October 23, 2018

22.10.2018: Після підвищення ціни на газ кількість одержувачів субсидій зросте до 7 млн

Після підвищення ціни на газ кількість одержувачів субсидій зросте до 7 млн
Після підвищення ціни на газ кількість одержувачів субсидій зросте до 7 млн

  • Після підвищення ціни на газ кількість одержувачів субсидій зросте до 7 млн.
  • Путін підписав указ про антиукраїнські санкції.
  • Верховний суд визнав законним користування автомобілями на "евробляхах".

В Україні

  • Президент Порошенко поставив перед урядом завдання щодо розширення програми призначення субсидій після підвищення ціни на газ. Прем'єр-міністр Гройсман заявив, що субсидії можуть отримати майже 7 млн ​​домогосподарств і бюджет це витримає. За його словами, головне – не те, скільки громадян отримають субсидії, а те, "щоби це було справедливо". Гройсман також стверджує, що підвищення ціни на газ для населення буде останнім. Проти різкого зростання цін виступила лідер "Батьківщини" Тимошенко, яка пообіцяла, у випадку свого обрання президентом, знизити тарифи вдвічі та ініціювала збір підписів у парламенті за скасування рішення уряду. Голова Нафтогазу Коболєв стверджує, що через непрозорість газозбутових організацій операційний дефіцит, розрахований за методикою МВФ, наступного року очікується на рівні 45 млрд грн, але можна досягти профіциту в разі підвищення тарифів, якщо не буде скасовано спеціальні зобов'язання з продажу газу населенню. Комерційний директор Нафтогазу Вітренко спрогнозував, що компанія наступного року перерахує до бюджету 130 млрд грн.
  • Із 1 листопада буде підвищено на 14% вартість фіксованого телефонного зв'язку відповідно до рішення Нацкомісії з питань зв'язку та інформатизації. Монопольне становище на ринку мають підприємства олігарха Ахметова. Наступне підвищення тарифів відбудеться 1 січня 2019 р
  • Верховний суд визнав законним користування автомобілями з іноземними номерами, ввезеними до України з метою транзиту. Генпрокуратура заявила про пред'явлення підозри працівникам Волинської митниці за сприяння в оформленні більше тисячі автомобілів із іноземною реєстрацією ( "на евробляхах").
  • Департамент фінмоніторингу НБУ виявив у 2017-2018 рр підозрілі операції на суму 33 млрд грн, із них 22 млрд грн – фіктивні транзитні операції, які найчастіше використовують для виведення капіталу.
  • Мінфін планує вийти в 2018 р на ринок міжнародних запозичень і розмістити 5- і 10-річні євробонди на суму в $2 млрд.
  • Рейтингове агентство Standard & Poor's прогнозує одержання Україною в 2019 році кредиту МВФ у розмірі $3 млрд і девальвацію гривні до 30,3 грн/$. Рейтинг країни підтверджено на рівні B-/B зі стабільним прогнозом.
  • Банкіри вважають, що зміцнення гривні на 10 коп. по відношенню до долара викликане ситуативними чинниками: 28,08 ₴/$ (-0,10 грн), 32,28 ₴/€ (-0,05 грн), 4,30 ₴/10 (+0,02 грн) . Нацбанк купив через систему Matching, за оцінкою учасників торгів, $ 10-20 млн, чим утримав гривню від подальшого зміцнення. Найближчими днями ситуація на ринку зміниться і зростання курсу долара відновиться – підприємства завершили розрахунки з бюджетом, залишки на коррахунках банків досить великі, Держказначейство незабаром почне виплати  відшкодування ПДВ, попит на валюту у великих імпортерів постійно зростає. Минулого тижня Нацбанк продав у ході валютних інтервенцій на $20 млн більше, ніж купив.

Війна

  • Минула доба на Донбасі була відносно спокійною, обстрілів позицій українських військ із важкого озброєння не зафіксовано. Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців не було.
  • Посол США Йованович під час візиту до прифронтової Станиці Луганській заявила, що США продовжать надавати допомогу громадським і благодійним організаціям, що допомагають українським громадянам, котрі проживають поблизу лінії "контрольованого Росією конфлікту".

Україна та світ

  • Президент РФ Путін підписав указ про економічні заходи, які вжито у відповідь на українські санкції.
  • В окупованому Криму відновило роботу підприємство олігарха Фірташа "Кримський титан", унаслідок випаровування відстійників якого в серпні сталося найбільше забруднення навколишнього середовища на півострові і частині Херсонської області, прилеглої до адміністративного кордону з Кримом.
  • Посли країн "великої сімки" привітали досягнення домовленості України з МВФ, яка, на їхню думку, є важливою умовою економічної стабільності.
  • Константинопольський патріарх Варфоломій заявив, що не має наміру відступати від рішення про надання автокефалії Української православної церкви, незважаючи на чорну пропаганду і тиск із боку Росії.

No comments:

Post a Comment