September 15, 2018

14.09.2018: Україна підписала угоду з ЄС про макрофінансову допомогу на суму в €1 млрд


Україна підписала угоду з ЄС про макрофінансову допомогу на суму в €1 млрд
Україна підписала угоду з ЄК про макрофінансову допомогу на €1 млрд

  • Україна підписала угоду з ЄС про макрофінансову допомогу на суму в €1 млрд.
  • Апеляційний суд Англії відправив справу про “борг Януковича” на повторний розгляд
  • Кабмін вніс до Верховної Ради проект бюджету на 2019 р.
  • Міністра Омеляна відпустили на поруки депутата Бендюженка й міністра Жданова.
  • Полтавські депутати відправили у відставку мера Мамая й розпустили міськвиконком.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав указ про підвищення грошового забезпечення військовослужбовців і поліціянтів із 2019 р мінімум на 30%. Ці показники будуть закладені до держбюджету.
  • Кабінет міністрів презентував проект бюджету на 2019 р і подав його до Верховної Ради. За словами прем’єр-міністра Гройсмана, у проект закладено зростання ВВП на 3% при інфляції в 7%, а також підняття мінімальної заробітної плати до 4175 грн. Названо основні показники зведеного бюджету: його розмір повинен зрости на 130 млрд грн до 1292 трлн грн. У планах закладено також значне зростання витрат: на освіту — 242 млрд грн (+28 млрд), охорону здоров’я — 92 млрд (+10 млрд), соціальні виплати – 302 млрд грн (+15 млрд), на ремонт і будівництво доріг — 56 млрд грн (+8 млрд), на підтримку агровиробників — 9 млрд грн, на модернізацію шахт — 2 млрд грн, Місцеві бюджети в рамках децентралізації отримають на 42 млрд грн більше, ніж у нинішньому році. Гройсман пообіцяв, що бюджет 2018 р буде виконаний і по доходах і по видатках.
  • Генеральний прокурор Луценко оголосив, що покине свій пост і повернеться в політику після завершення президентських виборів.
  • Депутати Полтавської міськради ухвалили рішення про розпуск міськвиконкому і відправили у відставку мера Мамая, який займав цю посаду з 2010 р і був переобраний у 2015 р. Підставою для відставки названі рішення чиновників із роздачі комунального майна приватним підприємствам та підвищення вартості проїзду.
  • Спеціалізована антикорупційна прокуратура відмовилася погоджувати підозру заступнику глави СБУ Демчині й опублікувала її текст на своєму веб-сайті. Прокурори відкинули звинувачення в розголошенні таємниці слідства й зажадали від НАБУ “фактичних підтверджень”. За твердженням детективів НАБУ, Демчина за час його служби в СБУ разом із дружиною витратили в 3 рази більше, ніж офіційно отримали. СБУ повідомила про відкриття кримінального провадження проти детективів НАБУ, які нібито мали намір скомпрометувати співробітників Нацбанку.
  • Солом’янський суд відпустив міністра інфраструктури Омеляна на поруки депутата від Народного фронту Бендюженка й міністра молоді та спорту Жданова, відмовивши прокуратурі у взятті під стражу з можливістю внесення застави у 5 млн грн. Омелян повинен здати закордонний паспорт й з’являтися на виклики слідчих.
  • Депутат від фракції “Блоку Порошенка” представник президента у парламенті депутат Луценко заявила, що вдалося досягти угоди з МВФ про започаткування програми кредитування stand-by замість програми розширеного фінансування EFF, яку так і не було завершено. Останній, четвертий транш за чинною програмою в розмірі $1 млрд було виділено у квітні 2017 р, після чого український уряд не виконав ключові вимоги («маяки»), визначені  меморандумом співпраці з Фондом.
  • Україна підписала з Єврокомісією угоду про макрофінансову допомогу на суму €1 млрд, що буде виділена двома траншами по €500 млн після виконання умов, поставлених ЄС. Глава Нацбанку Смолій очікує отримання першого траншу вже восені, другого — навесні.
  • Ринок спокійно відреагував на підписання угоди про макрофінансову допомогу ЄС і чутки про нову програму кредитування МВФ: 28,15 ₴/$ (+0,03 грн), 32,91 ₴/€ (+0,22 грн), 4,12 ₴/10 (+0,02 грн).

