November 26, 2018

25.11.2018: Порошенко оголосив про запровадження воєнного стану

Порошенко оголосив про запровадження воєнного стану
Порошенко оголосив про запровадження воєнного стану
  • Порошенко оголосив про запровадження воєнного стану.
  • Росія розстріляла українські військові катери у Керченській протоці й захопила моряків.

В Україні

  • Російський флот здійснив акт агресії проти трьох українських військових суден, які спробували пройти в Азовське море. Буксир було протаранено кораблем берегової охорони РФ, два катери було розстріляно, вони втратили хід, поранено принаймні 6 українських моряків. ФСБ повідомила, що проти кораблів відкрито кримінальну справу за фактом порушення кордону, їх відбуксирували в порт Керч, а українських моряків – затримали.Після розстрілу й захоплення українських кораблів у Керченській протоці президент Порошенко скликав екстрене засідання військового кабінету, члени якого рекомендували запровадити у зв'язку з інцидентом воєнний стан. Порошенко на засіданні РНБО оголосив, що збирається запровадити воєнний стан, і звернувся до Верховної Ради з проханням підтвердити ці дії. Голова парламенту Парубій повідомив, що засідання проведуть у понеділок 26 листопада о 16:00.
    Президент Порошенко підкреслив, що воєнний стан не означає оголошення війни агресору, робота банківської системи не переривається, і пообіцяв, що "цивільні права й свободи не буде обмежено", проте збройні сили, прикордонні війська та підрозділи МВС України переведено на посилений варіант несення служби, а кораблі ВМС України піднято по тривозі й виведено у море.
    Міністр закордонних справ Клімкін повідомив, що Україна звернулася до лідерів країн ЄС із пропозицією про запровадження нових санкцій проти РФ.
    Секретар РНБО Турчинов заявив, що режим воєнного стану буде запроваджено на 60 днів і може бути скасовано будь-якої миті. Він підтвердив, що, відповідно до Конституції, під час воєнного стану проведення виборів неможливе.
    Під посольством Росії в Києві зібралися активісти, які принесли з собою шини та паперові кораблики, а неподалік від місця акції згорів автомобіль із дипломатичними номерами.
  • Власники автомобілів на європейських номерах заблокували пункти пропуску на західному кордоні України. Вони вимагали скасування законів про розмитнення таких транспортних засобів і посилення покарання за відсутність митного оформлення.

Війна

  • Минулої доби на Донбасі окупанти 16 раз порушили режим припинення вогню, в тому числі - 9 раз обстріляли позиції українських військ із мінометів. Унаслідок обстрілу поранено 2 українських військовослужбовців. Із початку доби обстрілів не зафіксовано.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Канади Фріланд засудила російську агресію в Керченській протоці, закликала звільнити захоплені судна й моряків і дозволити безперешкодний прохід суден ув Азовське море. З подібними заявами виступили й інші країни Заходу, а в НАТО підтвердили підтримку України й повідомили, що стежать за розвитком ситуації в регіоні. Голова МЗС Литви Лінкявічюс назвав напад на українські судна актом агресії і порушенням міжнародного права.
    У зв'язку з подіями в Керченській протоці Україна ініціювала скликання екстреного засідання Ради Безпеки ООН

No comments:

Post a Comment