December 01, 2018

30.11.2018: Захоплених українських моряків перевезли до Москви

Захоплених українських моряків перевезли до Москви
Захоплених українських моряків перевезли до Москви
  • Захоплених українських моряків перевезли до Москви.
  • Єврокомісія затвердила виділення першого траншу макрофінансової допомоги Україні в розмірі €500 млн.
  • СБУ провела обшуки у предстоятеля Києво-Печерської Лаври.

В Україні

  • Центральна виборча комісія просить терміново врегулювати процес проведення місцевих виборів в умовах воєнного стану.
  • СБУ провела обшуки за місцем проживання предстоятеля Києво-Печерської Лаври, митрополита УПЦ Московського патріархату Павла. Кримінальне провадження відкрито за фактами порушення рівноправності через релігійні переконання і розпалювання міжконфесійної ворожнечі.
  • Слідчі НАБУ стверджують, що колишній виконувач обов'язків голови Держфіскальної служби Продан відмовився на допиті давати свідчення і не надав підтверджувальних документів щодо неявки його на попередні допити і щодо проходження лікування за кордоном. Проти Продана порушено кримінальну справу за фактами незаконного збагачення.
  • Видання "Економічна правда" повідомило, що Держфіскальна служба в той час, як її очолював Насиров (з травня 2015 р по березень 2017 р), видала податкових розстрочок на загальну суму понад 18 млрд грн, більше половини розстрочок видано підприємствам олігарха Ахметова.
  • Верховний суд поновив на посаді скандального суддю Вищого господарського суду Татькова, якого Генпрокуратура звинувачувала в незаконному збагаченні й втручанні в автоматизовану систему розподілу справ. У жовтні 2016 р Татькова було звільнено за законом про люстрацію, після цього він виїхав із країни і на початку 2018 р попросив політичного притулку в Австрії.
  • Міністерство фінансів на основі надходжень коштів заявило, що воєнний стан не вплинув на доходи бюджету, і висловило надію, що бюджет листопада буде перевиконано.
  • Останнього дня місяця бізнес активно продавав валюту для закриття податкових платежів і зарплат, що й зумовило корекцію курсу і дозволило НБУ купити, за оцінкою учасників торгів, від $15 до $20 млн: 28,22 ₴/$ (-0,17 грн), 32,06 ₴/€ (-0,27 грн), 4,24 ₴/10 руб (-0,02 грн).

Війна

  • Минула доба на Донбасі пройшла відносно спокійно, окупанти обстріляли українські війська з мінометів і гармат БМП усього двічі. Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, минулої доби армія втрат не зазнала.

Україна та світ

  • Єврокомісія схвалила виділення Україні першого траншу за програмою макрофінансової допомоги на суму €500 млн. Єврочиновники стверджують, що Україна виконала політичні зобов'язання, і не вважають критичним запровадження воєнного стану й політичну ситуацію в країні у зв'язку з майбутніми виборами.
  • Російська влада повідомила, що всіх 24 українських моряків і працівників СБУ, захоплених у районі Керченської протоки, перевезли до СІЗО Москви. Згідно з повідомленням російського телеканалу “Дождь”, моряків розмістили в одиночних камерах і змусили зняти військову форму.
  • Голова Держприкордонслужби Цигикал повідомив, що під час дії воєнного стану Україна не впускатиме на свою територію громадян Росії - чоловіків віком від 16 до 60 років, окрім поїздок на похорон або з гуманітарними цілями, які буде точно визначено в інструкції. Рішення про допуск прикордонники прийматимуть безпосередньо на пункті пропуску після бесіди, громадяни РФ повинні будуть підтвердити мету поїздки в Україну. Також заборонено в'їзд до окупованого Криму іноземним журналістам.
    Прес-служба операції об'єднаних сил повідомила, що на окуповану територію Донецької та Луганської областей буде обмежено доступ іноземців та осіб без громадянства, крім представників спостережних місій ООН і ОБСЄ і співробітників Міжнародного Червоного Хреста.
    Прес-секретар МЗС РФ Захарова повідомила, що російська влада не застосовуватиме дзеркальних заходів після обмеження в'їзду російських чоловіків в Україну, і стверджує, що українська влада використовує воєнний стан для підняття електорального рейтингу президента Порошенка. Вона дала зрозуміти, що Росія не виключає прямого вторгнення в Україну, і пригрозила, що в Росії можуть відбутися напади на українських дипломатів у разі актів насильства щодо російських дипломатичних установ в Україні.
  • Сенат США одноголосно ухвалив резолюцію з осудом російської агресії в Керченській протоці. Президент Трамп скасував зустріч із президентом РФ Путіним через захоплення українських суден і навіть не привітався з ним на початку саміту "великої двадцятки", який проходить у Буенос-Айресі. Трамп заявив, що Вашингтон не може дозволити статися "певним речам", які планує Путін щодо України.
  • Радник єврокомісара із закордонних справ Федеріки Могеріні Точчі вважає, що політика санкцій, прив'язаних до виконання Росією мінських домовленостей, не діє і потрібно створити новий механізм накладення та застосування санкцій, який пов'язано з порушеннями міжнародного права і прав людини. Президент Євроради Туск упевнений, що ЄС у грудні продовжить дію санкцій проти Росії. 93 депутати Європарламенту зажадали посилити санкції у зв'язку із захопленням українських суден і посиленням російської агресії в Азовському морі.
  • МЗС Німеччини оприлюднило стратегію щодо конфлікту в Україні, основною вимогою якої є імплементація мінських домовленостей. Влада Німеччини не має наміру терпіти порушення Росією міжнародного права, в тому числі окупацію Криму, і висловила підтримку територіальної цілісності України. Також наголошено на необхідності зміцнення місії ОБСЄ і захисту спостерігачів. Німеччина наполягає на оцінці необхідності розміщення миротворчої місії ООН на Донбасі й буде підтримувати дискусію в ООН з цього питання. Влада Німеччини має намір і далі продовжувати підтримку реформ в Україні і прагнення українців до відкритого суспільства.

Тренди


  • Президент Порошенко в інтерв'ю британському телеканалу Sky News заявив, що від скасування президентських виборів у зв'язку із запровадженням воєнного стану виграв би президент Росії Путін. За словами Порошенка, Путін ніколи не вирішуватиме, хто буде президентом України.

No comments:

Post a Comment