October 26, 2018

25.10.2018: Хуг не помітив російських військ на Донбасі

Хуг не помітив російських військ на Донбасі
Хуг не помітив російських військ на Донбасі
  • Заступник голови місії ОБСЄ Хуг не помітив російських військ на Донбасі.
  • НБУ зберіг облікову ставку на рівні 18% і погіршив прогноз інфляції до 10,1%.
  • ЗМІ повідомили про розміщення Мінфіном єврооблігацій на $2 млрд.

В Україні

  • Нова пошта підвищила на 5 грн тарифи на пересилку відправлень вагою до 30 кг між відділеннями, а також на пересилку по Україні вантажів вагою понад 30 кг – на 0,5 грн/кг.
  • Суд заарештував заступника голови правління Ощадбанку Земцову за співучасть у заволодінні $20 млн разом із посадовими особами компанії "Креатив", котра належить депутатові парламентської фракції "Відродження" Берьозкіну.
  • Згідно з рейтингом видання "Новое время", доходи 100 найбагатших українців за останній рік різко зросли. Лідер рейтингу - олігарх Ахметов, чий статок зріс на $5,3 млрд (або 76%) до $12,2 млрд. Другу і третю сходинки рейтингу посіли олігархи Пінчук і Новинський, які збільшили свої капітали майже вдвічі. Чинного президента Порошенка видання поставило лише на 6 місце, його капітали зросли "лишень" на 10% до $1,1 млрд.
  • ЗМІ опублікували інформацію про розміщення Мінфіном євробондів на суму $2 млрд: $0,75 млрд на 5 років під 9% річних і $1,25 млрд – під 9,75% річних. $725 млн Мінфін планує пустити на погашення піврічних облігацій, випущених у серпні, решта коштів надійде до бюджету для фінансування соціальних статей витрат.
  • НБУ погіршив прогноз зростання інфляції у 2018 році з 8,9% до 10,1% через ослаблення гривні, швидке зростання цін на нафту й підвищення тарифів.
  • Правління Нацбанку вирішило не підвищувати облікову ставку і залишило її на рівні 18% річних.
  • Виплата експортерам відшкодування ПДВ дозволяє їм не продавати валюту понад обов'язкових 50%, при цьому попит на долар від імпортерів нафтопродуктів і споживчих товарів залишається стабільно високим. Курс гривні неухильно падав протягом усієї торговельної сесії, незважаючи на зусилля НБУ, який продав в анонімному режимі через систему Matching близько $30 млн: 28,34 ₴/$ (+0,12 грн), 32,35 ₴/€ (+0,22 грн), 4,31 ₴/10 (+0,01 грн).

Війна

  • Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, минулої доби на Донбасі зіткнення відбулися на Світлодарській дузі і під Авдіївкою, де українські війська було обстріляно з мінометів, а також на приморській ділянці фронту. Внаслідок обстрілу поранено українського військовослужбовця..
  • Заступник голови місії ОБСЄ на Донбасі Хуг, чий термін повноважень незабаром спливає, заявив, що спостерігачі не знайшли прямих доказів російського втручання, хоча й фіксували перетин кордону колонами техніки поза офіційно визначеними пунктами пропуску. Хуг заявив, що спостерігачі бачили багато людей у російській військовій формі з нашивками, однак стверджує, що таку форму можна купити "де завгодно". Він ніяк не пояснив присутність у регіоні новітньої російської військової техніки, в тому числі комплексів радіоелектронної боротьби і розвідки. Заступник голови Верховної Ради Геращенко, член української делегації на переговорах у Мінську, назвала висловлювання Хуга "відверто безглуздим і невдалим" і підкреслила, що "новітню російську військову техніку на базарі не купиш".

Україна і світ


  • Газпром подав проти України позов до міжнародного арбітражу у зв'язку з накладенням штрафу за використання монопольного становища на ринку транзиту газу. Минулого року Апеляційний суд підтвердив законність рішення Антимонопольного комітету, відповідно до якого Газпром має сплатити штраф і пеню на суму близько $6,4 млрд.
  • Міністр інфраструктури Омелян заявив, що через дії РФ в Азовському морі Україна вже зазнала втрат на суму не менше 1 млрд грн. За його словами, Маріупольський порт був змушений перейти на 4-денний робочий тиждень, а втрати іноземних судновласників від затримок при проходженні Керченської протоки і "оглядів", що проводить російська берегова охорона, становлять $15-55 тис. на добу. Омелян очікує посилення санкцій ЄС проти Росії після прийняття Європарламентом резолюції про ескалацію конфлікту в Азовському морі.
  • Представник МВФ в Україні Люнгман заявив, що Україну до економічного успіху приведе реалізація реформ і збалансована макроекономічна політика.
  • Журналісти програми "Схеми" виявили зв'язок проросійського політика Медведчука, кума президента РФ Путіна, з компанією, яка отримала дозвіл на видобуток корисних нафти і газу на шельфі неподалік узбережжя окупованого Криму.

No comments:

Post a Comment