September 14, 2018

13.09.2018: НАБУ вручило міністру Омеляну підозру про незаконне збагачення

НАБУ вручило міністру Омеляну підозру про незаконне збагачення
НАБУ вручило міністру Омеляну підозру про незаконне збагачення
  • НАБУ вручило міністру Омеляну підозру про незаконне збагачення.
  • Шведський апеляційний суд скасував припинення виконання Газпромом рішення Стокгольмського арбітражу.
  • Міністр Рева готує громадську думку до неминучого підвищення цін на газ і опалення.

В Україні

  • Президент Порошенко нарешті звільнив із консультативної Національної ради реформ колишніх міністра фінансів Данилюка, голову Нацбанку Гонтареву, голову адміністрації Ложкіна, заступника голови адміністрації Шимківа, колишнього керівника ДФС Насирова, а також депутата Рибалку та уповноважену Верховної Ради з прав людини Денисову. Замість них призначені в.о. міністра фінансів Маркарова, заступник глави адміністрації президента Марченко і глава НБУ Смолій. Рада практично нежиттєздатна, а жодна з її рекомендацій не була реалізована.
  • Співробітники НАБУ вручили підозру міністрові інфраструктури Омеляну за фактами незаконного збагачення. Рішення суду про взяття його під варту очікується 14 вересня. Депутат від Радикальної партії Лозовий заявив про готовність узяти Омеляна на поруки.
  • Міністр соцполітики Рева стверджує, що Україна змушена продовжити співпрацю з МВФ для погашення раніше взятих на себе фінансових зобов'язань. Без кредиту МВФ, за його словами, на країну чекає дефолт, однак фонд висуває вимоги ( "маяки"), виконання яких є обов'язковим, у тому числі підвищення цін на газ для населення до "ринкового" рівня. За словами Реви, уряд працює над тим, щоби підвищення не було катастрофічним, проте підкреслив, що ціна повинна бути "справедливою" для людей.
  • Національна спілка журналістів вимагає від правоохоронців звіту про розслідування резонансних убивств своїх колег Ґонґадзе, Шеремета, Веремія і Сергієнка.
  • Адмінсуд Києва підтвердив законність націоналізації Приватбанку у 2016 р.
  • Гривня знову подешевшала відносно основних валют: 28,13 ₴/$ (+0,10 грн), 32,68 ₴/€ (+0,22 грн), 4,10 ₴/10 (+0,07 грн). Банкіри пояснюють такий розвиток ситуації діями імпортерів, які відчули після масової купівлі доларів Нацбанком "курсове дно" і вирішили купити валюту за мінімальним курсом.

Київ

  • Депутати, виключені за сумнівні голосування щодо виділення землі з фракції "Об'єднання Самопоміч" в Київраді, створили депутатську групу "Київська команда".

Війна

  • За минулу добу на Донбасі усією лінією фронту не припинялися зіткнення із застосуванням стрілецької зброї та гранатометів, а на південній ділянці під Маріуполем і в районі траси Р-66 "Бахмутка" - з мінометів. Також проти українських військ окупанти застосували протитанкові ракетні комплекси в Гранітному під Волновахою. Унаслідок обстрілу один військовослужбовець отримав поранення. Також із мінометів обстріляно житловий сектор села Водяне під Маріуполем – на щастя, втрат серед мирного населення немає. Українська сторона так званого "Спільного центру з контролю і координації" (СЦКК) повідомила на підставі даних спостерігачів місії ОБСЄ про виведення військової техніки окупантів до лінії фронту, а також про відсутність у місцях зберігання танків, ствольної артилерії, САУ і РСЗВ "Град".
  • Держприкордонслужба направляє 270 бійців спецназу на посилення частин в акваторії Чорного і Азовського морів.

Україна та світ

  • Апеляційний суд Швеції скасував рішення місцевого суду про призупинення виконання Газпромом рішення Стокгольмського арбітражу про виплату Нафтогазу $2,4 млрд. З моменту винесення рішення відсотки по боргу склали $104 млн. Очевидно, що Газпром не збирається оплачувати цей борг, тому Нафтогаз має намір продовжити процедуру примусового виконання в різних країнах шляхом арешту власності й активів.
  • Глава Нафтогазу Коболєв повідомив, що Росія проігнорувала тристоронні консультації в Брюсселі
  • Президент Порошенко обговорив зі спецпредставником Держдепартаменту США Волкером ситуацію на Донбасі і списку санкцій політику США в зв'язку з російською агресією в Україні і реалізацією РФ проекту "Північний потік-2".
  • Зустріч у Москві міністра енергетики США Перрі з колегою з Росії Новаком закінчилася нічим – не було досягнуто домовленості по жодному з пунктів порядку денного. Новак наполягає, що газопровід "Північний потік-2" – це не державний проект, а "ініціатива приватного бізнесу за участю міжнародних інвесторів”. Після переговорів Перрі підтвердив, що влада США має намір запровадити нові санкції проти фізичних та юридичних осіб, що беруть участь у реалізації проекту" Північний потік-2 ". Крім того, уряд США готовий ввести другу хвилю пакету "дуже суворих" санкцій, запроваджених у відповідь на хімічну атаку в Солсбері, після того, як Росія відмовилася надати доступ американських інспекторів до хімічних виробництв у межах договору про контроль над хімічною та біологічною зброєю і забороною його використання. На одному з центральних російських телеканалів було показано інтерв'ю з "бізнесменами", яких британська влада звинувачує в отруєнні в Солсбері колишнього співробітника російських спецслужб Скрипаля та його дочки. Під час інтерв'ю вони відмовилися відповідати на прямі незручні запитання, що підтвердило, на думку більшості експертів, їх причетність до злочину і роботу в Головному розвідувальному управлінні (ГРУ) Генштабу РФ.
  • За повідомленнями світових ЗМІ, нарощування видобутку нафти в США, особливо після підвищення цін із 2016 р, вивели країну на перше місце в світі серед нафтовидобувних країн, а Саудівська Аравія і Росія тепер посідають друге і третє місце. Таким чином, США можуть безпосередньо впливати на світові ціни на нафту, оскільки не є учасниками будь-яких організацій, перш за все ОПЕК.

Тренди

  • Під час "великої приватизації" Фонд держмайна має намір продати 78% державного пакету акцій однієї з найбільших енергокомпаній "Центренерго". Її фінансові результати останнім часом дедалі гірші. Майже 80% вугілля на електростанції "Центренерго" постачають збагачувальні фабрики бізнесмена Кропачева, якого журналісти-розслідувачі прямо пов'язують із депутатом Кононенком – бізнес-партнером президента Порошенка. Низка експертів уважає, що компанію доводять до банкрутства з метою максимально знизити її вартість і купити її через "кредиторів" за наднизькою ціною.

No comments:

Post a Comment