October 05, 2018

04.10.2018: Порошенко миттєво підписав закон про подовження особливого статусу Донбасу


Порошенко миттєво підписав закон про подовження особливого статусу Донбасу, прийнятий Верховною Радою
Порошенко підписав закон про подовження особливого статусу Донбасу
  • Порошенко миттєво підписав закон про подовження особливого статусу Донбасу, прийнятий Верховною Радою.
  • Депутати прийняли в першому читанні закон про мову.
  • Угорщина вислала українського консула у відповідь на оголошення консула на Закарпатті персоною нон грата.

В Україні

  • Верховна Рада знову подовжила дію закону "Про особливий статус окремих районів Донецької та Луганської областей" до 31 грудня 2019 р, а президент Порошенко негайно його підписав. Закон суперечить Конституції України, однак чиновники адміністрації президента і провладні депутати наполягають на тому, що він не набуде чинності до моменту повного виведення російських військ із Донбасу і служитиме для збереження режиму санкцій проти РФ, а також сприятиме можливому введенню миротворчої місії ООН на окуповану територію. США і Франція привітали прийняття закону, а спецпредставник Держдепартаменту США Волкер вважає, що закон дозволить концентрувати увагу світової спільноти на невиконанні Росією мінських домовленостей. Представник ОБСЄ на мінських переговорах Сайдік назвав прийняття закону підтвердженням відданості України мінським домовленостям і позитивним кроком у врегулюванні ситуації на сході країни. Місяць тому голова Верховної Ради Парубій заявив, що голосування по цьому закону "залежить від позиції міжнародних партнерів", підтвердивши таким чином, що український парламент не є самостійним у прийнятті рішень.
    У першому читанні було прийнято законопроект про мову, який вводить нові правила використання української як державної мови в усіх сферах життя країни, включаючи документообіг між усіма організаціями, залишаючи при цьому можливість використання мов національних меншин. Усі громадяни України та особи, котрі хочуть отримати громадянство, зобов'язані володіти українською мовою. Крім того, законопроект передбачає створення Нацкомісії зі стандартів української мови та запровадження інституту Уповноваженого із захисту мови, а також вводяться адміністративні штрафи за невиконання закону.
    Верховна Рада відмовилася знімати недоторканність із депутата від Опозиційного блоку Дунаєва, на якого генпрокурор Луценко вніс подання про притягнення до кримінальної відповідальності. Більшість експертів вважають дії Луценка і депутатів спектаклем для виборців –від самого початку було відомо, що жодне з подань не буде задоволено, оскільки Опозиційний блок і проросійські фракція "Відродження" та депутатська група "Воля народу" дають необхідні голоси при голосуванні більшості законопроектів, критично важливих для президента Порошенка.
  • Президент Порошенко вніс до Верховної Ради законопроект про ратифікацію угоди з ЄС про надання макрофінансової допомоги (кредиту) на суму €1 млрд.
  • Міністерство оборони оголосило, що під час осіннього призову на службу на строк 1,5 року буде призвано 1000 молодших офіцерів – випускників кафедр вузів для заповнення первинних офіцерських посад у небойових частинах – на складах, арсеналах, базах, полігонах та навчальних центрах. Спочатку Міністерство планувало призвати всього 500 офіцерів запасу.
  • Міністерство регіонального розвитку ввело в дію нові будівельні норми, що обмежують забудову зелених та рекреаційних зон, а також вводять поняття "блакитної" і "зеленої" обмежувальних ліній, всупереч ухвали суду, котрий заборонив реєстрацію цього наказу Міністерства.
  • Всесвітній банк погіршив прогноз зростання ВВП України на 2018 р з 3,5% до 3,3%, що пов'язано із затримкою проведення ключових реформ і перегляду програм співробітництва з МВФ та іншими фінансовими донорами. Крім того, на думку експертів банку, для країни критично важливо прийняття збалансованого бюджету з витратами за коштами, що передбачає обмеження зарплат у держсекторі і таргетування при призначенні субсидій. Ухвалення закону на виведений капітал, який просуває президент Порошенко, експерти банку вважають наразі недоцільним. Серед названих ними ключових реформ – реформа банківського сектору, де частка державних банків перевищує 50%. Наступного року для обслуговування і погашення зовнішнього боргу Україні необхідно залучити великі суми – доведеться виплатити $7,7 млрд, а також знайти додатково $2,9 млрд для покриття бюджетного дефіциту.
  • Агровиробники активно продають валюту, що надходить від реалізації соняшнику й кукурудзи в Європі, де цього року неврожай на ці культури. Крім того, в банківській системі відчувається брак гривні – експерти вважають, що Держказначейство не в повному обсязі перерахувало відшкодування ПДВ експортерам, а основні гривневі ресурси зосереджено у найбільших держбанках, котрі підіграють НБУ. Надлишок валюти на ринку дозволив Нацбанку купити, за оцінкою учасників торгів, близько $20 млн через систему Matching. Курс гривні зміцнився на 15 коп. по відношенню до долара: 28,18 ₴/$ (-0,15 грн), 32,41 ₴/€ (-0,30 грн), 4,26 ₴/10 (-0,07 грн). Слідом за котируваннями міжбанку гривня подорожчала і в обмінних пунктах.

Війна

  • Минулої доби ситуація на фронті не змінилася – окупанти не припиняють обстрілів позицій українських військ, у тому числі з мінометів. Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, за минулу добу внаслідок обстрілу отримали поранення 4 українських військовослужбовців.
  • Секретар РНБО Турчинов оголосив про проведення в Азовському морі великомасштабних навчань українського флоту та інших військ.

Україна та світ

  • Угорщина висилає українського консула у відповідь на оголошення персоною нон грата угорського консула в Закарпатті, котрий видавав паспорти етнічним угорцям, попереджаючи їх про необхідність приховування цього факту від української влади.
  • Представники США і Канади в ОБСЄ закликали Росію вплинути на підконтрольні їм донбаські "республіки" з метою відмови від проведення там "виборів", призначених на 11 листопада. Головне управління розвідки стверджує, що в "виборах" братимуть участь російські військовослужбовці і найманці 1 і 2 "армійських корпусів", яким "місцева влада" видасть тимчасові довідки, якщо їм раніше не були видано "паспорти" "республік".
  • МЗС РФ назвало "вкиданням" заяви офіційних осіб Нідерландів про спроби зламу російськими спецслужбами серверів Міжнародної групи розслідувачів катастрофи пасажирського авіалайнера рейсу MH17, збитого в небі над Донбасом в липні 2014 г.
  • Газпром заявив про готовність почати поставки газу до Німеччини газогоном "Північний потік-2" із 1 січня 2020 р.

No comments:

Post a Comment