August 03, 2018

02.08.2018: Курс НБУ перевалив психологічну позначку 27 грн/$

Курс НБУ перевалив психологічну позначку 27 грн/$
Курс НБУ перевалив психологічну позначку 27 грн/$

  • Курс НБУ перевалив психологічну позначку 27 грн/$.
  • Луценко стверджує, що розслідування вбивств на Майдані "практично завершено".
  • У Кам'янському підірвано автомобіль із депутатом від Батьківщини волонтером Чернявським.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав поправки до закону про Антикорупційний суд, що відкриває можливість початку його роботи. Вища рада правосуддя вже оголосила конкурс на посади суддів цього суду.
  • Генеральний прокурор Луценко стверджує, що справу про розстріли на Майдані "практично завершено", залишилося лише дочекатися результатів кількох експертиз.
    Луценко також повідомив, що в справі про підготовку масштабного теракту у центрі Києва депутатом Савченко та керівником громадської організації "Офіцерський корпус" Рубаном, отримано необхідні докази провини підозрюваних.
  • Оболонський суд, в якому розглядається справа про державну зраду колишнього президента Януковича, викликав його на дебати 16 серпня.
  • У Кам'янському в результаті вибуху автомобіля важко поранено депутата фракції "Батьківщина" міськради, відомого волонтера Чернявського. В Одеській області в машину, в якій їхали керівники обласної організації "Народного руху України", врізалася вантажівка, водій якої втік.
  • Предстоятель УПЦ Київського патріархату Філарет вважає, що після визнання єдиної Української православної церкви Вселенським Константинопольським патріархатом усі будівлі, які займає Московський патріархат, перейдуть у власність нової церкви, а храми, що побудовані прихожанами, належать їхнім парафіям. Крім того, Києво-Печерська та Почаївська лаври є українськими святинями, до яких Московський патріархат не має жодного стосунку.
  • Курс на міжбанку стрімко зростає. Оголошений Нацбанком аукціон з продажу валюти на $100 млн, не заспокоїв валютний ринок і не закрив усі заявки на покупку валюти – курс долара підвищився:: 27,01 ₴ ​/$ (+0,05 грн), 31,38 ₴/€ (-0,16 грн), 4,28 ₴/10 (-0,03 грн). Із початку тижня, за оцінками учасників ринку, НБУ продав близько $150 млн, однак тиск на гривню не спадає. Одразу ж за міжбанком підвищили курс й обмінні пункти, що викликає ажіотаж серед населення, яке починає купувати валюту, незважаючи на період відпусток.

Київ

  • Київська влада спростувала заяву Нафтогазу про готовність оплати боргу "Київенерго" новою експлуатуючою організацією – комунальною компанією "Київтеплоенерго" й підкреслила, що судове засідання у справі призначено на 10 вересня.

Війна

  • Минулої доби обстановка на Донбасі не змінилася. Окупанти не припиняють обстріли позицій українських військ зі стрілецької зброї, гранатометів, гармат БМП і мінометів. Локальні бої й перестрілки відбувалися на південній ділянці фронту, в околицях Донецька, Авдіївки, Горлівки, на Світлодарському виступі, уздовж траси Р-66 "Бахмутка", порушено режим тиші й у Станиці Луганській. За офіційном зведенням штабу операції об'єднаних сил, унаслідок бойових дій на Донбасі поранено ще 4 українських військових.

Україна й світ

  • Український МЗС попередив про правові наслідки словацького депутата Марчека, який прибув до окупованого Криму разом із групою бізнесменів. Речник МЗС Беца назвала "юридично нікчемними" заяви Марчека про "історичну належність Криму Росії". Ще 4 депутатів парламенту Словаччини, які планували приїхати разом із Марчеком, від поїздки відмовилися.

Тренди

  • Кабмін в 27 квітня вніс зміни до постанови №848 про призначення субсидій, якими посилено умови їх призначення. Зокрема, не можуть отримати субсидії власники квартир площею понад 120 м2 і будинків – більше 200 м2, якщо один із членів сім'ї володіє автомобілем віком молодше 5 років, або принаймні один із членів сім'ї старше 18 років не мав постійного заробітку та не сплачував єдиний соціальний внесок, будь-хто із членів сім'ї отримав право власності на земельну ділянку, квартиру, будинок, транспортний засіб або зробив покупку товарів чи сплатив послуги на суму понад 50 тис. грн, у сім'ї є прострочена на 2 місяці й більше заборгованість з оплати комунальних послуг, що перевищує 3400 грн. Переселенці можуть отримати субсидію, якщо проживають у приміщенні за місцем реєстрації в органах соцзахисту навіть без договору оренди.
    Таким чином, право на отримання субсидії фактично втрачають сім'ї трудових мігрантів.
    Глава НКРЕКП Кривенко вважає, що ціна газу для населення та промисловості має бути однаковою, а уряду необхідно компенсувати різницю субсидіями. Із врахуванням політики різкого скорочення кількості громадян, що мають право на субсидії, уряд може отримати велику суму від різниці між поточною та "ринковою ціною" після підвищення тарифів на газ для населення, що є однією з основних вимог МВФ для видачі п'ятого траншу кредиту. Однак прем'єр-міністр Гройсман усвідомлює, що різке підвищення тарифів призведе до кризи неплатежів за комунальні послуги і поховає його надії на продовження політичної кар'єри.

No comments:

Post a Comment