August 12, 2018

11.08.2018: Гройсман намагається отримати політичні дивіденди на скандалі навколо фільму про Стуса


Гройсман намагається отримати політичні дивіденди на скандалі навколо фільму про Стуса
Гройсман намагається отримати політичні дивіденди на скандалі навколо фільму про Стуса

  • Гройсман намагається отримати політичні дивіденди на скандалі навколо фільму про Стуса.
  • У порту Херсона затримано російський танкер, що заходив до кримських портів.
  • Російська тюремна адміністрація стверджує, що стан українського політв'язня Сенцова "задовільний".
  • Турецький президент наполягає на переведення розрахунків з Україною на турецьку ліру.

В Україні

  • Укрзалізниця заявила, що між країнами курсує 13 пар поїздів, а пасажирські перевезення до Росії принесли компанії дохід майже в 178 млн грн тільки за першу половину 2018 р. Міністр інфраструктури Омелян припускав припинення пасажирського сполучення із Росією, однак потім відмовився від цієї заяви.

Війна

  • За офіційним зведенням штабу операції об'єднаних сил,  минулої доби на Донбасі в результаті обстрілів поранено ще одного військовослужбовця. Перестрілки відбулися на багатьох ділянках фронту в Донецькій і Луганській областях. У Кримському, поблизу траси Р-66 "Бахмутка", і Гнутовому, в околицях Маріуполя, українські війська були обстріляні із важкої артилерії.
    Заступник глави моніторингової місії ОБСЄ Хуг заявив, що вільному переміщенню спостерігачів перешкоджають обидві сторони конфлікту на Донбасі, але більшість випадків відбувається на окупованій території, зокрема, на півдні Донецької області.

Україна й світ

  • Європейська служба зовнішніх зв'язків назвала прийняття закону про Антикорупційний суд важливим кроком у боротьбі з корупцією та очікує запуску суду до кінця 2018 р.
  • Російська служба виконання покарань стверджує, що загрози здоров'ю українського політв'язня Сенцова немає, а медичний консиліум оцінив його стан як "задовільний".
  • Світова організація торгівлі (СОТ) відхилила більшість претензій РФ до європейської енергетичної політики ("третього енергопакету") і не знайшла ознак дискримінації російських постачальників послуг газогінного транспорту та російського природного газу. У той самий час СОТ визнала неправомірність обмеження транспортування російського газу німецьким газогоном OPAL, а також костатувала Хорватія, Угорщина та Литва проводять дискримінаційну політику, вимагаючи від РФ забезпечення безпеки поставок для інших держав.
  • У Херсонському порту затримано російський танкер, що потрапив під санкції через порушення обмежень на заходи в порти окупованого Криму. Російський омбудсмен Москалькова повідомила, що суд про можливий арешт судна відбудеться в понеділок, екіпаж залишається на судні.
  • Президент Туреччини Ердоган стверджує, що санкції США змушують країну шукати інших союзників і запропонував основними торговельними партнерами, серед яких й Україна, перейти на розрахунки в турецькій лірі, а також закликав населення здавати долари та євро для підтримки ліри, що стрімко знецінюється.

Тренди

  • Українські соцмережі обурила інформація про те, що із фільму про поета Стуса, який загинув у радянській в'язниці, вилучено сцену про лідера проросійської партії "Український вибір" Медведчука, який був призначений адвокатом Стуса та підтвердив на суді його вину. Режисер фільму стверджував, що сюжет вирізано нібито не через політичні мотиви, а "через перевищення хронометражу". Прем'єр-міністр Гройсман вирішив отримати додаткові політичні дивіденди, доручивши Міністерству культури та Держкіно "розібратися та зробити все можливе, щоб історія Стуса була розказана чесно, правдиво та без перекручень". Фільм знімається за підтримки Держкіно із використанням бюджетних коштів.
  • Команда Порошенка серйозно готується до майбутніх президентських виборів. За підрахунками руху "Чесно", кількість підписників офіційної сторінки президента у соцмережі Facebook за останній тиждень зросла на 300 тис. і перевищила 1,4 млн. Це свідчить про те, що рекламою сторінки цілеспрямовано займаються та витрачають на це великі суми. Однак на запит "Чесно" чиновники адміністрації президента відповіли, що не беруть участь у рекламі Порошенка у соцмережах й не знають, скільки коштує ця робота.

No comments:

Post a Comment