September 28, 2018

27.09.2018: На Банковій відбулася акція "Мовчання вбиває"

На Банковій відбулася акція "Мовчання вбиває"
На Банковій відбулася акція "Мовчання вбиває"

  • Під Адміністрацією президента відбулася акція з вимогами покласти край нападам на активістів.
  • США безкоштовно передали Україні 2 катери берегової охорони.
  • Ціни на нафту досягли рекордного рівня за останні 4 роки.

В Україні

  • У центрі Києва, недалеко від Адміністрації президента, відбулася акція "Мовчання вбиває", учасники якої вимагали від Порошенка звернути увагу на випадки нападів і вбивств громадських активістів. Порошенко заявив, що поділяє стурбованість активістів, і зажадав звіту від силових органів про розкриття злочинів. Учасники акції повідомили, що з початку 2017 року від нападів постраждало більше 50 осіб, 5 з них – загинули, і назвали події, що відбуваються, змовою влади з місцевими "феодалами" за потурання правоохоронних органів.
    МВС повідомило про розкриття замовного вбивства колишнього добровольця батальйону "Донбас" Олешка і про серйозне просування розслідування щодо замовників і виконавців нападу на активістку, члена Херсонського міськвиконкому Гандзюк, яка пережила кілька операцій після того, як невідомі напали на неї і облили сірчаною кислотою.
    Низка експертів уважає акцію під Адміністрацією за відсутності Порошенка в Києві замовною і спрямованою на підняття його рейтингу – у відповідь на вимоги мітингувальників він "вирішить питання" і заспокоїть громадськість.
  • Міністр соцполітики Рева повідомив, що автоматична індексація пенсій розпочнеться 1 березня 2019 р безпосередньо перед початком президентських виборів. Міністр заявив, що формула враховує зростання інфляції і середніх зарплат. На думку експертів, це буде використано президентом у своїй передвиборній агітації і є непрямим підкупом виборців.
  • Мер Глухова, громадянин Франції Терещенко, нащадок знаменитих фабрикантів-цукрозаводників, який переміг на місцевих виборах в 2016 р, пішов у відставку через саботаж депутатів місцевої ради.
  • Масові виплати Держказначейством відшкодування ПДВ створили солідний запас гривні у експортерів і дозволили їм розраховуватися за зобов'язаннями, не продаючи необов'язкову частину валютної виручки. Крім того, на валютний ринок тисне підвищення облікової ставки ФРС США до 2-2,25% річних, що робить долар привабливим активом для інвесторів, котрі йдуть із ринків країн третього світу. Комбінація цих чинників призвела до зниження курсу гривні: 28,30 ₴/$ (+0,16 грн), 33,13 ₴/€ (+0,10 грн), 4,30 ₴/10 (+0,02 грн ). Банкіри прогнозують поступове зниження курсу гривні в останню торгову сесію місяця в п'ятницю, а з 1 жовтня інвестори купуватимуть валюту для виведення дивідендів, що, найімовірніше, призведе до подальшого здешевлення гривні.

Київ

  • Київрада ухвалила рішення про заборону продажу алкоголю у магазинах із 23:00 до 10:00.

Війна

  • Минулу добу на Донбасі українській армії вдалося закінчити без втрат, незважаючи на обстріли з боку окупантів по всій лінії фронту. Найбільша інтенсивність зіткнень зберігається на південній ділянці фронту і в районі траси Р-66 "Бахмутка" в Луганській області.
  • За повідомленнями ЗМІ, масові отруєння людей в окупованій Макіївці пов'язані з використанням для очищення питної води марганцю замість хлору, запаси якого закінчилися. Очевидці говорять про більш ніж 100 жителів, котрі потрапили до лікарень із діагнозом "отруєння".

Україна та світ

  • Котирування на нафту марки Brent досягли на світових біржах рекордного рівня за останні 4 роки - майже $82 за барель – і продовжують зростати. Таке підвищення є вкрай болісним для України, оскільки ціна газу фактично прив'язана до ціни нафти. Крім того, без упину зростають ціни на паливо на заправках – тільки за 2 останніх дні всі мережі АЗС підвищили цінники на 20-50 коп за літр.
  • США безкоштовно передали Україні 2 патрульних катери типу Island, котрі побудовані в середині 80-х рр минулого століття, проте залишаються діючими бойовими одиницями. Низка ЗМІ повідомила, що катери могли бути передані ще 2 роки тому, проте влада України чинила опір цьому нібито під приводом дорожнечі транспортування. Крім того, журналісти пов'язали ці дії з виробництвом і постачанням ВМС України річкових артилерійських катерів на заводі "Кузня на Рибальському", який належить президентові Порошенку.

Тренди

  • Покупцем заводу "Кузня на Рибальському" президента Порошенка виявився олігарх Тігіпко. Разом із заводом продається ще одна ділянка землі в центрі Києва, придатна під забудову. Низка експертів уважає, що продаж прибуткового активу (завод має держзамовлення на виробництво суден для Військово-морських сил) може свідчити про спробу Порошенка вивести з країни кошти перед можливою поразкою на президентських виборах. Для полегшення процесу він продавлює через парламент законопроект про податок на виведений капітал, а вже прийнятий закон про валюту дозволить без проблем вивести за кордон кошти від продажу активу.

No comments:

Post a Comment