August 17, 2018

16.08.2018: Гривня стрімко падає на міжбанку

Гривня стрімко падає на міжбанку
Гривня стрімко падає на міжбанку

  • Гривня стрімко падає на міжбанку.
  • Всесвітній банк заявив про готовність видати фінансові гарантії Україні на $650 млн.
  • Обвинувачення просить про позбавлення волі колишнього президента Януковича за держзраду на 15 років.

В Україні

  • Центральна виборча комісія дозволила оголошувати про перші вибори до об'єднаних територіальних громад не пізніше, ніж за 70 днів до їх дати їх проведення. Вибори можуть відбутися в останню неділю квітня, останню неділю жовтня або будь-якої неділі грудня, крім останньої. ЦВК також затвердила техзавдання на створення нового офіційного сайту.
  • Звинувачення на процесі про державну зраду колишнього президента Януковича просить призначити йому термін покарання в 15 років позбавлення волі.
  • Директор Державного бюро розслідувань Труба оголосив про фактичний запуск роботи відомства - до роботи пристали перші 42 співробітника центрального апарату, що пройшли конкурсний відбір.
  • Мін'юст звільняє все керівництво Лук'янівського СІЗО, в якому стався бунт колишніх бійців батальйону "Торнадо".
  • Генпрокуратура подала апеляцію на закриття кримінальної справи щодо мера Харкова Кернеса та двох його охоронців, які били й погрожували смертю активістам Євромайдану у 2014 р.
  • Ситуація на валютному ринку стає загрозливою – курс гривні стрімко падає третій тиждень поспіль, його не можуть утримати навіть вливання НБУ. За день гривня подешевшала ще на 22 коп. щодо долара: 27,67 ₴/$ (+0,22 грн), 31,46 ₴/€ (+0,38 грн), 4,14 ₴/10. Падіння могло бути більш стрімким, якби Нацбанк не продав у "тихому" режимі через систему Matching до $50 млн. У період бюджетних платежів попит на валюту зазвичай падає, проте ринок, особливо готівковий, сильно розігрітий, та інфляційні очікування бізнесу й населення дуже великі .

Війна

  • За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, за минулу добу на Донбасі серед українських військовослужбовців втрат не було. Окупанти обстріляли українські війська під Світлодарськом із систем залпового вогню "Град" і мінометів, перестрілки сталися всією лінією фронту. На прес-конференції, що присвячена першим 100 дням операції об'єднаних сил її командувач, генерал-лейтенант Наєв, заявив, що зміна формату операції дозволила підтримувати повний контроль над "лінією дотику" та адекватно відповідати на обстріли. Армії вдалося взяти під контроль 15 км2 території із населеними пунктами Південне (Чигирі) та Золоте-4.
  • Начальник Генштабу Муженко в інтерв'ю BBC заявив, що проти українських військ на Донбасі під виглядом армій "ЛНР" і "ДНР" воюють регулярні військові російські формування чисельністю близько 32 тис. чол, що підпорядковані командуванню 8 російської армії у Новочеркаську. На озброєнні двох армійських корпусів - понад 700 танків, гармат, артилерійських систем. Через неконтрольовану ділянку кордону в Україну для підтримки військового угруповання колони автомобілів перекидають різні види матеріального забезпечення, у тому числі боєприпаси. Муженко констатував, що конфлікт на Донбасі не заморожено, а перебуває у гарячій стадії, тому українська армія готується до відбиття та активно докомплектовує війська новими мінометами "Молот". За словами Муженка, добровольці на передовій були "за межами правового поля".

Україна та світ

  • Світовий банк оголосив про готовність надати Україні банківські гарантії на $650 млн для підтримки реформ та економічної стійкості. Гарантії дозволять залучити кредит у розмірі $800 млн на зовнішніх ринках. Для отримання гарантій українська влада має продемонструвати успішну реалізацію реформ. Ще однією умовою надання гарантій є сприятлива макроекономічна ситуація та підписання меморандуму з МВФ про видачу п'ятого траншу кредиту розширеного фінансування.
  • За повідомленням прес-служби адміністрації президента, у четвер відбулися телефонні переговори Порошенка з канцлером Німеччини Меркель перед її зустріччю з президентом РФ Путіним. Обговорювалися питання врегулювання ситуації і введення миротворчої місії на Донбас, а також проект "Північний потік-2" і звільнення українських політв'язнів, яких утримують у російських в'язницях.
  • Уповноважена Верховної Ради з прав людини стверджує, що до президента РФ Путіна з проханням про обмін на українських громадян звернулися кілька ув'язнених росіян, які відбувають покарання в українських в'язницях. Заступник глави парламенту Геращенко, член української делегації на переговорах в Мінську, повідомила про готовність президента Порошенка помилувати та обміняти на українських політв'язнів 11 росіян, які засуджені за військові злочини.
  • Міністр інфраструктури Омелян написав "секретний” лист до РНБО із пропозицією про введення обмежень на залізничне сполучення з Росією. За його твердженням, у відповідь на ескалацію агресії Росії в Азовському морі та на окупованій території, він запропонував обмежити не тільки пасажирські перевезення.

No comments:

Post a Comment