив реєстрацію транспортних засобів.
  • МВФ ухвалить рішення про нову програму кредитування України 18 грудня.

В Україні

  • Кабмін полегшив реєстрацію транспортних засобів: скасовано обов'язковий експертний огляд у процедурах реєстрації газобалонного обладнання та при видачі тимчасового талона при передачі права користування.
  • Предстоятель об'єднаної православної церкви в Україні Єпіфаній заявив, що парафії УПЦ МП, які захочуть до неї приєднатися, будуть прийняті, "без насильства, без якихось дій, які будуть провокувати в суспільстві нестабільність". Він підкреслив, що нова церква буде самостійною, без прямого підпорядкування Вселенському патріархату.
  • Торгова сесія на міжбанківському ринку пройшла спокійно, без втручання Нацбанку. Банкіри очікують рішення МВФ про надання Україні кредиту stand-by, яке може бути ухвалене на засіданні ради директорів Фонду 18 грудня: 27,89 ₴/$ (+0,05 грн), 31,63 ₴/€ (+0,21 грн), 4,19 ₴/10 руб.

Війна

  • На Донбасі – затишшя. Упродовж минулої доби сталися лише кілька перестрілок у районі Кримського, на Світлодарському виступі, в околицях Донецька, а також у Волноваському районі та на приморській ділянці фронту. Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат серед українських військових не було.

Україна та світ

  • Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію про мілітаризацію окупованого Криму, в якій закликала Росію вивести війська з півострова, звільнити захоплені нею українські судна й моряків, а також засудила щораз більшу військову присутність російського флоту в Азовському й Чорному морях. Проти резолюції, крім РФ, проголосували Білорусь, Вірменія, Узбекистан і ще 15 країн. 72 країни, включно з Китаєм, утрималися.
  • 18 грудня рада директорів МВФ розгляне питання про підписання нової програми кредитування України.
  • Спецпредставник Держдепартаменту США Волкер розкритикував позицію влади Угорщини, яка тримає Україну "в заручниках", маніпулюючи правами національних меншин. Волкер підкреслив, що всі проблеми можна вирішити на двосторонніх переговорах, узявши за основу європейські принципи. Він також повідомив, що США можуть запровадити нові санкції щодо Росії за агресію в Азовському й Чорному морях протягом 1-2 місяців. Окрім того, за словами Волкера, поставки озброєнь Україні буде продовжено – для цього Конгрес ухвалив відповідні рішення.
  • Рада асоціації Україна-ЄС ухвалила угоди про фінансову підтримку Єврокомісією проектів енергоефективності, підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, модернізації системи професійно-технічної освіти, просування контактів між громадянами ЄС і України.
  • Євросоюз закликав українську владу скасувати мораторій на експорт лісу.

No comments:

Post a Comment