September 05, 2018

04.09.2018: Гройсман назвав підвищення цін на газ для населення "неминучим"

Гройсман назвав підвищення цін на газ для населення "неминучим"
Гройсман назвав підвищення цін на газ для населення "неминучим"

  • Гройсман назвав підвищення цін на газ для населення "неминучим".
  • У президентському рейтингу лідирує Тимошенко, у парламентському – її партія Батьківщина.
  • Україна скасує перехід на "літній час", якщо це зробить ЄС.

В Україні

  • Глава Верховної Ради Парубій з кількох спроб "продавив" голосування порядку денного парламенту на тиждень.
  • Прийнято закон, що скасовує регулювання виробництва та реалізації цукру, яким було встановлено мінімальні ціни на цукор в Україні.
  • Також прийнято закон про транскордонне європейське співробітництво, введено визначення "європейських об'єднань територіального співробітництва" із сусідами – країнами ЄС.
  • Прем'єр-міністр Гройсман заявив, що підвищення цін на газ для населення неминуче. МВФ вимагає підвищення тарифів на газ, оскільки при видачі попереднього траншу кредиту уряд обіцяв провести коригування цін для населення в разі більш 10-відсоткового збільшення світових цін і привести їх у відповідність до імпортного паритету, однак не виконав своїх обіцянок.
  • Міністерство економічного розвитку заявило, що в разі скасування Євросоюзом переходу на "літній час", від нього відмовиться й Україна.
  • Із 1 вересня батьки новонароджених мають отримувати одноразову матеріальну допомогу – "пакет малюка" при виписці з пологового будинку, проте наразі "пакетів" на всіх не вистачає. Мінсоцполітики оголосило, що батьки можуть подати заявки на отримання "пакету" прямо в пологовому будинку, а потім отримати його в місцевому органі соцзахисту.
  • Держслужба з геології і надр збільшила без конкурсу ділянки для газовидобутку компанії Іст Юроуп Петролеум російського бізнесмена Фукса.
  • Деякі депутати та Радіо Свобода висловили обурення рішенням суду, що надав доступ до телефонних переговорів журналістки Седлецької – головного редактора антикорупційної програми "Схеми". Генпрокуратура стверджує, що не збирається втручатися до професійної діяльності журналістки.
  • Печерський суд дозволив проведення спеціального розслідування щодо колишнього прем'єр-міністра Азарова.
  • Київстар запустив сервіс мобільних платежів "Смарт-гроші" для абонентів на передоплаті зі щомісячним обігом не більше 10 тис.  грн, річним – 62 тис. грн. Платформою платежів буде національна система НБУ "Простір", білінг забезпечить сам мобільний оператор. Керувати платежами можна буде через SMS, USSD-коди, на сайті оператора та в мобільному додатку Київстар. Надалі буде підключено бізнес-абонентів та абонентів на контракті.
  • Нацбанк опублікував стратегію монетарної політики, згідно з якою планує з грудня 2019 р. встановити цільовий рівень інфляції в 5% ± 1%, а до того регулятор планує поступово, протягом року, досягти цього показника. Із кінця 2019 рік прогноз інфляції, за версією НБУ, може тільки знижуватися "за умови зменшення волатильності обмінного курсу гривні, змін відносних цін та ослаблення ефектів конвергенції економіки України до рівня країн – основних торгових партнерів". Однак чиновники не беруть до уваги глобальний відтік капіталу з ринків, що розвиваються, який почався після зростання відсоткової ставки за американськими держзобов'язаннями – саме він визначає наразі "втечу" іноземних спекулянтів з українського ринку ОВДП і підсилює девальваційні тенденції на валютному ринку.
  • Уряду катастрофічно не вистачає грошей, тому Мінфін розміщуватиме валютні ОВДП щотижня із погашенням за 9, 12, 14 і 24 місяці із відсотковою ставкою майже у 6% річних. Крім того, збільшується кількість розміщень гривневих ОВДП – як короткотермінових, так і довготермінових – 2-, 3- і 5-річних.
  • Гривня на міжбанку знову подешевшала, незважаючи на активну підтримку Нацбанку: 28,49 ₴/$ (+0,11 грн), 32,94 ₴/€, 4,17 ₴ / 10 (-0,02 грн). Із початку сесії котирування швидко пішли вгору, але після оголошення НБУ аукціону, на якому він продав $40,1 млн, ринок заспокоївся й сталася невелика корекція.

