August 10, 2018

09.08.2018: У Лук'янівському СІЗО придушено бунт колишніх бійців "Торнадо"

У Лук'янівському СІЗО придушено бунт колишніх бійців "Торнадо"
У Лук'янівському СІЗО придушено бунт колишніх бійців "Торнадо"

  • У Лук'янівському СІЗО придушено бунт колишніх бійців "Торнадо".
  • Курс гривні до долара падає синхронно із курсом російського рубля.
  • Адвокат Сенцова стверджує про критичний стан свого підзахисного.
  • Місія ООН із прав людини в Україні не помітила російського вторгнення в Іловайську в 2014 році.

В Україні

  • У Лук'янівському СІЗО правоохоронці за участі спецпідрозділу СБУ "Альфа" придушили бунт колишніх бійців-добровольців батальйону "Торнадо", які протестували проти переведення їх до інших ізоляторів. Офіційні особи МВС стверджують, що підслідні вимагали гроші в інших ув'язнених СІЗО, погрожуючи смертю, в їх камерах виявлено холодну зброю, саморобні вибухові пакети та бензин. У процесі штурму добровольці спробували облити бензином і підпалити одного із правоохоронців, співробітник СІЗО дістав травму під час вибуху вибухопакета. Трьох підслідних співробітники Нацгвардії перевезли до інших ізоляторів, незважаючи на протидію активістів, які зібралися під будівлею СІЗО.
  • Глава НАБУ Ситник повідомив, що розслідування зловживань керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Холодницького передано СБУ. Ситник стверджує, що його нічна зустріч із президентом Порошенком у його резиденції у Козині за участі депутата Грановського стосувалася прийняття парламентом закону про Антикорупційний суд; після квітня вони більше не зустрічалися, а візити не вплинули на роботу бюро.
  • Суд подовжив ще на 2 місяці арешт колишнього глави парламентської фракції Партії регіонів Єфремова.
  • Київський апеляційний суд не відпустив на поруки депутата Савченко, що обвинувачується у підготовці терористичних актів і спробі насильницького захоплення влади разом із керівником громадської організації "Офіцерський корпус" Рубаном.
  • Компанія "Розетка" повідомила про підготовку до поглинання компанії EVO, що володіє популярною онлайн-майданчиком prom.ua.
  • Із самого початку торгів на міжбанківському ринку курс гривні почав стрімко падати. Його не врятував і продаж Нацбанком близько $10 млн через систему Matching – курс продовжував зростати, і до кінця торгової сесії вартість долара підскочила до 27,17 грн. Проте, Нацбанк зафіксував офіційний курс на позначці: 27,11 ₴/$ (+0,15 грн), 31,43 ₴/€ (+0,18 грн), 4,09 ₴/10 (-0,15 грн). Після падіння курсу рубля на Московській біржі він подешевшав і щодо гривні. Звертає увагу синхронне падіння курсів гривні та рубля щодо долара, хоча у середу банкіри не прогнозували такого сценарію. Слідом за безготівковим ринком різко підняли котирування й обмінні пункти.

Війна

  • Військова ситуація на Донбасі знову загострюється, кількість обстрілів, у тому числі із застосуванням важкої артилерії, зростає із кожним днем. Моніторингова місія ОБСЄ також зафіксувала істотне погіршення ситуації. Заступник глави місії Хуг повідомив про понад 6,5 тис. випадків порушення режиму припинення вогню, що більш ніж у півтора рази більше, ніж за попередній тиждень, у тому числі, 86 випадків застосування реактивних систем залпового вогню (РСЗВ). За офіційним зведенням, унаслідок обстрілу загинув український військовослужбовець, ще двоє – поранені. Командування операції об'єднаних сил уточнило вчорашні втрати: один військовослужбовець загинув, ще четверо – поранено в результаті попадання ракети протитанкового комплекса в автомобіль під час переміщення поблизу лінії фронту в Золотому, у районі невідкритого контрольного пункту пропуску на окуповану територію.

Україна й світ

  • Прем'єр-міністр РФ Медведєв заявив, що введення нових санкцій, про які оголосила влада США, буде сприйнято як оголошення економічної війни, і Росія залишає за собою право відреагувати на них політичними, економічними або "іншими" методами. Він стверджує, що санкції Росії не страшні, оскільки останні сто років вона існувала "в умовах постійного санкційного тиску". Командувач військово-морськими силами США адмірал Річардсон оголосив про відтворення Другого флоту для протидії Росії в Атлантичному океані.
  • Адвокат українського політв'язня Сенцова, що голодуючого три місяці в російській в'язниці, стверджує, що його стан критичний. Сенцов не встає через занепад сил і виглядає як в'язень нацистського концтабору. Російська влада не допустили до нього українську уповноважену з прав людини Денисову. У той самий час російський омбудсмен Москалькова опублікувала фотографію, що датована 8 серпня, на якій Сенцов стоїть у палаті та виглядає нормально. Представник ОБСЄ з питань свободи слова Дезір вимагає негайного звільнення Сенцова.

Тренди

  • Управління ООН із прав людини опублікувало доповідь про події в Іловайську 2014 року, в якій зроблено висновок про серйозні порушення прав людини "усіма сторонами конфлікту", деякі із порушень названо військовими злочинами. Крім того, місією зафіксовано факти вбивств і тортур цивільних осіб, які не брали участі в конфлікті. За словами глави моніторингової Місії ООН із прав людини в Україні Фрейзер, українська влада не повною мірою провела розслідування злочинів під Іловайськом. Фрейзер не вказала на роль Росії, війська якої вторглися до України та вели бойові дії проти української армії, а вживала термін "збройні групи". Таким чином, відмова українського керівництва визнавати війну з Росією може призвести до кримінального переслідування українських військових, які нібито застосовували зброю проти "мирного населення", а роль Росії, як агресора, у війна на Донбасі знову заперечується міжнародними організаціями, що переводить конфлікт до розряду "внутрішніх".

No comments:

Post a Comment