September 27, 2018

26.09.2018: МВФ поставив Україні 4 основні вимоги

МВФ поставив Україні 4 основні вимоги
МВФ поставив Україні 4 основні вимоги

  • МВФ поставив Україні 4 основні вимоги.
  • Порошенко на сесії Генеральної Асамблеї ООН закликав увести миротворців на Донбас.
  • У президентських рейтингах лідирують Тимошенко, Порошенко й Зеленський.

В Україні

  • Заступник начальника штабу командування ВМС Риженко заявив, що головним завданням військово-морської бази в Бердянську буде забезпечення безпеки судноплавства за рахунок проведення протимінних заходів.
  • Нафтогаз планує замінити на роздрібному ринку газу власними дочірніми компаніями фактичного монополіста – облгази, що належать олігархові Фірташу.
  • Незважаючи на початок виплат відшкодування ПДВ експортерам, курс гривні просів не дуже сильно – банки продавали раніше куплену валюту і фіксували прибутки: 28,14 ₴/$ (+0,08 грн), 33,03 ₴/€ (-0,02 грн), 4,28 ₴/10 (+0,02 грн).

Війна

  • Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, минулу добу армії вдалося завершити без втрат, незважаючи на обстріли й бої на приморській ділянці фронту і в Кримському Луганської області, де окупанти обстріляли позиції українських військ із мінометів. Перестрілки не припиняються уздовж усієї лінії фронту.

Україна та світ

  • Президент Порошенко виступив на сесії Генеральної Асамблеї ООН. Він закликав країни-учасниці посилити санкції проти Росії у відповідь на її спроби окупувати Азовське море, що проявляється в незаконному будівництві через Керченську протоку моста, який обмежив судноплавство. Порошенко передав ноту про неподовження договору про дружбу, співпрацю і партнерство з Росією генеральному секретареві організації Гутеррешу, щоби її було поширено як офіційний документ ООН.
    Міністр закордонних справ Клімкін заявив, що найближчим часом в ООН буде внесено спільну пропозицію України, США, Франції та Німеччини про введення миротворчої місії на Донбас. Клімкін наголосив, що, крім військової компоненти, місія має включати в себе також поліцейські сили і міжнародну адміністрацію і діяти на всій окупованій території, включаючи кордон із РФ. Прес-секретар президента РФ Пєсков повідомив, що компромісу з питання введення миротворчої місії на Донбас досягти не вдалося. Президент Порошенко заявив, що місія ООН повинна не заморозити конфлікт, а допомогти досягти стійкого миру. Він нагадав, що вперше подібна пропозиція надійшла від України ще в 2015 р Порошенко закликав країни ООН не мовчати, а адекватно реагувати на акти агресії з боку Росії.
  • Президент Польщі Дуда нагадав світовій спільноті, що Україні були дані гарантії територіальної недоторканності в обмін на відмову від ядерної зброї, проте країни, які підписали Будапештський меморандум, відмовилися від своїх зобов'язань. Він заявив, що розміщення Росією ракетних установок подвійного призначення біля кордонів Польщі призвело до погіршення безпеки в регіоні.

Тренди

  • Згідно з аналізом видання "Економічна правда", місія МВФ за результатами переговорів з урядом України висунула 4 основних вимоги: підвищення ціни на газ для населення, імплементація антикорупційних реформ, прийняття збалансованого бюджету і реформування Держфіскальной служби. У найкращому варіанті транш за існуючою програмою або перший транш за новою програмою stand-by може бути виділений Україні не раніше кінця жовтня, а з урахуванням вимог до бюджету – середини або кінця грудня. На Україну чекають до кінця поточного року і в наступному році рекордні виплати з погашення та обслуговування зовнішнього боргу, які неможливо буде здійснити без допомоги МВФ. Окрім того, більшість експертів відзначають кризу довіри між Фондом і Україною після того, як українські чиновники не виконали взятих на себе зобов'язань. Іще одним фактором, яким шантажують Фонд прем'єр-міністр Гройсман і президент Порошенко, є прагнення кредиторів уникнути дефолту України, оскільки в країну вкладені великі суми, які МВФ хоче повернути з відсотками.
    Інші програми кредитування, в тому числі макрофінансова допомога ЄС і фінансові гарантії МБРР, безпосередньо пов'язані з програмою співпраці кредитування МВФ, тому аналітики прогнозують повну капітуляцію української влади перед кредиторами і виконання всіх поставлених умов, що, своєю чергою, може призвести до різкого загострення внутрішньополітичної ситуації. А це вкрай небажано для президента і прем'єр-міністра в рік виборів.
  • Відповідно до внесеного до Верховної Ради законопроекту про оподаткування, з операцій із криптовалютами депутати пропонують стягувати податки лише при конвертації таких валют у гривню через банки.
  • За результатами опитування громадської думки, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології, на президентських виборах, якщо вони відбулися б у найближчі вихідні, лідер Батьківщини Тимошенко отримала би більше 19% голосів, близько 12% - Порошенко і шоумен Зеленський, наступні місця рейтингу посіли лідер Громадянської позиції Гриценко (майже 11%), співак Вакарчук (8,5%), співголова опозиційного блоку Бойко (8%) й лідер партії "За життя" Рабинович (7,5%). Серед партій лідирує Батьківщина з 19%, далі йде партія Порошенка (11%) й Опозиційний блок (10%).

No comments:

Post a Comment