October 02, 2018

01.10.2018: Російська влада запустила в окупованому Криму електростанції на турбінах "Сіменс"

Російська влада запустила в окупованому Криму електростанції на турбінах "Сіменс"
Російська влада запустила в окупованому Криму 2 електростанції
  • Російська влада запустила в окупованому Криму електростанції на турбінах "Сіменс".
  • Гройсман пообіцяв підвищити пенсії перед виборами.
  • Колишній мер Глухова Терещенко оголосив про намір балотуватися в президенти України.
  • Проти Порошенка подано позов про втручання у справи церкви.

В Україні

  • Прем'єр-міністр Гройсман оголосив про "системне підвищення" пенсій із березня наступного року, а також пообіцяв компенсувати різке підвищення цін на газ і опалення "незахищеним верствам населення". Звертає на себе увагу факт, що підвищення пенсій відбудеться безпосередньо перед виборами і безсумнівно буде використано чинним президентом для непрямого підкупу виборців похилого віку.
  • Голова Кабміну Гройсман виступає категорично проти пропозиції лідера партії "Батьківщина" Тимошенко про ліквідацію Нафтогазу, оскільки, за його словами, це призведе до неможливості отримати борги з Газпрому за рішенням Стокгольмського арбітражу.
  • Гройсман заявив, що конкурс на посаду глави Держфіскальної служби буде оголошено після завершення переговорів із МВФ, однією з вимог якого є реформування відомства. Після відкриття низки кримінальних проваджень щодо ставленика прем'єр-міністра Продана, на посаду в.о. глави ДФС було призначено Волкова – колишнього командира спецпідрозділу фіскальної служби "Фантом", що діяв у зоні проведення антитерористичної операції. Незабаром його було призначено керівником Одеської митниці після звільнення звідти Марушевської з команди колишнього голови Одеської обласної державної адміністрації Саакашвілі.
  • На процесі про держзраду колишнього президента Януковича завершуються дебати. Суд переніс слухання на наступний день після виступу адвокатів Януковича, що тривав понад 27 годин.
  • Колишній міський голова Глухова, колишній громадянин Франції Терещенко, який пішов у відставку після саботажу місцевих депутатів, оголосив про намір балотуватися в президенти. Українське громадянство він отримав у 2015 р від президента Порошенка.
  • Одного з лідерів "Опозиційного блоку" Новинського обрано головою громадського руху "Партія миру". За словами депутата, за кілька місяців було створено сотні осередків руху по всій країні, що дозволить майбутній партії брати участь у парламентських виборах.
  • НБУ повідомив, що у ІІ кварталі поточного року обсяг грошових переказів в Україну з-за кордону зріс майже на чверть у порівнянні з аналогічним періодом минулого року і досяг $2,8 млрд. Основна частина перекладів прийшла з Польщі – близько $890 млн, з Росії – майже $350 млн, із США – $213 млн.
  • У перший день жовтня коливання курсу були незначними, торги пройшли спокійно – основні учасники ринку визначалися зі стратегією і тактикою на наступний місяць: 28,21 ₴/$ (-0,06 грн), 32,74 ₴/€ (+0,01 грн), 4,30 ₴/10 (-0,01 грн). Нацбанк заявив, що у вересні йому вдалося стабілізувати ситуацію на валютному ринку.

Київ

  • Прем'єр-міністр Гройсман пообіцяв, що гаряче водопостачання в Києві буде відновлено до кінця поточного тижня, після того, як депутати Київради оголосили про готовність виплатити Нафтогазу борги "Київенерго" олігарха Ахметова, за умови передачі нею комунальному підприємству "Київтеплоенерго" джерел для компенсації боргу .

Війна

  • За минулу добу на Донбасі бойові дії активно йшли на Світлодарській дузі – у Луганському окупанти обстріляли українські війська з мінометів. На приморській ділянці фронту під артилерійський і мінометний обстріл потрапили позиції української армії під Водяним, а також житловий сектор селища. Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, серед українських військових за минулу добу втрат не було. Також, за початковою інформацією, внаслідок артобстрілу Водяного були зруйновані тільки будівлі, а місцеві жителі не постраждали.

Україна та світ

  • Міністр закордонних справ Клімкін пригрозив примусовою висилкою угорського консула на Закарпатті у разі відмови влади Угорщини відкликати його до кінця поточного тижня. Консул видавав паспорта етнічним угорцям Закарпаття, при цьому попереджав їх про необхідність приховування цього факту від української влади.
  • Російська окупаційна влада все-таки запустила в Криму теплові електростанції, турбіни для яких були поставлені дочірнім підприємством німецького концерну "Сіменс". Ці електростанції дозволять практично повністю вирішити проблему енергопостачання півострова, разом із "енергомостом" із Краснодарського краю.
  • У Москві заарештовано колишнього міністра транспорту України Рудьковського за "напад на російське посольство в Києві в 2014 р", коли мітингувальники змусили його кинути бруківку у напрямку будівлі.
  • Колишній головний редактор видання "Страна.ua" Гужва заявив про надання йому владою Австрії політичного притулку через політичне переслідування в Україні. СБУ і Генпрокуратура пред'явила Гужві звинувачення у вимаганні хабара у депутата від Радикальної партії Лінька, проте пізніше суд випустив його під заставу, і Гужві вдалося виїхати за кордон.

Тренди

  • Громадська організація "Верховенство права" подала до Вищого адмінсуду позов проти президента Порошенка, який, за її твердженням, перевищив свої службові повноваження шляхом подання відповідного звернення до Вселенського патріарха Варфоломія, що є втручанням вищої посадової особи в діяльність релігійної організації. Адміністрація президента стверджує, що звернення до патріарха відповідає зовнішньополітичним інтересам України.

No comments:

Post a Comment