November 08, 2018

07.11.2018: Прокуратура вважає вибухи мінометів “Молот” наслідком помилок військовослужбовців

Прокуратура вважає вибухи мінометів “Молот” наслідком помилок військовослужбовців
Прокуратура вважає вибухи мінометів “Молот”
наслідком помилок військовослужбовців
  • Прокуратура вважає вибухи мінометів “Молот” наслідком помилок військовослужбовців.
  • Нафтогаз подав позов до Кабміну про компенсацію "збитків".
  • Нацбанк оприлюднив проекти постанов про лібералізацію валютного ринку.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон про посилення відповідальності за незаконний перетин кордону громадянами Росії.
  • Нафтогаз у жовтні подав позов до Кабміну в господарський суд Києва з вимогою про відшкодування збитків у розмірі 6,6 млрд грн через відмову уряду надати компенсацію за поставки газу населенню. Крім того, з проспекту емісії облігацій Нафтогазу випливає, що газовий монополіст оцінює суму компенсації з 1 жовтня 2015 р по 30 червня 2018 р майже в 103 млрд грн, із яких 81 млрд грн становить упущена вигода "Укргазвидобування", 7 млрд – формування резерву за "поганими боргами" і 5 млрд грн – збитки.
  • Генпрокурор Луценко повідомив, що подав президентові Порошенку прохання про відставку.
  • Генпрокуратура відправила до Верховної Ради подання на позбавлення недоторканності депутата Березкіна у справі про розкрадання компанією, котра йому належить, коштів із державного "Ощадбанку" на суму $20 млн.
  • Екстрадованого зі Швейцарії колишнього співвласника агрокомплексу "Мрія" Гуту суд випустив під особисте зобов'язання у зв'язку з відсутністю вимог із боку слідства, яке проводить Національна поліція.
  • Нацбанк відкликав ліцензію у БМ-банку на здійснення валютних операцій та виключив його з держреєстру банків. БМ-Банк, 100% капіталу якого володіє російський банк ВТБ, припинив діяльність за власною ініціативою без ліквідації юридичної особи. Російський державний дочірній ВТБ банк, котрий у понеділок обмежив видачу готівки, заявив про наявність необхідних ресурсів для продовження роботи і стабілізації ситуації.
  • Нацбанк оприлюднив проекти постанов про лібералізацію валютних операцій відповідно до закону "Про валюту", якими полегшуються перекази валюти громадянами за кордон, розширюється перелік валютних операцій для юридичних осіб і спрощується механізм купівлі клієнтами банків валюти на валютному ринку.
  • Експортери активно продавали валюту, крім того, зріс попит на гривню від банків для виконання нового нормативу Нацбанку – коефіцієнта покриття ліквідністю LCR. Ці причини призвели до помітного перекосу на валютному ринку в бік пропозиції, що дозволило Нацбанку купити на валютному аукціоні $57,4 млн і ще близько $20 млн – анонімно через систему Matching, не дозволивши гривні зміцнитися ще більше: 27,90 ₴/$ (- 0,06 грн), 32,05 ₴/€ (+0,10 грн), 4,22 ₴/10 руб (-0,02 грн). В обмінних пунктах курс продажу впав нижче 28 грн/$, на що негайно відреагувало населення – покупки доларів в касах банків і на чорному ринку зросли.

Війна

  • Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, минулої доби на Донбасі внаслідок обстрілу поранено 2 українських бійців. Окупанти обстріляли з мінометів позиції українських військ на Світлодарській дузі і на приморській ділянці фронту. Під мінометний обстріл потрапила ферма в Бахмутському районі. На щастя, втрат серед мирних жителів немає.
  • Військова прокуратура повідомила, що підрив боєприпасів і пожежа на арсеналі в Ічні відбулися внаслідок диверсії. На підставі даних експертизи військові прокурори стверджують, що розриви мінометів "Молот" на полігонах і на лінії фронту сталися не через їх неналежну якість, а внаслідок порушення порядку проведення стрільб особовим складом і подвійного заряджання.

Україна та світ


  • Білий Дім ушанував пам'ять жертв комуністичних режимів, окремо відзначивши Голодомор як цілеспрямовані дії Сталіна проти українців.
  • Посольство США в Україні звернулося до жителів окупованих територій Донбасу із закликом бойкотувати незаконні "вибори", призначені на 11 листопада, і підкреслило, що такі "вибори" суперечать українському законодавству і мінським домовленостям.
  • МЗС України висловило протест діям російського суду, котрий продовжив арешт українському політв'язневі Грибу до квітня 2019 року, і вимагає його негайного звільнення.

No comments:

Post a Comment