September 04, 2018

03.09.2018: Замість розриву "великого договору" із Росією, Порошенко має намір просто його не пролонгувати

Замість розриву "великого договору" із Росією, Порошенко має намір просто його не пролонгувати
Замість розриву "великого договору" із Росією,
Порошенко має намір просто його не пролонгувати

  • Замість розриву "великого договору" із Росією, Порошенко має намір просто його не пролонгувати.
  • Курс гривні продовжує котитися вниз.
  • Парубій озвучив плани Верховної Ради на осінь.

В Україні

  • Президент Порошенко зустрівся із прем'єр-міністром Гройсманом, главами парламентських фракцій і груп, де представив пакет змін до Конституції, що закріплює курс країни на ЄС і НАТО. При цьому серед пропозицій Порошенка немає закріплення можливості перебування військового контингенту союзників та організації військових баз НАТО на території України.
  • Глава Верховної Ради Парубій заявив, що з наступного року вводиться "нова картка для голосування й для проходу" депутатів до Верховної Ради, яка, нібито, унеможливить неперсональне голосування. Система голосування відбитком пальця, яка реально могла б припинити "кнопкодавство", відкинута.
    За словами Парубія, на цій сесії, буде розглянуто сім блоків питань – безпеки, зокрема, інформаційної; прийняття виборчого кодексу; закон про мову, який має бути прийнятий після скасування Конституційним судом закону Колесніченка-Ківалова; закони про євроінтеграцію; економічні закони, у тому числі бюджет; рішення про скасування депутатської недоторканності, а також реформування парламенту – зміна кількості та складу комітетів і їх квотне наповнення. Питання про переобрання членів Центральної виборчої комісії має бути вирішено найближчими тижнями. Парубій вважає, що навколо подовження дії закону про "особливий статус" Донбасу розгорнеться гостра дискусія, однак він наполягає на його позитивному ефекті "для продовження міжнародних санкцій проти Росії". Кілька місяців тому Парубій заявив, що подовження дії "особливого статусу" залежатиме від позиції міжнародних партнерів. Спецпредставник Держдепартаменту США щодо врегулювання на Донбасі Волкер вважає за необхідне пролонгування закону ще на рік.
  • Уряд відзвітував про зростання залишків на єдиному казначейському рахунку на початок вересня до 27 млрд грн, порівняно з 2 млрд грн на початок серпня.
  • Незважаючи на вихідний день у США та закриття угод тільки наступним днем, курс долара швидко зростає: 28,38 ₴/$ (+0,13 грн), 32,94 ₴/€ (+0,03 грн), 4,19 ₴/10 (+0,04 грн). Учасники торгів вважають, що Нацбанк намагався пом'якшити негативні тенденції ринку та продав до $20 млн – про результати буде відомо наприкінці тижня, коли публікується статистика участі регулятора в торгах через анонімну систему Matching. На думку банкірів, НБУ у вересні буде змушений підвищити облікову ставку мінімум до 18%. Експерти банківського та фінансового ринку прогнозують, що девальвація гривні продовжиться в умовах великих виплат за зовнішніми боргами та невизначеності щодо продовження співпраці з МВФ. Прем'єр-міністр Гройсман демонструє нерозуміння проблеми та заявляє, що курс перебуває в межах прогнозу на 2018 р.

Київ

  • Президент Порошенко запропонував Верховній Раді знайти 729 млн для збільшення субвенції до бюджету Києва, щоб погасити борги за газ ахметівською компанією Київенерго, що дозволить комунальному підприємству Київобленерго укласти договір із Нафтогазом, відновити подачу гарячої води до будинків і не зірвати опалювальний сезон.

Війна

  • За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, минулої доби на фронті у результаті обстрілів зі стрілецької зброї і гранатометів поранено 2 українських військовослужбовців. Окупанти збільшили кількість обстрілів, більшість серед них – прицільні та розраховані на знищення живої сили ЗСУ. Українські військові збили в “сірій зоні” розвідувальний безпілотник окупантів й не дозволили зібрати його уламки рятувальній команді, відбивши напад.
  • Слідчий комітет РФ, що порушив кримінальне провадження за фактом знищення ватажка "ДНР" Захарченка, направив до Донецька слідчу групу для розслідування на місці. На думку експертів, метою цієї групи може бути як з'ясування реальних обставин злочину, так і приховування російської участі в ньому.

Україна та світ

  • Президент Порошенко заявив, що "великий договір" про дружбу, співробітництво та партнерство з Росією буде припинено шляхом повідомлення про відмову від пролонгації за 6 місяців до закінчення, а не розірвано, оскільки це "складна та довга процедура". За словами глави МЗС Клімкіна, міністерство проводить інвентаризацію нормативно-правових актів з Росією, і громадськість найближчим часом побачить "подальші кроки", однак не сказав, які саме.
  • Міністр закордонних справ Клімкін заявив, що у відповідь на провокації Росії в Азовському морі слід використовувати "комплексний підхід" – звернення до міжнародних судів, зміцнення безпеки та співпраці із міжнародними партнерами. Крім того, Клімкін хоче змінити статус Азовського моря. Чинний договір з Росією надає Азовському морю статус "внутрішнього", що дозволяє російським кораблям берегової охорони затримувати "для огляду" судна, що йдуть до українських портів. При цьому українські прикордонники не затримують судна, що йдуть до російських портів. Клімкін цілеспрямовано уникає акцентування на питанні окупації Криму та використання моста у Керченській протоці для економічного та політичного тиску на Україну. Посилення українського угруповання кораблів в Азовському морі впирається у прохід військових судів Керченською протокою, що контролюється Росією.
  • Глава МЗС Клімкін заявив, що з України щороку виїжджає на роботу та постійне місце проживання 1 млн громадян. За його словами, тільки в Польщі проживає більше 1,4 млн українців. Він визнав, що ця тенденція збережеться найближчим часом.
  • Поліція відкрила кримінальне провадження за фактом затримання в акваторії Чорного моря російськими ВМС українського риболовецького судна із 4 членами екіпажу.
  • До аеропорту "Бориспіль" прибув перший літак компанії-лоукостера RyanAir, що виконував рейс із Берліна.

No comments:

Post a Comment