Війна

  • За минулу добу ситуація на Донбасі залишалася напруженою, окупанти обстрілювали позиції українських військ усією лінією фронту, у тому числі із мінометів. За офіційним зведенням штабу Операції об’єднаних сил, втрат за минулу добу серед українських військовослужбовців немає.

Україна та світ

  • Апеляційний суд Англії задовольнив скаргу України на рішення високого суду Лондона в справі про повернення Росії $3 млрд “боргу Януковича”, визнавши вагомими аргументи української сторони про політичний тиск під час укладання договору. Справу повернуто до суду першої інстанції, процес буде проходити за повною процедурою. На думку експертів, на рішення суду вплинула хімічна атака в Солсбері, де агенти ГРУ РФ  спробували отруїти колишнього співробітника російських спецслужб Скрипаля та його дочку.
  • Російські ЗМІ повідомили про ще один потужний викид із кислотонакопичувача підприємства “Кримський титан”, після чого вміст шкідливих речовин в атмосфері перевищив гранично допустиму концентрацію в 9 разів. Глава “кримського регіонального управління Росспоживнагляду” Пеньковська стверджує, що здоров’ю населення нічого не загрожує. Водночас “кримська влада” вводить в Армянську й на прилеглих територіях режим надзвичайного стану. Шкідливі викиди накривають і частину Херсонської області уздовж адміністративного кордону з Кримом і можуть бути перенесені вітрами й далі, чому сприяє рельєф навколишніх районів.
  • Патріарх Російської православної церкви Кирило заборонив згадувати вселенського патріарха Варфоломія під час богослужінь. РПЦ планує скликати православний собор у зв’язку з наданням автокефалії Українській православній церкві, оскільки “томос становить небезпеку для світового православ’я”. Синод РПЦ вирішив припинити участь у структурах під головуванням Вселенського Константинопольського патріархату.

Тренди

  • Згідно із опитуванням, проведеним Київським міжнародним інститутом соціології, соціологічною службою Центру Разумкова і службою СОЦІС, лідером президентського рейтингу є глава партії “Батьківщина” Тимошенко — за неї проголосували б 11% респондентів. На другому місці рейтингу — чинний президент Порошенко із 7,1% голосів, на третьому — шоумен Зеленський із 6,7 %, на четвертому з рейтингом майже у 6% — співак Вакарчук, лідер ”Громадянської позиції” Гриценко і співголова “Опозиційного блоку” Бойко.
  • В українських соцмережах вирує хвиля обурення рішенням заступника генпрокурора Єніна про видавання Росії її громадянина Тумгоєва, якого російські правоохоронці звинуватили в тероризмі та війні в Сирії на боці ІДІЛ проти урядових військ президента Асада. Тумгоєв прибув до України з Туреччини, після чого близько року провів у СІЗО, звідки був звільнений під особисте зобов’язання. За заявами командирів добровольчих підрозділів, Тумгоєв воював на Донбасі, проте в судах ця інформація так і не була озвучена. Європейський суд із прав людини відмовив адвокатам Тумгоєва у визнанні його права перебування на території України. За формальними ознаками рішення Єніна — законне, однак фактично Україна веде вже 4,5 роки неоголошену війну з Росією і екстрадиція людини за недоведеним звинуваченням у тероризмі фактично є співпрацею з окупантом, тим більше, що Росія не видає Україні звинувачених у тероризмі та визнала терористами багатьох українських військових і державних діячів.

No comments:

Post a Comment