September 22, 2018

21.09.2018: Україна направила РФ ноту про неподовження "великого договору"


  • Україна направила РФ ноту про неподовження "великого договору" про дружбу, співробітництво й партнерство.
  • Тимошенко презентувала новий економічний курс у разі свого обрання президентом.
  • Генпрокуратура відкрила ще одне кримінальне провадження проти очільника НАБУ Ситника.

В Україні


  • Лідер партії "Батьківщина" Тимошенко провела в Києві ще один масштабний форум, на якому презентувала основні напрямки розвитку економіки в разі свого обрання президентом країни. Вона запропонувала прийняти національну інноваційну програму і змінити систему оподаткування. Серед пропозицій – перехід економіки від кланово-олігархічного устрою до "соціальної ринкової" моделі, орієнтованої на розвиток малого і середнього бізнесу, зміна курсу з сировинної спрямованості на інноваційний розвиток. Окрім того, вона запропонувала поставити Нацбанк під контроль парламенту. За твердженням Тимошенко, її команда готова зробити ставку на креативність та інтелект українців, що забезпечить зростання економіки не менше 7% на рік. Низка політологів і економічних експертів вважає, що програму Тимошенко неможливо повністю виконати. Вона також не корелює з проектом "нового суспільного договору", який розробляє її політична сила. З іншого боку, програма містить низку позитивних новацій, котрі можуть зміцнити економіку країни.
  • Проросійський депутат Мураєв, колишній власник телеканалу NewsOne, вийшов із партії Рабиновича "За життя". Низка політологів вважає, що він почне новий політичний проект, розрахований на електорат Партії регіонів, що орієнтується на Росію.
  • Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження проти очільника НАБУ Ситника за розголошення таємниці слідства. Ситник заперечує, що попередив про можливий обшук міністра інфраструктури Омеляна, якого підозрюють у незаконному збагаченні.
  • Держстат повідомив про скорочення у серпні промислового виробництва на 0,5% у порівнянні з серпнем минулого року.
  • Уряд планує підвищити акцизи на тютюн із 1 січня, що призведе до підвищення мінімальної ціни на пачку більш ніж на 15% до 36 грн. На думку низки експертів, це призведе до різкого зростання ринку контрафактної тютюнової продукції.
  • Нацбанк знову відмовив білоруському "Паритетбанку" в купівлі російського дочірнього "Сбербанка" у зв'язку з відсутністю достатніх документів та інформації про відповідність вимогам законодавства України.
  • Мінфін повідомив про скорочення у серпні держборгу на $0,86 млрд до $74,85 млрд. При цьому прямий зовнішній борг зріс на $0,35 млрд за рахунок розміщення Мінфіном короткострокових валютних ОВДП для здійснення поточних платежів із обслуговування держборгу.
  • В.о. міністра фінансів Маркарова вважає найбільшим викликом для бюджету 2019 р найбільші в історії України виплати з погашення та обслуговування держборгу.
  • На міжбанківському ринку торги пройшли спокійно, проте до кінця сесії курс долара почав зростати під впливом виплат Держказначейства відшкодування ПДВ експортерам. НБУ в торгах участі не брав і зберіг курс гривні щодо долара на рівні попереднього дня: 28,06 ₴/$, 33,00 ₴/€ (-0,02 грн), 4,24 ₴/10 (+0,01 грн ). За заявою банкірів, учасники ринку песимістично оцінюють перспективи гривні після фактичної відмови МВФ від надання наступного траншу кредиту або відкриття нової програми фінансування.

Київ

  • Нацкомісія з регулювання в сфері енергетики і комунальних послуг опублікувала проект постанови про підвищення тарифу на холодну воду в Києві більш ніж на 17% "у зв'язку з ростом вартості електроенергії, реагентів, а також для забезпечення підвищення зарплат співробітникам Київводоканалу".

Війна

  • Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, за минулу добу на Донбасі в результаті обстрілів і зіткнень поранено 3 українських військовослужбовців. На приморській ділянці фронту окупанти обстріляли позиції українських військ із мінометів і протитанкових ракетних комплексів, на інших ділянках відбулися короткочасні перестрілки із застосуванням стрілецької зброї та гранатометів.

Україна та світ

  • МЗС України направило Росії ноту про намір припинити "великий договір" про дружбу, співробітництво і партнерство від 1987 р, термін якого спливає 1 квітня 2019 р
  • Очільник МЗС України Клімкін визнав наявність "гібридної загрози" на Закарпатті, де сусідня Угорщина активно роздає місцевим жителям паспорти. Він вважає, що загостренням ситуації може скористатися Росія, яка також активно працює з румунською та болгарською нацменшинами. Клімкін вважає, що Україні потрібна послідовна й чітка політика щодо регіонів із переважанням національних меншин.
  • Питання про агресію на Донбасі та окупацію Криму буде розглянуто на сесії Генеральної Асамблеї ООН. Проти внесення питання до порядку денного голосували 13 країн. Окрім Росії, проти розгляду проголосували також Білорусь і Вірменія.

Тренди

  • Міністр закордонних справ Клімкін оголосив про скликання ще одного засідання РНБО щодо ситуації в Азовському морі. Він визнав, що немає простої відповіді на питання, що робити з постійними затримками береговою охороною РФ суден, що прямують в українські порти. Клімкін вважає, що Росія проводить "квазіокупацію" Азовського моря, а Україна не може піти на загострення, оскільки тоді всі порти будуть повністю відрізані і припинять роботу. Він також заявив про зміцнення Україною берегової оборони і про готовність відбивати провокації з боку російських ВМС на цьому напрямку. Міністр стверджує, що судновласники не завжди хочуть заявляти про порушення своїх прав російськими військовими, оскільки побоюються повної заборони заходу суден в Азовське море. На думку Клімкіна, проблема полягає не тільки в захисті берегової лінії, але і в можливості вільної навігації для суден, що прямують в порти Маріуполь і Бердянськ. Мінімальна затримка суден на маршруті складає 33 години, дії Росії спрямовані на те, щоби зробити морське сполучення з українськими портами нерентабельним для судновласників.

No comments:

Post a Comment