October 31, 2018

30.10.2018: Рада Безпеки ООН засудила наміри Росії провести "вибори" на Донбасі

Рада Безпеки ООН засудила наміри Росії провести "вибори" на Донбасі
Рада Безпеки ООН засудила наміри Росії провести "вибори" на Донбасі
  • Рада Безпеки ООН засудила наміри Росії провести "вибори" на Донбасі.
  • Нафтогаз офіційно оголосив ціни на газ для населення з 1 листопада.
  • Тимошенко пообіцяла посадити Порошенка в разі своєї перемоги на президентських виборах.

В Україні

  • Нафтогаз опублікував нові ціни на газ для населення, які запроваджено урядом із 1 листопада і діятимуть до 30 квітня. Згідно з розрахунками чиновників, тариф складе 8548,92 грн за 1000 м3, що на 1 грн менше за озвучену прем'єр-міністром Гройсманом.
  • Останнє слово колишнього президента Януковича на суді про його зраду заплановано на 19 листопада.
  • Держказначейство повідомило, що дефіцит держбюджету України в січні-вересні 2018 року склав 7,3 млрд грн. Основними причинами експерти називають ненадходження доходів від приватизації, а також рівень зовнішніх запозичень, набагато нижчий від запланованого.
  • Незважаючи на прогнози банкірів, гривня на міжбанку знову зміцнилася: 28,16 ₴/$ (-0,04 грн), 32,03 ₴/€ (-0,07 грн), 4,28 ₴/10. Експерти вважають зміцнення курсу збігом ситуативних чинників і прогнозують девальвацію національної валюти.

Війна

  • Минулої доби на Донбасі під час бойових дій поранено 2 українських військових. Окупанти зосередили вогонь по позиціях українських військ на приморській ділянці фронту, в околицях Донецька й Авдіївки, а також на Світлодарському виступі, із застосуванням мінометів і гармат БМП.
  • Голова Держприкордонслужби Цигикал заявив, що Росія послідовно активізує "військово-морську правоохоронну діяльність на морських комунікаціях" у виключній економічній зоні України, що створює передумови для економічної блокади річкових і морських портів.

Україна та світ

  • Рада Безпеки ООН провела відкрите засідання, присвячене ситуації на окупованому Донбасі. Члени Радбезу відкинули пропозицію РФ про участь у засіданні "представниці ЛНР", котра, за словами представника Росії, мала би описати "повну картину" ситуації в Україні. 8 членів і майбутніх непостійних учасників Ради Безпеки оприлюднили спільну заяву, в якій засудили плани проведення "виборів" на окупованій території Донбасу і заявили, що такі дії суперечать мінським домовленостям і будуть порушувати українське законодавство. Заступник представника США Коен заявив, що дії Росії в Азовському морі підривають міжнародне право і порушують суверенітет і територіальну цілісність України. Представник України при ООН Єльченко підкреслив, що Росія використовує Раду Безпеки для пропаганди і ведення дезінформаційної кампанії з метою уникнути відповідальності за “ретельно задокументовані агресивні дії” – окупацію і спробу незаконної анексії української території.
  • Росія відпустила затриманих у травні українських рибаків, котрі ловили рибу поблизу узбережжя Криму. Російська уповноважена з прав людини Москалькова заявила, що їх обміняли на моряків із Криму, затриманих 25 травня в Азовському морі. Її українська колега Денисова стверджує, що повернення українських моряків не було обміном, оскільки моряки з Криму вільно переміщалися територією України.
  • Російські ЗМІ повідомили, що санкції проти України, підготовлені урядом Медведєва і президентом Путіним, торкнуться близько 360 українських підприємств і 50 фізичних осіб.

Тренди


  • Лідер партії "Батьківщина" Тимошенко провела в Києві форум "Стратегія миру й безпеки України", на якому звинуватила президента і військове керівництво країни у зраді і порушенні Конституції і закону про оборону. Вона пригрозила Порошенкові й генералітету кримінальним переслідуванням у разі своєї перемоги і оголосила про створення "військового кабінету", який очолить її соратник, колишній депутат Сенченко, котрий у 2014 р був заступником секретаря РНБО і головою тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування поразки української армії в Іловайську. Тимошенко пообіцяла відмовитися від "мінських домовленостей" і запропонувала для вирішення конфлікту в Україні тиснути на Росію у форматі переговорів "Будапешт+" за участю держав, які підписали Будапештський меморандум про гарантії територіальної цілісності України, що відмовилася від ядерної зброї. Вона назвала рішення про відмову від ядерного арсеналу однією з найбільших помилок українського керівництва за всі роки з моменту проголошення незалежності.

No comments:

Post a Comment