November 01, 2018

31.10.2018: Україна посіла 71 місце у рейтингу Doing Business

Україна посіла 71 місце у рейтингу Doing Business
Україна посіла 71 місце у рейтингу Doing Business
  • Україна піднялася в рейтингу Doing Business на 5 позицій і посіла 71 місце.
  • Із 1 листопада в Україні зросли тарифи на газ для населення.

В Україні

  • Із 1-листопада вартість газу для населення зросте майже на чверть, слідом виростуть і тарифи на опалення та гарячу воду – міністр соцполітики Рева стверджує, що зростання складе приблизно 18% .В опалювальний сезон Україна увійшла із запасами газу 17,11 млрд м3. У підземні сховища (ПСГ) закачано трохи більше, ніж минулого року. Уряд упевнений, що цих запасів вистачить для проходження опалювального сезону. Президент Порошенко заявив, що відповідальність за підвищення цін лежить на Тимошенко, яка, будучи прем'єр-міністром у 2008 році, взяла на себе відповідальність перед МВФ за зрівняння внутрішніх і зовнішніх цін на газ.
  • Президент Порошенко підписав закон про корпоративне управління в держбанках і захист прав кредиторів.
  • За даними Нацбанку, обсяг експорту товарів у вересні скоротився на 3,6% до $3,3 млрд, імпорт зріс на 17,3% до $5,1 млрд і зростає з випереджаючою експорт швидкістю за рахунок стійкого внутрішнього попиту і підвищення світових цін на енергоносії. За 9 місяців експорт товарів зріс на 9,9% до $31,5 млрд, а імпорт – на 15,6% до $40,6 млрд. Негативний розрив між експортом та імпортом швидко зростає.
  • Експортери так і не дочекалися виплат відшкодування ПДВ Держказначейством і змушені були продавати необов'язкову частину валютної виручки. Майже всі перевищення (від $10 до $20 млн) скупив Нацбанк в анонімному режимі через систему Matching. Імпортери чекали на "локальне дно", і вихід НБУ на торги став сигналом до інтенсивних покупок. Тренд розвернувся, і гривня стала швидко дешевшати, хоча за підсумками дня і зміцнилася на 4,5 коп. щодо долара: 28,12 ₴/$ (-0,05 грн), 31,82 ₴/€ (-0,20 грн), 4,29 ₴/10.

Війна

  • Штаб операції об'єднаних сил повідомив про зростання інтенсивності бойових дій на Донбасі. В районі траси Р-66 "Бахмутка" окупанти обстріляли позиції українських військ зі ствольної артилерії і мінометів у Золотому, Нижньому і Кримському, усією лінією фронту від Авдіївки до Азовського моря відбулися перестрілки із застосуванням стрілецької зброї та гранатометів. За офіційним зведенням, минулої доби отримали поранення 2 українських військовослужбовців.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Великобританії Хант пригрозив, що Росія заплатить високу ціну за агресію і порушення міжнародного права. Він заявив, що хотів би повернути РФ в систему міжнародних відносин, "заснованих на правилах".
  • Україна закриває з 1 по 4 листопада повітряний простір над Чорним морем уздовж узбережжя окупованого Криму для проведення випробувань ракет середньої дальності.
  • Президент Білорусі Лукашенко заявив, що готовий узяти на себе відповідальність за забезпечення миру на сході України і стати гарантом проведення виборів на Донбасі, "якщо світові гравці не планують зробити Україну ареною для протистояння Росії". При цьому він підтвердив, що не претендує на роль миротворця або посередника. Крім того, він повідомив, що Білорусь прийняла 160 тисяч українських біженців із Донбасу.
  • Міністр закордонних справ України Клімкін відмовився від свого заклику українцям не відвідувати Білорусь, але заявив, що ветеранам "АТО", журналістам і громадським активістам слід "ретельно зважувати всі ризики".
  • Комісаріат зовнішньої політики ЄС заявив, що проведення "виборів" ув "окремих районах Донецької і Луганської області" суперечить "духу й букві" мінських домовленостей. Чиновники ЄС повністю підтримують територіальну цілісність і суверенітет України й закликають Росію вплинути на "сепаратистів".
  • Заступник голови моніторингової місії ОБСЄ Хуг, котрий іде у відставку з 1 листопада, заявив, що залишає Україну з почуттям тривоги, оскільки за 4 роки "мало що змінилося", але висловив надію на завершення війни. При цьому він назвав "конфлікт" на Донбасі “не завмерлим і не замороженим".

Тренди


  • Заступник міністра у справах окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Тука заявив, що розрив договору з Росією про статус Азовського моря призведе до фактичного визнання Керченської протоки російською, а також введення 12- і 24-мильної виняткової економічної зони вздовж узбережжя Криму. Тука стверджує, що це означатиме фактичне визнання анексії півострова. Крім того, чиновник заявив, що українська влада збирає докази незаконної зупинки іноземних судів в Азовському морі для пред'явлення позовів Росії у міжнародних судах.
  • Україна піднялася на 5 позицій вище в рейтингу Світового банку за легкістю ведення бізнесу Doing Business у порівнянні з минулим роком і посідає нині 71 місце зі 190 країн і територій. При цьому Росія посідає в рейтингу 31-е місце, Польща - 33-е, Білорусь - 37-е, Туреччина - 43-е, Молдова - 47-е. Незважаючи на зростання позицій у міжнародній торгівлі і забезпеченні виконання контрактів, рейтинги системи оподаткування та підключення до електромереж помітно впали.

No comments:

Post a Comment