August 20, 2018

19.08.2018: Путін і Меркель обговорили “Північний потік-2” і ситуацію в Україні

Путін і Меркель обговорили “Північний потік-2” і ситуацію в Україні
Путін і Меркель обговорили “Північний потік-2” і ситуацію в Україні

  • Темою переговорів Путіна і Меркель були “Північний потік-2” і ситуація в Україні.
  • Туреччина планує будувати канал до Чорного моря замість Босфору.
  • Порошенко підписав закон про нові правила землекористування.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон про зміну правил землекористування земельними масивами разом із лісосмугами та польовими дорогами, а також про запобігання аграрного рейдерства.
  • У Мукачевому будують платформу до залізничної колії європейського стандарту, з якої буде організовано пасажирське сполучення зі столицею Угорщини Будапештом.

Війна

  • За офіційнимю зведенням штабу операції об'єднаних сил, минулої доби на Донбасі армійських втрат не було, кількість обстрілів скоротилася, порівняно з попереднім днем.

Україна та світ

  • За добу після переговорів президента РФ Путіна із канцлером Німеччини Меркель з'явилися перші коментарі. Помічник російського президента Ушаков повідомив, що сторони обговорювали конфлікт в Україні та домовилися про проведення зустрічі глав держав "нормандської четвірки" у Парижі, проте її дату поки не визначено. Прес-секретар Путіна Пєсков заявив, що виконання "мінських домовленостей" застопорилося, і Меркель з Путіним висловили стурбованість неясними перспективами подовження українського закону про особливий статус "окремих районів Донецької і Луганської областей", що є важливим елементом домовленостей. За словами Пєскова, керівники РФ і Німеччини говорили про перспективи продовження транзиту російського газу українською газотранспортною системою. Пєсков стверджує, що Меркель і Путін вважають неправильним політизацію проекту "Північний потік-2" та обговорювали тему можливих санкцій проти компаній, що беруть участь у проекті. Прес-секретар російського президента підкреслив, що на переговорах не йшлося про досягнення якихось домовленостей із цього питання, але, за його словами, є можливість захистити проект від американських санкцій у "різні" способи. Коментарів німецьких офіційних осіб за результатами переговорів поки немає.
  • Президент Туреччини Ердоган оголосив про запуск нового масштабного інфраструктурного проекту – глибоководного каналу "Стамбул" між Чорним і Мармуровим морями, який стане заміною протоці Босфор, що розділяє Стамбул на Азію та Європу. З погляду України, це дасть можливість приймати в порти судна більшої вантажопідйомності, у тому числі танкери. Крім того, закриття для комерційного судноплавства протоки Босфор дозволить Туреччині не виконувати умови договору Монтре про пропуск суден (у т. ч. військових країн Чорноморського басейну та інших держав), і самостійно призначати ціну за проходження новим каналом.
  • Радник президента США із нацбезпеки Болтон вважає, що американським спецслужбам слід відповісти кібератаками на спроби Росії втрутитися до виборів або проникнути до комп'ютерних систем уряду та приватних компаній.

No comments:

Post a Comment