December 16, 2018

15.12.2018: Єпіфанія обрано головою об'єднаної православної церкви в Україні

Єпіфанія обрано головою об'єднаної православної церкви в Україні
Єпіфанія обрано головою об'єднаної православної церкви в Україні

  • В Україні створено нову об'єднану православну церкву, її головою обрано митрополита Єпіфанія.
  • Вселенський патріарх Варфоломій вручить Епіфанію томос про автокефалію 6 січня.
  • У Житомирській області розбився винищувач, пілот загинув.
  • "Опозиційний блок" обрав Вілкула головою партії.

В Україні

  • У Києві відбувся об'єднавчий з'їзд (собор), на якому було створено нову об'єднану православну церкву в Україні. До неї увійшли УПЦ Київського патріархату, Українська автокефальна православна церква (УАПЦ) і частина священиків УПЦ Московського патріархату. На соборі був присутній президент Порошенко, який виступив із вітальною промовою. Відкритим голосуванням головою нової церкви було обрано найближчого сподвижника патріарха УПЦ КП Філарета, архієпископа Сергія Думенка (Єпіфанія). Кандидатами на посаду було висунуто також митрополита Вінницького й Барського УПЦ МП Симеона і митрополита Луцького й Волинського УПЦ КП Михаїла. Єпіфанія було обрано після того, як Михаїл зняв свою кандидатуру.
    Після обрання президент Порошенко й міністр культури Нищук представили голову нової церкви учасникам мітингу на Софіївській площі.
    Вселенський патріарх Варфоломій запросив новообраного голову української церкви для вручення томосу (послання) про автокефалію українській православній церкві. Прес-секретар УПЦ Київського патріархату Зоря повідомив, що з моменту оголошення рішення про надання томосу голова УПЦ Московського патріархату Онуфрій втрачає титул патріарха Київського. Зоря вважає, що присутність на території України УПЦ МП не відповідає канонам, але з іншого боку, не суперечить українському законодавству, і висловив думку, що віряни поступово перейдуть у нову об'єднану православну церкву.
    Онуфрій заявив, що ієрархи, які взяли участь у соборі, вже не мають відношення до УПЦ МП.
    Чемпіон світу з боксу Усик отримав від патріарха Московського патріархату Онуфрія церковний орден під час церемонії нагородження конкурсу "Майбутнє нації", який проводить Національна громадська телерадіокомпанія України. Усик кілька днів тому заявив, що стане на бік ченців Києво-Печерської лаври, якщо її будуть захоплювати радикально налаштовані люди.
  • "Опозиційний блок" провів з'їзд, на якому новим головою партії було обрано депутата Вілкула, після того, як партію залишила низка депутатів, які перейшли в "Опозиційну платформу – За життя" Медведчука - Рабиновича.
  • У Житомирській області при заходженні на посадку розбився винищувач Су-27, льотчик загинув. Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за статтею про порушення правил польотів або підготовки до них.
  • За словами голови Пенсійного фонду Капінуса, на 10 людей, що працюють, в Україні припадає 11 пенсіонерів і влада не зможе виконати обіцянки про щорічну індексацію пенсії без поділу податків і внесків на соціальне страхування. Він наполягає на тому, щоб при розрахунку пенсії роль стажу була більш значущою, ніж зарплати, щоби збільшити розмір пенсій людям із маленькими зарплатами.

Війна

  • На Донбасі окупанти не припиняють мінометних обстрілів у районі Кримського поблизу траси Р-66 "Бахмутка" в Луганській області і на приморській ділянці фронту – біля КПВВ "Гнутове" і в селищі Водяне. Перестрілки відбулися в районі Станиці Луганської, в околицях Донецька й Маріуполя і у Волноваському районі Донецької області. Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, один український боєць загинув від кулі снайпера, ще одного поранено внаслідок обстрілу.

Україна та світ

  • Учасники 24 міжнародної конференції з питань клімату узгодили комплекс заходів із виконання Паризької угоди, підписаної в 2015 р. Головним питанням конференції була методика розрахунку для торгівлі квотами на викиди вуглекислого газу. США вийшли з угоди в 2017 р, що робить проблематичним її реалізацію. Президент США Трамп наполягає на укладенні нового договору, більш вигідного для США.
  • Держдепартамент США закликав владу Німеччини прислухатися до резолюції Європарламенту, яка визнала газопровід "Північний потік-2" політичним проектом, що є загрозою для енергетичної безпеки Європи.
  • Суд Тбілісі залишив під вартою 7 громадян України – колишніх бійців батальйону "Донбас", яких було затримано за зберігання зброї і вибухових речовин.

No comments:

Post a Comment