November 29, 2018

28.11.2018: ЄС і МВФ кредитуватимуть Україну навіть за умов воєнного стану

ЄС і МВФ кредитуватимуть Україну навіть за умов воєнного стану
ЄС і МВФ кредитуватимуть Україну навіть за умов воєнного стану
  • ЄС і МВФ підтвердили можливість кредитування України в умовах воєнного стану.
  • Воєнний стан запроваджено в 10 областях.
  • Путін назвав захоплення українських військових суден провокацією Порошенка перед виборами.
  • Курс гривні стрімко падає.

В Україні

  • Змінений указ президента Порошенка про запровадження воєнного стану в 10 областях України набув чинності, його опубліковано в газеті "Урядовий кур'єр".
  • В Одесі на майбутнього кандидата в президенти Гриценка і його прихильників напали "тітушки", троє його прибічників отримали травми. В Одесі, як і в 10 інших областях, діє режим воєнного стану.
  • Активісти націоналістичних організацій спробували прорватися до торгового центру Ocean Plaza в центрі столиці. Вони розмалювали фасад написами "Геть московський бізнес", "Не купуй в Ocean Plaza" і "Власність Росії".
  • Голова Фонду держмайна Трубаров повідомив, що конкурс із продажу однієї з найбільших українських енергогенеруючих компаній "Центренерго" відбудеться 13 грудня. Стартова ціна держпакету акцій – трохи менше 6 млрд грн ($212 млн).
  • Заступник начальника Генштабу Тимошенко заявив, що частину підрозділів Нацгвардії, що виконують бойові завдання, буде підпорядковано керівництву Збройних сил. Наразі Нацгвардія повністю підпорядкована міністрові внутрішніх справ.
  • Держстат повідомив, що реальна заробітна плата в жовтні виросла на 14,2% у порівнянні з жовтнем 2017 року, а в порівнянні з вереснем – на 0,2% і досягла 9218 грн.
  • На курс гривні продовжують тиснути інфляційні очікування населення, що скуповує валюту у зв'язку із запровадженням воєнного стану, і виплати Держказначейством відшкодування ПДВ експортерам, які дозволяють продавати їм лише 50% валютної виручки: 28,26 ₴/$ (+0,17 грн), 31,90 ₴/€ (+0,06 грн), 4,22 ₴/10 руб (+0,01 грн). Для підтримки курсу Нацбанк продав не менше $70 млн ув анонімному режимі через систему Matching.

Війна

  • Минулої доби українські війська на Донбасі 4 рази було обстріляно з мінометів, перестрілки із застосуванням стрілецької зброї та гранатометів відбулися вздовж усієї лінії фронту. Ввечері окупанти обстріляли зі стрілецької зброї КПВВ "Майорськ". Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок обстрілу поранено 2 українських військових.

Україна та світ


  • Голова МВФ Лагард підтвердила готовність працювати з Україною, незважаючи на запровадження воєнного стану. Представництво ЄС в Україні також підтвердило, що поточна ситуація не вплине на надання макрофінансової допомоги.
  • Російський президент Путін назвав напад на українські військові судна в Керченській протоці провокацією, організованою президентом Порошенком напередодні президентських виборів в Україні. Суд в окупованому Росією Сімферополі заарештував усіх 24 українських моряків із військових суден, захоплених російським флотом. Кілька моряків, включаючи капітанів 2 судів, своєї провини не визнали, інші дали свідчення про те, що брали участь у провокації проти Росії. Міністерство оборони України заявило, що визнання з них вибили під тиском.
    ЄС висловив "велику стурбованість" зростанням напруженості в Азовському морі й Керченській протоці, яка привела до захоплення українських військових суден і пораненню військовослужбовців, і висловив надію, що Росія забезпечить безперешкодний прохід через Керченську протоку суден, що прямують в українські порти.
    Міністр інфраструктури Омелян повідомив, що всі кораблі в українських портах Бердянськ і Маріуполь в Азовському морі, а також судна, які прямують у них, заблоковано Росією в Керченській протоці. Він заявив, що це свідчить про цілеспрямовану ескалацію ситуації Росією і витіснення України з її територій.
  • За повідомленням Центральної виборчої комісії Грузії, у другому турі президентських виборів перемогла провладна кандидатка Зурабішвілі.
  • Голова "Нафтогазу" Коболєв уважає, що зниження тарифу на прокачування газу зробить її більш рентабельною і стане альтернативою для використання газопроводу "Північний потік-2", який Росія будує в Балтійському морі. Коболєв визнав, що, якщо пропозиція України буде нецікавою для європейських партнерів, наша країна може залишитися без транзиту російського газу. Низка експертів уважає, що Росія може вдатися до агресивних дій у Балтійському морі для захисту свого майбутнього газопроводу, подібних до тих, які зробила в Керченській протоці. Уряд Німеччини заявив, що його позиція щодо будівництва "Північного потоку-2" залишається незмінною, незважаючи на події в Азовському морі.

No comments:

Post a Comment