October 24, 2018

23.10.2018: Нафтогаз б'є на сполох через можливе припинення транзиту російського газу


Нафтогаз б'є на сполох через можливе припинення транзиту російського газу
Нафтогаз б'є на сполох через можливе припинення транзиту газу

  • Нафтогаз б'є на сполох через можливе припинення транзиту російського газу.
  • Промвиробництво у вересні скоротилося на 1,3%.
  • Європарламент розглядає можливість посилення санкцій проти РФ у зв'язку з ситуацією в Азовському морі.
  • Влада Києва не підвищуватиме тарифи на опалення у жовтні й листопаді.

В Україні

  • Держстат повідомив, що промислове виробництво у вересні скоротилося на 1,3% у порівнянні з аналогічним періодом 2017 р. Обсяги виробництва скорочуються другий місяць поспіль.
  • Нафтогаз зажадав розгляду на РНБО питання про втрату статусу транзитера російського газу через українську газотранспортну систему і нагадав, що "статус держави-транзитера є ключовим для забезпечення економічної та енергетичної безпеки, а також оборони всієї країни і є гарантією утримання РФ від продовження агресивних збройних дій проти нашої країни".
  • На міжбанківському ринку день пройшов спокійно, більшість учасників очікують ослаблення гривні після початку виплат відшкодування ПДВ Держказначейством: 28,15 ₴/$ (+0,07 грн), 32,31 ₴/€ (+0,03 грн), 4,31 ₴/10 (+0,01 грн).

Київ

  • Київська влада повідомила, що не підвищуватиме тарифи на опалення і гаряче водопостачання у жовтні і листопаді.

Війна

  • Минулої доби на Донбасі, згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, під час бойового зіткнення під Авдіївкою, де окупанти застосували проти українських військ стрілецьку зброю і міномети, загинув український військовослужбовець. Перестрілки відбулися на південній ділянці фронту, у Волноваському районі, Мар'їнці та в околицях Станиці Луганської.

Україна та світ

  • Радник президента США з національної безпеки Болтон провів переговори в Москві із президентом Путіним, міністром закордонних справ Лавровим і секретарем Ради безпеки Патрушевим. Основними темами переговорів були вихід США з договору про скорочення ракет середньої і малої дальності (РСМД), а також ситуація в Сирії і Україні. На підсумковій прес-конференції Болтон заявив, що рішення про запровадження другого етапу санкцій проти Росії поки не прийнято. Президент США Трамп не виключає можливості зустрічі з Путіним у листопаді в Парижі на святкуванні річниці закінчення Першої світової війни.
  • В Європарламенті обговорили ситуацію в Азовському морі і дійшли висновку, що дії Росії, а також будівництво нею моста через Керченську протоку загрожують безпеці Європи і порушують принципи міжнародного права. Європарламентарі запропонували посилити санкції проти Росії, розширити мандат місії ОБСЄ і на Азовське море, а також перекинути кораблі ЄС і НАТО в регіон для запобігання ескалації.

No comments:

Post a Comment