December 12, 2018

11.12.2018: Єврокомісія надала Україні перший транш кредиту в розмірі €500 млн


Єврокомісія надала Україні перший транш кредиту в розмірі €500 млн
Єврокомісія надала Україні перший транш кредиту в розмірі €500 млн

  • Єврокомісія перерахувала Україні перший транш макрофінансової допомоги.
  • Палата представників Конгресу США визнала Голодомор геноцидом українського народу, засудила агресію в Керченській протоці й закликала Трампа протидіяти будівництву "Північного потоку-2".
  • Конкурс із продажу держпакету акцій Центренерго скасовано.
  • Суд поновив на посаді колишнього главу ДФС Насирова.

В Україні

  • Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним звільнення колишнього голови Держфіскальної служби Насирова й поновив його на посаді з виплатою зарплати за весь період вимушеної відсутності на роботі. Судді зробили вигляд, що "не знали" про наявність у Насирова паспорта Великобританії. НАБУ звинувачує колишнього чиновника у зловживанні службовим становищем, що призвело до тяжких наслідків, а також у підробці документів. Кабмін заявив, що оскаржить рішення суду, а адвокат Насирова констатував, що його повернення на посаду можливе тільки після рішення уряду.
  • Фонд держмайна скасував конкурс із продажу держпакету акцій Центренерго – однієї з найбільших енергогенеруючих компаній України, оскільки 2 претенденти надали не всю необхідну документацію, а Фонд не отримав підтвердження перерахування ними гарантійних внесків. Окрім того, в одного з претендентів на покупку знайшовся кінцевий бенефіціар із Росії, що не було відображено в поданих на конкурс документах.
  • Депутати Львівської облради вимагають закриття консульства Росії у Львові. За їх твердженням, це призведе до поліпшення політичної ситуації в регіоні і зменшить провокації з боку спецслужб РФ.
  • У Закарпатській області сталася розгерметизація нафтопроводу "Дружба", яким російська нафта перекачується в Європу, частина нафти потрапила в навколишнє середовище. За версією поліції, причиною стала незаконна врізка, з якої зловмисники намагалися відібрати нафту.
  • Президент Порошенко доручив Службі зовнішньої розвідки почати процедуру виходу з угоди про співпрацю органів безпеки й розвідувальних служб країн-учасниць СНД.
  • Управління контррозвідки СБУ підтвердило наявність російських паспортів у цивільної дружини й сина заступника начальника Служби зовнішньої розвідки Семочка.
  • ВМС України проводять навчання з підготовки регулярних військ і резервістів до відбиття можливого вторгнення Росії.
  • Офіційний курс гривні на міжбанку незначно зміцнився, проте до кінця торгів на ринку з'явилася гривня з бюджетних субвенцій на медицину й освіту, перерахованих Держказначейством, а також виплат за сертифікатами НБУ. Схоже, що курсове дно досягнуто й надалі гривня буде дешевшати: 27,71 ₴/$ (-0,06 грн), 31,53 ₴/€ (-0,20 грн), 4,17 ₴/10 руб (- 0,03 грн).

Війна

  • На Донбасі окупанти знизили вогневу активність: із мінометів обстріляли позиції українських військ ув Опитному на околиці Донецька; перестрілки із застосуванням стрілецької зброї та гранатометів відбулися в околицях Горлівки, Донецька, у Волноваському районі Донецької області і на приморській ділянці фронту. Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу поранено 2 українських військовослужбовців.
  • Прес-служба УПЦ МП повідомила про відновлення пропусків через "лінію розмежування" двом митрополитам, єпархії яких частково розташовані на окупованій території.

Україна та світ

  • Нижня палата представників Конгресу США одноголосно ухвалила резолюцію про визнання Голодомору штучно створеним голодом і геноцидом українського народу.
    Також одноголосно ухвалено резолюцію проти будівництва російського газопроводу "Північний потік-2". Конгресмени звернулися до президента Трампа з пропозицією про запровадження додаткових санкцій для підтримки енергетичної незалежності Європи й допомоги в усуненні її залежності від російських енергоносіїв. Помічник Держсекретаря США Феннон висловив сумнів у збереженні обсягів транзиту російського газу через Україну після запуску російського газопроводу і впевнений, що агресія Росії в Азовському морі має викликати у європейських країн сумнів у надійності РФ як партнера.
    Конгресмени одноголосно проголосували за резолюцію, яка засуджує агресію Росії в Керченській протоці. Документ констатує порушення РФ міжнародних договорів і закликає повернути Україні судна та їх екіпажі. В ньому міститься заклик до президента Трампа й міжнародних партнерів США "адекватно відповісти на тривалу агресію проти України".
  • Єврокомісар Домбровскіс повідомив про виділення Україні першого траншу макрофінансової допомоги в розмірі €500 млн.
  • Адвокат українських моряків, захоплених у полон РФ, повідомив, що капітан катера "Бердянськ" Гриценко провини не визнав і вважає себе військовополоненим.
  • У французькому Страсбурзі, де розташовано органи управління ЄС і Європарламент, зловмисник-араб, громадянин Франції, засуджений за тяжкі злочини, розстріляв відвідувачів ярмарку, внаслідок чого загинули 4 і поранено 12 людей. Українське консульство поки не має відомостей, чи є серед жертв теракту українські громадяни.
  • Із моменту запровадження режиму воєнного стану прикордонники не пустили в Україну близько 1000 громадян РФ. У відповідь російська влада заборонила в'їзд близько 300 громадянам України.
  • Росія розгорнула в окупованому Криму зенітно-ракетні комплекси С-400, дальність польоту ракет яких досягає 400 км, а висота ураження – до 30 км.

No comments:

Post a Comment