December 13, 2018

12.12.2018: Європарламент закликав зупинити будівництво "Північного потоку-2"

Європарламент закликав зупинити будівництво "Північного потоку-2"
Європарламент закликав зупинити будівництво "Північного потоку-2"

  • Європарламент закликав зупинити будівництво газопроводу "Північний потік-2".
  • Порошенко виступить на відкритті об'єднавчого собору нової української православної церкви.
  • Європарламент нагородив українського політв'язня Сенцова премією Сахарова.

В Україні

  • До Києва прибули посланці Вселенського патріархату для підготовки проведення запланованого на 15 грудня об'єднавчого собору, на якому має бути створено нову православну церкву. На відкритті собору анонсовано виступ президента Порошенка. 13 грудня в Андріївській церкві відбудеться богослужіння за участю екзархів (послів) Вселенського патріарха. ЗМІ повідомили, що підконтрольні Порошенкові голови облдержадміністрацій проводять зустрічі з архієпископами УПЦ Московського патріархату і запрошують їх узяти участь у соборі. 47 депутатів Верховної Ради направили до Конституційного суду подання з вимогою визнати незаконною постанову парламенту про підтримку звернення президента Порошенка до Вселенського патріарха, оскільки воно є прямим втручанням держави у справи церкви й порушує рівність громадян у виборі віросповідання.
  • Прем'єр-міністр Гройсман доручив уряду підготувати рішення про продаж лісу тільки через систему електронних аукціонів.
  • Кабмін заблокував угоду про розподіл квот і бізнесу серед акціонерів "Укрнафти" – Нафтогазом і офшорними компаніями, що належать групі "Приват" Коломойського й Боголюбова.
  • З моменту прийняття закону про розмитнення автомобілів на іноземних номерах було легалізовано всього близько 100 транспортних засобів. Власники автомобілів на "евробляхах" знайшли спосіб не розмитнювати автомобілі – вони отримують тимчасову реєстрацію за кордоном.
  • Бізнесмен Карпачов, бізнес-партнер депутата Кононенка з найближчого оточення президента Порошенка, який планував купити держпакет акцій однієї з найбільших енергогенеруючих компаній "Центренерго", подає в суд на Фонд держмайна, який скасував приватизаційний аукціон.
  • На думку експертів Світового банку, пенсійна реформа уряду вже призвела до скорочення кількості пенсіонерів, які виходять на пенсію за віком, при цьому кількість отримувачів дотацій і соцвиплат зросла незначно, що позитивно вплинуло на показники бюджету, навіть незважаючи на індексацію пенсій. За їх твердженням, Україні не уникнути подальшого підвищення віку виходу на пенсію.
  • Нацбанк визначив графік роботи банківської системи в період новорічних свят. 27 і 28 грудня система електронних платежів працюватиме на 2 години довше, 29 – платежі будуть здійснюватися тільки між банками одного власника, а також у Нацбанк і Держказначейство до 15:00. 30,31 грудня, 1,5,6,7 січня 2019 р платежі здійснюватися не будуть. 2 січня банківська система працюватиме без обслуговування клієнтів, 3, 4 і 8 січня – у звичайному режимі.
  • 11 грудня Нацбанк видав 3 банкам кредити рефінансування на суму 4,5 млрд грн. За відомостями банкірів, кредити надано держбанкам.
  • Стрибок курсу долара обумовлено різким збільшенням гривневої маси за рахунок погашення сертифікатів Нацбанком, державних субвенцій у медицину і освіту, грошей від рефінансування, а також бажанням банків купити долар за мінімальною ціною, оскільки всі ознаки вказують на досить істотне зниження курсу гривні найближчими днями: 27,81 ₴/$ (-0,09 грн), 31,55 ₴/€ (+0,02 грн), 4,19 ₴/10 руб (+0,02 грн).

Київ

  • Київська влада обмежила в'їзд до столиці вантажного транспорту у зв'язку з інтенсивними снігопадами, що почалися в середу. Ситуація на дорогах країни дуже складна, снігопади тривають.

Війна

  • На Донбасі українські війська було обстріляно з мінометів поблизу траси Р-66 "Бахмутка" в Луганській області, а також на південній ділянці фронту – в Чермалику та Гнутовому в районі КПВВ. Перестрілки зі стрілецької зброї відбулися в околицях Авдіївки, поблизу Старогнатівки Волноваського району та у селищі Тарамчук поблизу КПВВ "Гнутове". Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат серед українських військових минулої доби не було.
  • Окупаційна влада "ЛНР" передала 42 ув'язнених для продовження відбування покарання в українських в'язницях.

Україна та світ

  • Європарламент ухвалив резолюцію із засудженням будівництва газопроводу "Північний потік-2", назвавши його "політичним проектом, який створює загрозу європейській енергетичній безпеці". Окремо відзначено вирішальну роль України в поставках газу до Європи.
    Ще одна резолюція закликає посилити санкції проти РФ у разі її відмови від звільнення українських військових суден і моряків. При цьому європейські ЗМІ констатують, що в ЄС відсутній консенсус для ухвалення рішення про посилення санкцій.
  • Держрибагентство стверджує, що українські рибалки не зможуть здійснювати вилов риби в Азовському морі, якщо з Росією не буде підписано протокол про розподіл квот вилову риби на 2019 р
  • Сестра режисера Сенцова – українського політв'язня, утримуваного в Росії, – отримала за нього премію Європарламенту ім. Сахарова "За свободу думки".
  • Україна в листопаді купила в Європі газ за рекордною ціною – $339/1000 м3, що пов'язано з ростом світових цін на енергоносії.

No comments:

Post a Comment