Війна

  • Минулої доби обстановка на Донбасі погіршилася, окупанти збільшили кількість та інтенсивність обстрілів на всій лінії фронту в Донецькій і Луганській областях. На щастя, втрат серед українських військовослужбовців за минулу добу не було.
  • Верховний суд відхилив апеляцію Пенсійного фонду та визнав незаконною практику відмови у виплаті пенсій внутрішньо переміщеним особам. Це рішення стосується й верифікації пенсіонерів-переселенців за списками, що надані СБУ. Пенсійний фонд часто відмовляв переселенцям у виплаті пенсій і допомог через їх перебування на окупованій території.

Україна та світ

  • Комерційний директор Нафтогазу Вітренко повідомив, що сума штрафів за несвоєчасні повернення коштів Газпромом за рішенням Стокгольмського арбітражу досягла $100 млн.
  • Слідчий комітет РФ відкрив провадження за фактом викидів шкідливих речовин підприємством "Кримський титан" українського олігарха Фірташа. При цьому евакуація населення з Армянська, поруч із яким розташовано завод, не проводиться, хоча "влада Криму" вивезла частину дітей із міста до санаторію. Перевищення допустимих концентрацій шкідливих речовин зафіксовано й на території Херсонської області поблизу адмінкордону з Кримом.

Тренди

  • За результатами опитування фонду "Демократичні ініціативи" та соціологічної служби Центру Разумкова, більшість виборців або зовсім не довіряють політикам, або рівень недовіри до них близький до критичного. Менше 50% недовіри набрав лише співак Вакарчук, інші перевалили цей рівень. Максимальний баланс довіри-недовіри – у генпрокурора Луценка (-78%), глави парламенту Парубія (-77%), лідера проросійського руху "Український вибір" Медведчука (-74%) та глави "Руху нових сил" Саакашвілі (-73%) . Максимальний рівень довіри – у лідера "Батьківщини" Тимошенко (24%), співака Вакарчука (36%), щоумена Зеленського (30%) та лідера "Громадянської позиції" Гриценка (31%).
    23% опитаних не мають наміру брати участь у президентських виборах, збираються проголосувати близько 70%, при цьому 29% респондентів переконані, що вибори будуть нечесними, і ще 40% – “не дуже чесними". Серед тих, хто визначився, лідирує Тимошенко із майже 18% підтримки, далі йдуть Гриценко (трохи більше 8%), чинний президент Порошенко (майже 8%), лідер партії "За Життя" Рабинович (близько 7%), близько 6% набирають лідер Оппоблоку Бойко , глава партії "Слуга народу" Зеленський, глава Радикальної партії Ляшко та співак Вакарчук.
    23% респондентів не мають наміру брати участь у парламентських виборах, майже 19% проголосували б за "Батьківщину", 9% – за "Громадянську позицію". Далі йдуть партії "За життя" – майже 9%, президентська партія БПП – майже 8%, Оппоблок – близько 7%, Радикальна партія та "Слуга народу"– по 6%.
  • Нацбанк прогнозував, що зростання облікової ставки спричинить подорожчання депозитів, проте українські банки замість підвищення відсоткових ставок навіть знизили їх, збільшивши таким чином маржу. Це призвело у кінцевому підсумку до зменшення ліквідності системи та скорочення вкладення коштів банками у державні депозитні сертифікати. Для покриття дефіциту вільних коштів вони стали вдаватися до "короткого" рефінансування НБУ. Однак чиновники сподіваються, що зростання облікової ставки, отже, і ставки рефінансування, змусить банки переорієнтуватися на "довгі" гроші приватних клієнтів, пропонуючи кращі умови за депозитами.


No comments:

Post a Comment