August 14, 2018

13.08.2018: Місія МВФ приїде до Києва у вересні

Місія МВФ приїде до Києва у вересні
Місія МВФ приїде до Києва у вересні

  • Місія МВФ приїде до Києва у вересні, проте про видачу траншу не йдеться.
  • Курс гривні на міжбанку продовжує швидко падати.
  • Трамп підписав військовий бюджет на 2019 рік із $250 млн допомоги Україні.
  • Рада суддів вступилася за суддю Антонова, який виніс виправдувальний вирок Кернесу.

В Україні

  • Комерційний директор Нафтогазу Вітренко стверджує, що в разі відмови Газпрому від транзиту територією України з 2019 р. Стокгольмський арбітраж може стягнути з російського газового монополіста штраф у розмірі близько $12 млрд.
  • Рада суддів заступилася за суддю полтавського суду Антонова, що виніс рішення про закриття справи проти мера Харкова Кернеса та його охоронців, які викрали й побили активістів євромайдан в Харкові в 2014 році. Генпрокуратура відкрила кримінальну справу на суддю за фактом винесення завідомо неправосудного рішення, однак Рада суддів наполягає на неприпустимості залучення суддів до відповідальності за подібні рішення.
  • На запрошення української влади місія МВФ працюватиме в Києві з 6 по 19 вересня для "обговорення останніх економічних подій та економічної політики", тобто не йдеться про підготовку нового меморандуму про співпрацю, що передує видачі траншу. Чиновники Нацбанку назвали візит "кроком до зниження невизначеності та поліпшення очікувань". Головними вимогами МВФ, після прийняття поправки до закону про Антикорупційний суд, залишаються підвищення цін на газ для населення за формулою, що погоджена з урядом при видачі попереднього траншу, а також дотримання граничного дефіциту держбюджету. На думку аналітиків рейтингового агентства Fitch, продовження співпраці з МВФ є основним фактором платоспроможності України, зокрема, обслуговування зовнішнього боргу. Навіть у разі прийняття Фондом рішення про виділення наступного, п'ятого, траншу, його розмір, за оцінкою Fitch, не перевищить розміру попереднього – $1 млрд, оскільки термін дії програми розширеного кредитування України (EFF) спливає на початку 2019 р.
  • Гривня продовжує стрімко дешевшати: 27,34 ₴/$ (+0,09 грн), 31,18 ₴/€ (-0,03 грн), 4,01 ₴​/10 (-0,06 грн). Продаж Нацбанком близько $30 млн через систему Matching не зупинив зростання курсу долара – попит на валюту помітно перевищував пропозицію. За минулий тиждень для утримання курсу НБУ продав $71,05 млн.

Війна

  • Згідно з офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил, ситуація на Донбасі не змінюється – окупанти не припиняють обстріли позицій українських військ, у тому числі, із застосуванням важкої артилерії і мінометів. Унаслідок обстрілу за минулу добу дістали поранень 2 військовослужбовців ЗСУ.
  • Місія ОБСЄ зафіксувала колони вантажівок, які вночі перетинали неконтрольовану ділянку українсько-російського кордону в обхід контрольних пунктів пропуску. За твердженням місії, це свідчить про наміри Росії підтримувати конфлікт у гарячому стані.

Україна й світ

  • Президент США Трамп підписав військовий бюджет на 2019 р., в якому на допомогу Україні виділено $250 млн.
  • Італійські карабінери (воєнізована жандармерія) розкрили організації, що направляють найманців з Італії на Донбас під прикриттям гуманітарних місій. Як повідомили журналісти "Радіо Свобода", найманці отримували вкрай низьку винагороду – всього €300-400 на місяць, проте основним стимулом для участі у бойових діях проти України були ідеологічні мотиви.

Тренди

  • Згідно з інформацією журналістів програми "Наші гроші", чиновники Нацкомісії з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) відмовилися надати детективам НАБУ інформацію про прийняття та застосування формули "Роттердам +", яка визначає ціну вугілля, відповідно до котирувань на біржі у Роттердамі з урахуванням доставки його звідти до України. Нова глава комісії Кривенко, що призначена після звільнення попереднього керівника Вовка, також відмовилася співпрацювати з НАБУ, а суди відмовили в накладенні на Кривенко та Вовка стягнень після складання детективами протоколів про адмінпорушення. НАБУ порушило проти чиновників НКРЕКП кримінальне провадження за фактами зловживань при прийнятті регуляторних рішень на користь компаній олігарха Ахметова, які володіють монопольним становищем у вуглевидобутку й тепловій генерації електроенергії.
  • Передвиборча кампанія набирає обертів. Колишній президент Ющенко дав інтерв'ю виданню "Українська правда", в якому звинуватив лідера президентських перегонів, главу партії "Батьківщина" Тимошенко у підтримці проросійського політика Медведчука та лобіюванні його інтересів у 2005 році. Він заперечує факт свого кумівства із чинним президентом Порошенком і заявляє, що не він є кумом Порошенка, а Порошенко – його кумом, хоча для суспільства це є визнанням наявності міцних зв'язків. Крім того, Ющенко всіляко хвалив голову Радикальної партії Ляшка та навіть заявив, що проголосував би за нього наступного року, хоча у 2010 році називав його головним розпорядником бюджетних коштів у Чернігівській області, за яким "відсидка, конфіскація майна, по повній програмі".

No comments:

Post a Comment