October 12, 2018

11.10.2018: Філарет повідомив про надання автокефалії УПЦ


Філарет повідомив про надання автокефалії УПЦ
Філарет повідомив про надання автокефалії УПЦ
  • Синод Вселенського патріархату підтвердив автокефалію для української помісної православної церкви.
  • СБУ проводить обшуки у фінансових компаніях і на фондових біржах.
  • Держдепартамент вимагає від Росії скасувати "вибори" в ОРДЛО.

В Україні

  • Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет оголосив про рішення Синоду Вселенського Константинопольського патріархату про зняття анафеми Московського патріархату з нього, а також із архієпископа Української автокефальної православної церкви Макарія. Крім того, українській церкві після об'єднання буде надано автокефалію (незалежність від Російської православної церкви). Філарет заявив, що томос (дозвіл на автокефалію) буде видано після проведення об'єднавчого собору українських православних церков і обрання предстоятеля нової церкви. Російський патріархат лякає Україну розколом і "масовими заворушеннями" на релігійному ґрунті. Філарет повідомив, що в об'єднавчому соборі, крім архієреїв УПЦ Київського патріархату і УАПЦ, братимуть участь близько десяти священиків УПЦ Московського патріархату, а після об'єднання до нової церкви приєднаються ще "десятки" ієрархів. За його словами, решта церков, що підтримують РПЦ, не матимуть права використовувати в назві слово "українська" і повинні стати церквами РПЦ.
  • СБУ провела обшуки в офісах фінансових компаній і фондових бірж. Прес-служба СБУ стверджує, що ці компанії брали участь у відмиванні тіньових доходів і виведенні грошових коштів за кордон. Президент Порошенко досі не підписав закон, що забороняє продовження термінів досудового слідства стосовно суб'єктів підприємницької діяльності.
  • СБУ заявила про запобігання кібератаки на державні органи України. Згідно з повідомленням, кіберзлочинці використовували вірус, який має фрагменти коду, використаного російськими хакерами для атаки комп'ютерів українських підприємств і держструктур рік тому. Це свідчить про можливий зв'язок цієї команди кіберзлочинців із спецслужбами РФ.
  • Міністерство оборони повідомило, що на арсеналі в Ічні в Чернігівській обл. досі тривають поодинокі вибухи боєприпасів. Підрозділи збройних сил і служби з надзвичайних ситуацій продовжують ліквідацію осередків тління.
  • Мінфін повідомив, що бюджет за 9 місяців 2018 році виконано майже на 99%. Вчора голова Рахункової палати Пацкан повідомив, що дохідну частину бюджету недовиконано більш ніж на 93 млрд грн (11%).
  • Банки продовжують продавати валюту в умовах дефіциту гривні, яку вкладено в депозитні сертифікати НБУ й ОВДП, що призводить до надлишку пропозиції на валютному ринку і зміцненню курсу гривні: 27,98 ₴/$ (-0,08 грн), 32,39 ₴/€ (+0,19 грн), 4,19 ₴/10 (-0,04 грн). За оцінкою учасників ринку, Нацбанку вдалося купити близько $30 млн через систему Matching.

Війна

  • Протягом минулої доби ситуація на Донбасі залишалася напруженою – окупанти обстріляли позиції українських військ практично вздовж усієї лінії фронту в Донецькій і Луганській областях, у тому числі з мінометів і гармат БМП. Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, втрат серед українських військовослужбовців не було.

Україна і світ

  • Росія заборонила експорт до Білорусі світлих нафтопродуктів, а також скрапленого газу з листопада 2018 р до кінця 2019 г. Це може сильно вдарити по українських нафтотрейдерах, котрі імпортували частину цього палива в Україну, і привести до ще більшого зростання цін на паливо на українських АЗС.
  • Держдепартамент США закликав Росію скасувати "вибори" в підконтрольних їм донбаських “республіках", заплановані на 11 листопада, а також змусити їх дотримуватися повного припинення вогню. Держдепартамент привітав рішення парламенту України, який продовжив на рік дію закону про особливий статус "окремих районів Донецької та Луганської області".
  • Міністр закордонних справ Угорщини Сийярто заявив, що дії української влади, яка допустила публікацію списків чиновників-етнічних угорців Закарпаття, котрі отримали угорські паспорти, нагадують "найтемніші диктатури". У Закарпатській області низка чиновників залишила свої посади після розміщення інформації про їх друге громадянство на сайті "Миротворець".
  • Соціал-демократична партія Німеччини ухвалила програму, в якій прописано посилення діалогу з Росією, "незважаючи на наявні непримиренні розбіжності". За опитуваннями німецьких соціологічних служб, підтримка правлячої парламентської коаліції, в яку входять, крім СДПН, також блок канцлера Меркель ХДС-ХСС, впала до рекордно низького рівня і не перевищує 37%.

No comments:

Post a Comment